tiistai 3. joulukuuta 2019

Gorgonzolalla maustettu cashew-kukkakaalikeitto


Viikon soppa on gorgonzolalla maustettu ja soeutettu cashew-kukkakaalikeitto. Kukkakaali on siitä kätevä kasvis, että sen voi käyttää kokonaan, lehdet, kannan ja kukinnot. Sinne sopan joukkoon muusaantuu kaikki eikä tarvitse tuskailla raaka-ainehävikin kanssa. Ateriaa tukevoittamaan lisäsin leipälautasille edelliseltä illalta jääneet suolaiset vohvelit, joiden päälle gratinoin grillattua kanaa.



Gorgonzolalla maustettu cashew-kukkakaalikeitto
(neljälle)

3 rkl  oliiviöljyä
2  sipulia
2  valkosipulinkynttä
2  laakerinlehteä
2 tl  tuoretta timjamia
1 dl  valkoviiniä
1 - 1,2 kg  painoinen kukkakaali tai pari pienempää
2 dl  cashewpähkinöitä
1 tl  suolaa
ripaus cayennea
12 dl  kasvislientä
2 rkl  kermaa
100 g  gorgonzolaa tai muuta hyvää sinihomejuustoa
mustapippuria
1 rkl  vaahterasiirappia
1 tl  limettimehua

viimeistelyyn
kukkakaalia
cashewpähkinöitä
hiukan oliiviöljyä ja ripaus suolaa
sumakkijauhetta

Kuori sipulit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Halkaise kukkakaali ja leikkaa kukinnoista ensin parikymmentä kappaletta noin 3 mm ohuita pieniä viipaleita keiton viimeistelyä varten ja laita ne odottamaan. Leikkaa loput kukkakaalista (myös vihreät lehdet) suunnilleen peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.

Kuumenna soppakattilassa 3 rkl oliiviöljyä ja kaada joukkoon sipulikuutiot, valkosipuli, laakerinlehdet ja timjami. Kuullota sipuleita matalalla lämmöllä välillä hämmennellen noin 15 minuutin ajan. Varo ettei sipulit ruskistu. Lisää sitten valkoviini ja kun se on possahtaen haihtunut, lisää kukkakaalikuutiot sekä cashewpähkinät ja välillä sekoitellen hauduttele kasviksia kannen alla noin 20 minuuttia. Pidä lämpö tosi pienellä ettei kasvikset kärähdä. Lisää sitten suola sekä cayenne ja sekoita hyvin. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua kannen alla 40-45 minuuttia hiljalleen poristen kunnes kukkakaali alkaa hajota ja cashewpähkinät ovat täysin pehmeitä.

Laita pieneen kulhoon kerma sekä gorgonzola pieninä paloina. Kuumenna mikrossa sen verrran että kerma lämpenee ja juusto sulaa kerman joukkoon.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja laita pienet kukkakaaliviipaleet siihen ruskistumaan. Paahda pannulla myös pari kourallista cashewpähkinöitä. Mausta ne kaikki lopuksi ripauksella suolaa ja levitä talouspaperin päälle jäähtymään.

Kun keitto on kiehunut ja kukkakaalit sekä cashewit ovat täysin pehmeitä, poimi laakerinlehdet pois ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Siihen saa jäädä pieniä sattumia. Sekoita keiton joukkoon gorgonzolakerma, vaahterasiirappi, limettimehu sekä ripaus mustapippuria, tarkista suolan riittävyys ja kuumenna vielä kerran kiehumispisteeseen. Vaahterasiirappi ja limettimehu tasoittavat kukkakaalin vihreiden lehtien hienoista kitkeryyttä.

Lautasella viimeistele keitto paahdetuilla cashewpähkinöillä sekä kukkakaaliviipaleilla ja lopuksi hiukan sumakkijauhetta.


Pienellä lautasella ”leipänä” on pikaisesti leivänpaahtimessa lämmitetty suolainen vohveli, jolle on kasattu grillattua broileria. Sen päälle on kaadettu seosta jossa on vatkattua kananmunaa, tilkka gorgonzolakermaa ja parmesaaniraastetta. Lopuksi vohveleita on gratinoitu uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 5 minuutin ajan, jolloin munaseos broileripalojen päällä on kypsynyt ja vähän ruskistunut.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Vau, mikä keitto! Menee ehdottomasti kokeiluun.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kukkakaali on ihan mahtava kasvis. Mutta älä unohda tuota gratinoitua kanavoikkua ;)