tiistai 22. maaliskuuta 2016

Munakoisoa, kikherneitä ja karitsanlihapyöryköitä



Karitsanlihapyöryköille löytyi kiva lisäke ranskalaisesta ruokalehdestä: munakoisoa, tomaattia ja kikherneitä. Resepti oli niin hyvä, ettei se kaivannut oikeastaan mitään korjailuja. Tällaisenaan karitsanlihapyöryköiden kanssa tämä sopisi hyvin vaikka pääsiäispöytään. Tai vaikka jopa ilman lihapyöryköitä...


Munakoisoa, tomaattia ja kikherneitä

oliiviöljyä
2  munakoisoa leikattuna pieniksi paloiksi
1 tl  tuoreita timjaminlehtiä
1  pieni sipuli hienonnettuna
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl  valkoviinietikkaa
2 rkl  sokeria
400 g  tölkki tomaattimurskaa
400 g  tölkki kikherneitä huuhdeltuna
viimeistelyyn
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
hienonnettua lehtipersiljaa

Kuumenna oliiviöljyä paksupohjaisessa kasarissa ja lisää munakoisopalat sekä timjaminlehdet. Kypsennä munakoisoja välillä sekoitellen noin 5 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Lisää sipuli, valkosipuli sekä persilja ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää oliiviöljyä mikäli on tarvis. Lisää viinietikka ja keittele seosta muutaman minuutin ajan. Lisää sitten sokeri, tomaattimurska sekä kikherneet ja kypsennä muhennosta kannen alla matalahkolla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla sekä pippurilla ja lisää lautasella vielä hiukan oliiviöljyä sekä hienonnettua lehtipersiljaa.
 
 
Karitsanlihapyörykät

400 g  karitsan jauhelihaa
1  pieni sipuli
1 rkl  voita
1 dl  kermaa
0,5 dl  korppujauhoa
1 rkl  tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl  tuoreita lehtipersiljan lehtiä hienonnettuna
1 tl  tuoreita rosmariininlehtiä hienonnettuna
1  kananmuna
1 tl  suolaa
¼ tl  rouhittua mustapippuria

Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi kuutioiksi, kuullota kuutiot voissa ja annan hiukan jäähtyä. Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota vartin verran ennen käyttöä. Sekoita yrtit, suola ja pippuri kananmunan joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään  tasaiseksi massaksi ja pyöritä 20 pientä lihapullaa. Ruskista pyörykät paistinpannulla ilman rasvaa. Karitsan jauhelihassa on itsessään sen verran rasvaa, että se ei todellakaan tarvitse sitä lisää. Nosta paistinpannu pois lämmöltä, laita kansi päälle ja anna lihapyöryköiden hautua kannen alla vielä 5-10 minuuttia.


Ei kommentteja: