Eräänä päivänä viime viikolla ahersin
koko päivän tarjotakseni Tuplaespressolle rankan työpäivän jälkeen hyvää
ruokaa. Niinpä otin jo aamulla esille sous vide –laitteen
ja ison kattilan ja lämmitin veden 82˚C asteeseen. Sitten
vakumointitarvikkeet esille ja rankka kokkaus alkoi.
Haudutetut
naudan posket (sous vide)
2 kotimaista
pihvikarjan poskea
1 tl hienoa
merisuolaa
2 pientä
laakerinlehteä
2 pientä
tuoreen rosmariinin oksaa
2 pientä
valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
Naudanposket olivat tuliaisia pikaiselta Turun reissulta. Turun Kauppahallin lihakauppias oli jo valmiiksi
puhdistanut posket kaikesta ylimääräisestä, joten taputtelin ne kuiviksi.
Sitten sirottelin suolaa kummankin posken kummallekin puolelle. Laitoin
kummankin posken omaan vakumointipussiin. Kuorin ja karkeasti viipaloin
valkosipulinkynnet ja laitoin yhden kumpaankin pussiin yhdessä laakerinlehden
ja pienen rosmariinin oksan kanssa. Lorautin ruokalusikallisen öljyä kumpaankin
pussiin pitäen koko ajan pussit pystyasennossa. Sitten otin vakumointikoneen
käteeni ja asetin pussin suun koneeseen ja koko ajan pussia pystyssä pitäen
poistin ilmat ja suljin pussin (tai siis kone teki sen). Pystyasento siksi,
että vakumointikoneeseen ei saa päästä kosteutta ja näin sain öljyn pysymään
pussissa. Sitten laitoin pussit + 82 asteeseen vesihauteeseen kahdeksaksi tunniksi. Huh, huh,
kyllä oli rankkaa :)
Kahdeksan tunnin kuluttua olikin aika viimeistellä
ruoka. Avasin pussit ja kaadoin niihin
kertyneen liemen pieneen kasariin ja keitin sitä kokoon noin puoleen. Valmiin
jusin eli poskiliemen kaadoin siivilän läpi talteen kastikkeeksi. Taputtelin posket
pinnalta kuiviksi ja paahdoin niille kauniin pinnan tohottimella eli
kaasupolttimella. Samalla vaivalla olisi toki valmistunut ruokaa isommallekin joukolle.
Tuplaespresso kotiin tultuaan ystävällisesti auttoi
minua raskaassa urakassani ja valmisti meille perunamuusin ja gremolataa
poskien lisäkkeiksi. Kyllä vaivannäkö kannatti sillä ateriasta tuli todella
maukas.
2 kommenttia:
Vanha artikkeli jo, mutta kysytään silti.
Käytössäni on Sous Vide -kypsennin. Millaista lämpöä ajattelisit tuossa "vesihauteessa" käytetyn?
Kiitos kommentista. Se lämpötila on mainittu tuossa alun introssa 82 astetta, mutta lisäsin sen nyt myös tekstiin. Huomasin itsekin että se oli vähän hankalasti löydettävissä :)
Lähetä kommentti