keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Pääisäisen alkuruoka: kaniterriini ja parsa-hernesalaatti



Tämä kani oli ihan puhdas heräteostos. Toisaalta olen jo pitkään halunnut kokeilla tehdä riistasta jotain terriinin tapaista. Okei, kani ei varsinaisesti ole mitään riistaa, vaan enemmänkin kuin broileri – jo lihan maun ja värinkin osalta. Siinä tapauksessa tätä hyvin onnistunutta kokeilua voi pitää eräänlaisena ”harjoittelukappaleena” oikeaa riistaterriiniä varten.

Kaniterriini sopii yhtä hyvin pääsiäisen alkuruoaksi kuin syksyn rapujuhlien aloitukseksi, tai oikeastaan mihin vuodenaikaan vain, sillä kaniahan on myynnissä ympäri vuoden. Terriinin lisukkeiden kanssa otin varaslähdön kevään parsakauteen ja valmistin basilikalla maustettua lämmintä parsa-hernesalaattia, jonka resepti on blogistamme parin vuoden takaa.



Kaniterriini

1                    kani (myös maksa ja munuaiset)
400 g             porsaan jauhelihaa
100 g             silavaa
1                    sipuli hienonnettuna
1                    valkosipulinkynsi
1 rkl              tuoretta timjamia hienonnettuna
50 g               kuorittuja pistaaseja (suolapaahdettu)
2                    kananmunaa
2                    porkkanaa tikuiksi pilkottuina
1 - 1,5 tl        hienoa merisuolaa
                      valkopippuria myllystä
1 - 2 pkt        pekonia

Kuumenna uuni 160 ˚C. Paloittele kani ja irrota kanin lihat luista. Irrota fileet kokonaisina, leikkaa ne pitkittäin muutamaksi suikaleeksi ja laita jääkaappiin odottelemaan. Kuullota paistinpannulla hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä ruskista paloitellut maksa ja munuaiset. Fileitä lukuunottamatta paloittele kanin liha sormenpään kokoisiksi paloiksi ja hienonna monitoimikoneella jauhelihaksi yhdessä kypsien maksan ja munuaisten kanssa. Suikaloi porkkanat ja kiehauta ne suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Valuta kuiviksi. Sekoita kulhossa porsaan jauheliha, hienonnettu kanin liha, kuullotetut sipulit ja timjami, kuoritut pistaasit ja kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla.


Vuoraa terriinivuoka alumiinifoliolla ja asettele siihen pekonit siten, että saat ne käännettyä täytetyn vuoan päälle kuten kuvassa. Laita noin kolmannes terriinimassasta vuokaan ja laita sille pituussuuntaan fileesuikaleita ja porkkanaa. Lisää hieman massaa ja lado loput fileesuikaleet ja porkkanat vuokaan. Lisää loppu taikinasta ja käännä pekoniviipaleet sen päälle. Aseta terriinivuoka vesihauteeseen isompaan uuninkestävään vuokaan ja kypsennä 1 h 45 min – 2 h, kunnes pinta on kauniin värinen. Nosta ulos uunista vetäytymään. Voit kaataa vuokaan kertynyttä lientä pois. Anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.


Ei kommentteja: