perjantai 23. joulukuuta 2016

Koko kilo salmiakkifudgeaViimekesäisen epäonnistuneen salmiakkifudgen jälkeen menikin aika pitkään ennen kuin löysin sellaisen sopivan reseptin, joka hiukan muokkaamalla voisi toimia salmiakkifudgen valmistuksessa. Ensimmäinen edellytys oli tietysti se, että onnistuin saamaan sitä oikeaa Haganolin ”apteekin salmiakkia” jauheena. Edellinen epäonnistuminen nimittäin johtui nestemäisestä salmiakkimixeristä, joka ohensi karamellimassan aivan liian juoksevaksi. Pelkkä lakritsijauhe ei riitä, sillä salmiakkikarkki tarvitsee aina mausteekseen ammoniumkloridia. Muutama edellinen fudgereseptini on perustunut kondensoidun maidon ja valkosuklaan käyttöön, mutta en halunnut salmiakkimakeisista suklaisia, joten päädyin keittämään karamellimassan pääasiassa sokerista. Se olikin oikea ratkaisu, sillä tällä kertaa ne onnistuivat. Nyt joulupakettiin voitiin kääriä salmiakkifudgea kolmeen kerrokseen. Nam!


Huom! Näiden valmistamisessa tarvitaan (sokeri)lämpömittaria jonka asteikko näyttää paljon yli sadan asteen lämpötiloja.


Salmiakkifudge

120 g voita
1 dl kuohukermaa
1 tölkki (noin 400 g) kondensoitua maitoa
450 g ruokokidesokeria
1 tl lakritsiuutetta (dr Oetker)
2 tl mustaa nestemäistä elintarvikeväriä
20 g (= yksi pikkupurkki) Haganolin apteekin salmiakkijauhetta
70 + 30 g rouhittuja turkinpippurikarkkeja

Sokeria kuumennettaessa älä käännä selkääsi kattilalle. Kuumenna karamellimassaa hitaasti matalahkolla lämmöllä, sillä liian nopeasti ja liian kuumassa seos helposti joko palaa kiinni kattilan pohjaan tai kuohahtaa hetkessä yli reunojen.

Sulata ensin voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kerma sekä kondensoitu maito ja kuumenna koko ajan sekoitellen kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Lisää sokeri ja keitä massaa koko ajan hämmentäen kunnes lämpömittari näyttää 123 astetta. (Jossain 110 asteen paikkeilla tuntuu kuin mitään ei enää tapahtuisi, mutta älä silti lisää lämpöä. Kun massa kuumenee noin 117 asteeseen, se alkaa lämmetä taas nopeammin - tai ainakin se tuntuu siltä - ja yhtäkkiä lämpömittari näyttää 130 astetta, jolloin keitos onkin jo pilalla… Ihan rauhassa vaan, siis.)

Kun fudgemassan lämpö on saavuttanut 123 astetta, ota kattila pois liedeltä ja kaada nopeasti seoksen joukkoon lakritsiuute, musta elintarvikeväri, salmiakkijauhe sekä 70 g (turkinpippuri)karkkirouhetta ja vatkaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle vielä loppu turkinpippurirouhe. Leikkaa jäähtynyt fudge terävällä veitsellä pienemmiksi paloiksi.


Muita fudgereseptejämme täällä:

kahvifudge

suolapähkinäfudge

piparminttufudge

suklaa-pistaasifudgeEi kommentteja: