torstai 3. maaliskuuta 2016

Itämaiset broileripihvit, jogurttikastike ja korianterimarinoidut kasvikset



Melkoisen helppoon ja edulliseen arkiruokaan saa mukavasti vaihtelua, kun sen perinteistä makua muuttaa käyttämällä toisenlaista maustemaailmaa. Broilerin jauhelihaa on helppo muokata mausteilla. Näiden broileripihvien ja kastikkeen lisänä nautimme kevätsipulilla maustettua jasmiiniriisiä sekä korianterimarinoitua kurkkua ja porkkanaa.


Itämaiset broileripihvit

400 g             kananpojan jauhelihaa
4 tl                Green curry paste –currytahnaa
1/3  ruukku   tuoretta korianteria hienonnettuna
½ dl               pankoa (tai korppujauhoa)
½ dl               maitoa
n. ½ tl           hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä maun mukaan
                      öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla. Broilerijauhelihan ero naudan jauhelihaan on erityisesti siinä, että ainakin minä maistan hyvästä, tuoreesta jauhelihasta tekemääni sekoitusta raakana maun testaamiseksi, vaikka tämäkään ei ole suositeltavaa. Broileriin jauhelihaa, kuten myöskään sika- tai sika-nautajauhelihaa, ei kuitenkaan pitäne mennä työntämään suuhunsa raakana, joten jos haluat testata mausteisuutta, niin mausta seosta ensin ehkä varoen, paista pannulla pieni koepala ja lisää sitten makua mieltymyksesi mukaan. Ajan mittaan käsi ja silmä tottuvat kuitenkin melko hyviksi makumittareiksi. Laita kulho hetkeksi jääkaappiin odottamaan paistoa, sillä kylmästä massasta on helpompi taputella pihvi.

Jaa massa neljään tai viiteen osaan ja muotoile siitä kostutuin käsin tasapaksuiset pihvit. Lirauta pari ruokalusikallista öljyä keskikuumalle pannulle ja laita pihvit sinne paistumaan. Kun pihvit ovat kauniin väriset, käännä ne ja paista toiseltakin puolelta. Kun väri on jälleen hyvä, niin peitä pannu alumiinifoliolla ja anna pihvien hautua jälkilämmössä kypsiksi. Saman paksuiset pihvit kypsyvät samassa ajassa. Liian kuumalla pannulla paistettaessa pihvit tulevat nopeasti pinnalta hyvän näköisiksi, mutta ovat vielä raakoja sisältä. Toisaalta liian pitkään paistettaessa pihvit kuivuvat ja sitkistyvät – ei vaarallinen virhe, jota osaa välttää seuraavalla kerralla. Jos tarkistat kypsyyden leikkaamalla pihvin, ja huomaat sen olevan vielä raaka sisältä, niin jatka paistoa vielä vähän aikaa.


Kylmä jogurttikastike

1 tl                kurkumaa
½ tl               jeeraa eli juustokuminaa
250 g             maustamatonta vähärasvaista jogurttia
150 g             kookoskermaa
1                    valkosipulin kynsi raastettuna
pieni pala      tuoretta inkivääriä raastettuna
ripaus            hienoa merisuolaa
2 rkl              ruokokidesokeria

Jos teet pihveille jogurttikastikkeen, niin kuumenna ensin varovasti kuivalla pannulla kurkuma ja jeera, jolloin niistä lähtee enemmän makua. Pyyhkäise mausteet kulhoon. Samalla pannulla voit sitten paistaa pihvit. Lisää kulhoon jogurtti, suola ja sokeri ja raasta sinne valkosipuli ja inkivääri. Sekoita ja anna maun tasaantua jääkaapissa.


Korianterimarinoidut kasvikset (porkkana ja kurkku)

1 porkkana
pätkä kurkkua
0,5 dl kuumaa vettä
0,5 dl jäävettä
1 tl etikkaa
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
3 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä

Leikkaa kurkku ja porkkana mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi kumpikin omaan kulhoonsa. Liuota suola ja sokeri sekä etikka kuumaan veteen ja jäähdytä seos lisäämällä jäävettä. Jaa korianterisilppu tasan kurkku- ja porkkanasuikaleille ja kaada liemi näiden päälle. Sekoita hyvin ja laita kulhot jääkaappiin maustumaan noin tunniksi. Valuta kasvikset ennen kuin laitat niitä lautasille.


Ei kommentteja: