keskiviikko 18. joulukuuta 2019

pipari + suklaa + marenki = ihana pikkuherkku



Kun ei näin joulun alla osaa päättää tekisikö pipareita vai marenkia, valinta osuu siihen joka on vaivattomampi. Varsinkin, kun perhepäivälliselle valmistamastani klementiini-suklaakakkutriflestä sattui sopivasti jäämään ylimääräisiä valkuaisia.

Marengin ja piparin reseptit voi sopivilta osin yhdistää ja tehdä hybridipikkuleipiä, jotka tunnetaan myös nimellä ”forgotten cookies” (niihin tarvitaan myös suklaata). Ulkonäöltään ne muistuttavat epäonnistuneita marenkeja ja tavallaan ne sellaisia ovatkin. Näiden paisto tapahtuu uunissa ensin hetken aikaa korkeassa lämpötilassa, minkä jälkeen uuni sammutetaan ja pikkuleivät ”unohdetaan” uuniin. Siellä ne saavat rauhassa odotella, jäähtyä ja halkeilla vähintään kahdeksan tuntia niin että uunin luukkua ei avata ennen kuin pikkuleivät otetaan uunista pois.

”Unohtuneiden pikkuleipien” makua voi säätää haluamallaan tavalla ja tällä kertaa minä maustoin ne joulun hengessä piparimaustesekoituksella. Siitäkin huolimatta, että joka vuosi jaksan valittaa siitä, miten kaikki joulun alla julkaistut reseptit on "todella omaperäisesti" maustettu piparkakkumausteella; leivonnaiset, jälkiruoat, jäätelöt, teet, kahvit, laatikot, sillit, sipulihillot, pikkelssit, jopa joulupossu! Ja olenpa kuullut jonkun lisänneen piparkakkumaustetta rosolliin ja graaviloheenkin... Koskahan joku keksii piparkakun tuoksuisen hyasintin?


”Forgotten cookies” eli joulun piparimarengit

2  ison kananmunan (koko L) valkuaiset (= noin 80 g)
¼ tl  valkoviinietikkaa

100 g  valkoista kidesokeria
40 g  fariinisokeria
pikkuripaus suolaa
⅙ tl  jauhettua kanelia
⅙ tl  jauhettua inkivääriä
⅙ tl  jauhettua kardemummaa
⅙ tl  jauhettua neilikkaa

3 kpl  Fazerin maitosuklaa-valkosuklaapatukoita à 38 g (= 114 g)



Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (165 kiertoilma).
Sekoita huolella keskenään kaikki kuivat aineet ja mausteet. Ohjeen ⅙ tl saattaa tuntua tarpeettomalta nillitykseltä, mutta kokeiltuani yhden satsin ¼ tl määrillä se oli aivan liian mausteista, joten siitä pitää vähän vähentää ettei mausteet hyökkää päälle.
Leikkaa suklaapatukat veitsellä pieniksi muruiksi.



Laita isoon kulhoon valkuaiset sekä valkoviinietikka ja ala vatkata niitä sähkövatkaimella. Lisää sokeri-mausteseosta vähän kerrallaan ja vatkaa keskinopeudella kunnes aineksista on muodostunut tanakka vaahto. Lopuksi sekoita suklaamurut huolella marengin joukkoon.


Laita ritilälle/uunipellille silikonimatto tai leivinpaperi ja nostele sille tasakokoisia marenkikokkareita kahden lusikan avulla. Kokkareita pitäisi tulla noin 20-25 kpl. Laita sitten marengit uuniin ja paista niitä noin 6-7 minuuttia 180 asteessa. Käännä sitten uunin lämpö kokonaan pois ja avaamatta luukkua anna pikkuleipien valmistua jäähtyvässä uunissa vähintään kahdeksan tuntia. Nämä on hyvä tehdä vaikka illalla ja jättää jäähtymään, jolloin aamulla uunissa on odottamassa herkulliset piparimarengit.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Nämäpäs kuulostavat herkuilta. Tekotapa on mulle kokonaan uusi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei tämä kai Suomessa ole mitenkään erityisen tunnettu pikkuleipä, kun en minäkään tällaista reseptiä ole suomalaisissa keittokirjoissa tai ruokablogeissa nähnyt (paitsi meillä muutama vuosi sitten). Mutta kannattaa kokeilla. Aamulla sitten näkee mitä niistä on tullut :)