keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Lihapullat tuoksuvassa kookosliemessä Gordon Ramsayn tapaan



Katselin netistä eri kokkien tekemiä lihapullia ja nämä pullat vaikuttivat kokeilemisen arvoisilta, joten pidemmittä puheitta tuumasta toimeen eli kauppaan ja sitten kokkaamaan. Harvinaista kyllä, en muuttanut reseptiä lainkaan, vaan tein sellaisenaan Ramsayn ohjeella. Hyvää...



Lihapullat tuoksuvassa kookosliemessä Gordon Ramsayn tapaan

lihapullataikina
1                    pieni sipuli pieneksi hienonnettuna
2                    valkosipulin kynttä ohuen ohuina viipaleina
                      oliiviöljyä
1 tl                 chilihiutaleita
500 g             naudan jauhelihaa
75 g               tuoreita korppujauhoja
3-4 rkl           maitoa
                      merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
...ei meillä mitään tarkkoja olla...mikäs sen golfpallon koko onkaan...
kookosliemi
2 tl                 korianterinsiemeniä
4                    kardemumman kotaa kevyesti murskattuna
1 tl                 kurkumaa
½ tl                jauhettua kanelia
1-2                 kuivattua chilipalkoa, maun mukaan
2                    sitruunaruohoa pätkittyinä 5 cm paloiksi
5 cm pala      tuoretta inkivääriä kuorittuna ja pitkittäin viipaloituna
4 dl                kanalientä
1 tlk               kookosmaitoa, 400 ml
1                    limetin raastettu kuori ja mehu

Aloita lihapullista. Laita reilu ruokalusikallinen öljyä kuumalle pannulle ja lisää sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla ja kuullota kauniin väriseksi. Lisää chilihiutaleet minuutin tai parin kuluttua. Levitä jauheliha kulhon reunoille ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja levitä uudelleen. Laita korppujauhot pieneen kulhoon, lisää maito, sekoita ja kaada lihapullataikinan joukkoon. Lisää sinne myös sipuliseos pannulta ja sekoita hyvin. Pyörittele massasta kostutetuin käsin suunnilleen golfpallon kokoisia pyöryköitä. Liian pienistä pyöryköistä tulee helposti kuivia. Tästä tuli 12 lihapyörykkää. Laita pyörykät kevyesti öljytylle pellille tai tarjottimelle ja jäähdytä jääkaapissa 30 minuuttia, jolloin ne kiinteytyvät.

Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja ruskista lihapullia 4-5 minuuttia kunnes ne ovat kauniin ruskeita molemmin puolin. Lisää pannulle korianterin siemenet, kardemumma, kurkuma, kaneli, chilipalot, sitruunaruoho ja inkivääri. Anna kuumentua sekoitellen, lisää sitten kanaliemi ja kookosmaito ja anna porista hiljaa. Tarkista maku ja anna muhia 8-12 minuuttia kunnes liemi on aromikas ja tiivistynyt ja lihapullat ovat läpikypsiä.

Raasta limetin kuori lihapullille ja purista liemi joukkoon. Tarjoa kuumana. Suolattomana keitetty riisi sopii lisukkeeksi tasapainottamaan mausteisuutta.


7 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Lihapullia ja kookosmaitoa en ole tajunnutkaan yhdistää :) Hyvältä näyttää!

M kirjoitti...

Enpä ollut minäkään, siksi tätä pitikin kokeilla. Piste Gordonille tästä.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Lihapullat ja kookoskastike!! Heti merkkasin tämän ohjeen, kun oli niin houkutteleva. Lihapullat ovat yksi lempiruokiani, ja on mielenkiintoista tuikata ne kookoksen kanssa samaan liemeen.

Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti...

Nami, mausteinen kookosmaitokastike toimii aina. :)

M kirjoitti...

@Koti Harmi
@Siiri

Toimii :)

Helzu kirjoitti...

Tehty on tämän blogin innoittamana ja hyvää oli, vaikka en korianterin siemeniä kaupoista löytänytkään ja se jäi ohjeesta pois. Resepti tuntui monimutkaiselta sellaiselle kotikokille, joka on tottunut tekemään lihapullat ym. mututuntumalla.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ramsayn reseptit ovat joskus vähän konstikkaita, mutta kyllä niistä sitten tulee tosi hyvääkin :) Aina kannattaa kokeilla uusia makuja.