torstai 5. joulukuuta 2019

Epätrendikäs 7 v. ja pizzapiirakka mallia "joulutähti"


Seitsemän vuotta ruokabloggaamista, 1843 blogipäivitystä, arviolta noin 4000 reseptiä ja varmaan liki 10000 kuvaa. Ohjelma laskee päivitykset ja muut numerot ovat valistuneita arvauksia, koska en todellakaan jaksa laskea kuvien ja reseptien tarkkaa lukua tuosta määrästä päivityksiä. Lukijoiden määrä on ollut vuosi vuodelta tasaisessa kasvussa ja monet vanhat reseptit keräävät jatkuvasti uusia klikkauksia. Ehkä se onkin juuri tämä epätrendikkyys, joka on ja pysyy, kun monet trendikkäämmät päivitykset ovat jääneet tähdenlennoiksi. Kiitos kaikille lukijoille, homma jatkuu. Vaikka päivitystahti onkin hiukan rauhoittunut alkuvuosista, reseptit eivät ole loppumassa, pikemminkin päinvastoin. Täytyy silti vähän toppuutella ettei tämä ala tuntua työltä.

Monella suomalaisella itsenäisyyspäivä kuluu suurelta osin television äärellä katsoen Tuntematonta ja Linnan juhlia. Erityisesti heitä ajatellen sovelsimme Tastemade –sivuston helppoa, mutta suorastaan juhlavaa reseptiä, joka sopii juuri tällaiseen sohvautumiseen.


Pizzapiirakka ”joulutähti”

3  isoa levyä ohutta lehtitaikinaa (esim Lidl puff pastry)
1-2 dl  pizzakastiketta oman maun mukaan
100 g  ohutta ilmakuivattua kinkkua ihan pieninä paloina
100 g  mozzarella –juustoraastetta
pari kourallista basilikan lehtiä hienonnettuna
2  kananmunaa

Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja laita uuni lämpiämään kiertoilmalle 170 asteeseen. Kiertoilmalle siksi, että näin myös pohja kypsyy kunnolla.Levitä ensimmäinen lehtitaikinalevy työtasolle ja isoa lautasta apuna käyttäen leikkaa siitä veitsellä pyöreä kiekko. Nosta taikinakiekko leivinpaperille ja sivele sille pizzakastiketta.Ripottele puolet kinkkupaloista pizzakastikkeen päälle, sitten puolet hienonnetuista basilikanlehdistä ja puolet juustoraasteesta.
Leikkaa toinen lehtitaikinalevy samalla tavalla kuin ensimmäinen ja nosta se täytteiden päälle. Painele kevyesti että ne pysyvät hyvin kiinni toisissaan. Jatka sitten pizzakastikkeella, kinkkupaloilla, basilikalla ja juustoraasteella.
Leikkaa kolmas lehtitaikinalevy samalla tavalla kuin muutkin ja nosta se pizzapiirakan päällimmäiseksi. Painele kaikki kevyesti kiinni toisiinsa. Laita keskelle piirakkaa juomalasi ja leikkaa piirakan reunoille 12 tai 14 viiltoa lasin reunaan asti. Viiltoja täytyy olla parillinen määrä, muussa tapauksessa tähtikuvio ei onnistu.Ota juomalasi pois ja taita sakarat joka toinen toiseen suuntaan kierteelle, joka toinen vastapäiseen suuntaan. Näin sakaroista muodostuu tähtikuvio piirakan keskelle. Vatkaa yksi kananmuna ja sivele sitä piirakan pinnalle. Laita pelti piirakoineen uuniin kiertoilmaan 170 asteeseen 15 minuutiksi.
Kun piirakka on paistunut säädetyt 15 minuuttia, ota se ulos uunista, paina piirakan keskelle matala kolo lusikan avulla ja riko koloon yksi kananmuna. Palauta piirakka takaisin uuniin ja paista sitä kiertoilmassa 170 asteessa vielä 10 minuuttia.


Pizzapiirakka on valmis nautittavaksi kun se on hetken jäähtynyt. Leikkaa sakaroiden välit auki, jos ne ovat paistuneet kiinni toisiinsa. Taita piirakasta sakara kerrallaan ja nauti sopivien juomien kera. Tällä paistolla keltuainen piirakan keskellä jää löysäksi, joten siihen voi dipata paloja. Kannattaa varmuuden vuoksi hankkia taikinapohjia ja muitakin aineksia tuplamäärä, sillä tämä hupenee aika nopeasti!

Ei kommentteja: