sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Neljäs adventti: Fudgelumipallot kahvipöytään


Fudge on ihan täydellinen joulukarkki. Useimmiten teen tällaiset pikafudget suklaasta ja kondensoidusta maidosta, mutta tänä vuonna jouduin olosuhteiden pakosta muokkaamaan reseptiä vain huomatakseni, että siitä - yllätys yllätys - tulikin paljon mielenkiintoisemman makuista. Kondensoitu maito oli nimittäin kaupasta loppu ja jouduin ostamaan kondensoitua kookosmaitoa. Kondensoitu kookosmaito on paljon keltaisempaa kuin tavallinen kondensoitu maito ja lopputuloksena oli jonkin verran makeampaa ja pehmeämpää fudgea kuin ennen, mutta oikein hyvää, varsinkin näillä mausteilla.

pssst... Tätä ehtii vielä tehdä joululahjaksi.


Ihan paras joulufudge

1 tölkki  (=noin 398 g) kondensoitua kookosmaitoa
4 levyä  (= 4x145 g) eli noin 600 g valkosuklaata
1 rkl raastettua klementiininkuorta
150 g  (pussi kokonaisia eli) noin 80 g kuorittuja suolapaahdettuja pistaaseja rouhittuna
80 g  kuivattuja karpaloita hienonnettuna
noin 1-2 dl tomusokeria

Leikaa veitsellä ihan pieneksi silpuksi suolapaahdetut pistaasit sekä kuivatut karpalot. Raasta klementiineistä sen verran kuorta että sitä tulee ruokalusikallisen verran. Sekoita nämä ainekset keskenään.

Laita kulhoon kondensoitu kookosmaito sekä hienonnettu valkosuklaa ja lämmitä näitä mikrouunissa sen verran että valkosuklaa alkaa sulaa. Sekoita massaa ja kuumenna ihan lyhyen aikaa vielä kerran tai kaksi kunnes massa on niin lämmintä että valkosuklaan saa sekoittamalla kokonaan sulamaan joukkoon. Sekoita massaan sitten raastettu klementiininkuori, hienonnetut karpalot sekä rouhitut suolapaahdetut pistaasit. Tasoita fudge kelmulla vuorattuun alumiinivuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Seuraavana päivänä leikkaa jähmettynyt fudge tasakokoiksiksi paloiksi ja pyörittele ne palloiksi. Kierittele pallot tomusokerissa ja laita tarjolle. Jos et tarjoile niitä heti, voit säilyttää niitä pari viikkoa jääkaappissa tai muutamia viikkoja pakastimessa. Kierittele fudgepallot tomusokerissa ennen tarjoilua jolloin niistä tulee ”lumipalloja”.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hieno lumipallokeko! Ja hyvää joulun aikaa teille.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos, Jael :) Täytyy itse tehdä lumipallot kun täällä etelärannikolla on lumeton joulu. Hyvää joulua sinullekin.