torstai 30. tammikuuta 2020

Yrttiset grissinit



Rapeat grissinit valmistuvat lähes huomaamatta siinä sivussa kun keittiössä tekee jotain muuta. Italialainen leipätikkutaikina vaivautuu koneessa ja kohoamisen jälkeen se vain maustetaan, muotoillaan tikuiksi ja paistetaan pikaisesti. Yllättävän pikaisesti nämä myös katoavat leipäkorista. Näitä pitäisi muistaa leipoa useammin…


Yrttiset grissinit



1,5 dl  kädenlämpöistä vettä
2 tl  kuivahiivaa
1 tl  sokeria
4 dl  vehnäjauhoa
1 tl  hienoa merisuolaa
1 dl  raastettua parmesaania
2 rkl  hyvää oliiviöljyä

0,5 tl  karkeaa merisuolaa
0,5 tl  sipulijauhetta
1 tl  kuivattua oreganoa
0,5 tl  fenkolinsiemeniä
sopivasti chilihiutaleita

Sekoita kulhossa vesi, hiiva sekä sokeri ja odota 10 minuuttia kunnes hiiva herää. Sekoita keskenään vehnäjauho, hieno merisuola sekä parmesaani ja sekoita se nesteen joukkoon. Kaada pinnalle oliiviöljy ja alusta taikina yleiskoneessa (taikinakoukku) noin 12 minuuttia. 



Valmiin taikinan pitäisi nyt olla pehmeää ja notkeaa, mutta ei takerru sormiin.

Taputtele taikina noin 10 x 30 cm levyksi, peitä tuorekelmulla ja anna kohota tunnin ajan.


Hierrä mausteet morttelissa hienojakoiseksi jauheeksi sillä välin kun taikina kohoaa. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.


Kauli kohonnut taikina hiukan matalammaksi ja jaa se keskeltä kahtia, sitten molemmat puoliskot edelleen keskeltä kahtia ja sama vielä kerran. Nyt pöydällä on 8 (aika liki samankokoista?) taikinapalaa, jotka jokainen leikataan vielä kolmeen suunnilleen samankokoiseen osaan > yhteensä 24 pientä pötköä. Sirottele mausteseos taikinapötköjen päälle ja ala rullata niistä pitkiä grissinejä. Ihan viimeksi rullaa grissinit kierteelle siten että vasemmalla kädellä rullaat taikinan toista päätä itseäsi kohti ja toista päätä oikealla kädellä ulospäin. Nyt mausteseos näkyy kierteenä grissinin pinnalla.

Asettele uunipellille leivinpaperille 12 grissiniä parin sentin päähän toisistaan ja työnnä pelti uuniin kuudeksi minuutiksi. Kuuden minuutin kohdalla avaa luukku ja käännä leipätikut leivinpaperilla yläpuoli alaspäin jotta molemmat puolet saavat hyvän värin ja paista vielä toiset 6 minuuttia. Tarkkaile grissinien väriä ettei pääse kärähtämään. Paista sitten toinen pellillinen samoin.

Ei kommentteja: