perjantai 18. maaliskuuta 2016

Makea leipävanukas kivikovasta toissapäivän patongista (huijarin omppupiiras)



Stockan Pariisin viikkojen ostoksista patonki ”hävisi” väärään paikkaan pariksi päiväksi eikä siten tullutkaan syödyksi samana päivänä kuten oli tarkoitus. Noh, kerrankos sellaista sattuu… Ranskalainen ei syö eilispäivän patonkia, eikä toissapäivän patonkia enää kukaan muukaan, sillä silloin patonki on muuttunut jo kivikovaksi nuijaksi. Ei sitä silti kannata heittää pois, sillä jos korppujauhoa on jo riittävästi, morttelin (jos ei ole morttelia, käytä vasaraa) avulla patongin saa pilkottua paloiksi, joista voi tehdä omenahillon ja/tai parin ompun kanssa makoisan leipävanukkaan. Varsinainen "huijarin omppupiiras".



Omppupiirakan makuinen leipävanukas
1 rkl ruokaöljyä
1 kpl enemmän tai vähemmän kivikova patonki
200-300 g omenahilloa/omenasosetta
3 rkl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 munaa (koko L)
3,5 dl maitoa
1,5 dl kermaa
pinnalle
2 omenaa viipaleina
0,5 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria
(jos tykkää pähkinärouheesta niin sitäkin voi ripotella tähän)

Rouhi patonki suunnilleen sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sivele uunivuoka tai isohko leipävuoka ruokaöljyllä ja levitä pohjalle puolet leivänpaloista. Lusikoi leipäpaloille omenahillo. Sekoita keskenään fariinisokeri, vaniljasokeri sekä kaneli ja ripottele omppuhillon päälle. Ripottele vuokaan tasaisesti loput patonginpalaset.

Vatkaa kulhossa munat ja lisää maito sekä kerma. Vatkaa ja kaada seos vuokaan. Peitä vuoka tuorekelmulla ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta kovat leivänpalat imevät itseensä kosteutta.




Kuori omenat ja leikkaa ne viipaleiksi. Levitä viipaleet vuokaan leipäpalojen päälle. Sekoita keskenään kaneli sekä fariinisokeri ja ripottele seos omppuviipaleiden päälle (ja sitä pahkinärouhetta jos haluaa). Paista leipävanukas uunissa 175 asteessa noin 40-50 minuuttia tai kunnes pinta alkaa olla kullanruskea. Anna leipävanukkaan vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tarjoile haaleana kylmän kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Ei tästä minkään Tarte Tatinin kilpailijaksi ole, mutta leipävanukkaaksi tämä " pain perdu aux pommes à la cannelle " on ihan ykkösluokkaa. Kaiken lisäksi todella edullista gourmettia.


3 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Onpas todella mielenkiintoinen tapa hyödyntää leipää, aivan Loistava! Pitää muistaa tämä ohje.

Anonyymi kirjoitti...

Jopas jotain :)
Tuohon pystyy jopa keittiöblondi. Aika ovela "piirakka" :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Kaura @ Anonyymi
Omppupiirakkaa ei aina tarvitse varsinaisesti leipoa ;)