lauantai 6. kesäkuuta 2015

Nokkoslettukakku, täytteenä savusiikatahnaa


Nokkonen on tämän vuodenajan kasvi, jota kannattaa kerätä ruoaksi niin kauan kuin versot ovat vielä suhteellisen pieniä ja nuoria. Nuoren nokkosen tosin saattaa sekoittaa sukulaiskasviinsa valkopeippiin niiden samankaltaisten lehtien takia niin kauan kuin kasvit eivät vielä kuki. Jos nyt sattuu keräämään koriinsa valkopeippiä, se ei kuitenkaan ole maailmanloppu. Valkopeippiäkin voi syödä, joskaan se ei ole yhtä ravinteikas kuin nokkonen. Mistä ne sitten erottaa toisistaan ilman kukkia? Kokeilemalla. Nokkosessa on poltinkarvat, valkopeipissä ei ole. Myöhemmin kesällä kun ne jo erottaa kukista, voi poimia kumpaakin kasvia sen verran että opettelee niiden lehtien väliset pienet erot. Mutta jos poimii paikasta, jossa viime kesänä kasvoi nokkosia, kyllä ne todennäköisesti ovat nokkosia tänäkin vuonna.
Nokkonen kelpaa kaikkeen samaan mihin pinaattikin.

Nokkoslettukakku ja savusiikatäyte

2 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
5 dl maitoa
3 munaa
100 g nokkosenlehtiä (tai pinaattia)
3/4 tl suolaa
paistamiseen voita
täyte
1 keskikokoinen savusiika
200 g crème fraichea
0,5 dl hienonnettua tuoretta tilliä
4 kevätsipulia hienonnettuna
150 g katkarapuja
1 rkl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
3 rkl limetin mehua
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
suolaa ja mustapippuria

Ryöppää nokkosen (tai pinaatin) lehdet ja hienonna ne veitsellä. Vatkaa lettutaikinan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi ja anna taikinan levätä noin tunnin ajan ennen paistamista. Tästä määrästä tulee kahdeksan keskikokoista nokkoslettua.

Perkaa savusiika ja hienonna lihat. Leikkaa katkaravut ihan pieniksi paloiksi, mutta säästä muutama kakun viimeistelyyn. Kuori ja hienonna kaksi keitettyä kananmunaa. Jätä kolmas viimeistelyä varten. Sekoita täytteen ainekset ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.  Jaa täyte seitsemään samankokoiseen kasaan. 

Aseta isolle lautaselle yksi nokkoslettu ja levitä sille yksi osa täytteestä. Ei tarvitse mennä kovin tasaisesti, kunhan mihinkään ei jää kovin isoja kokkareita. Sitten täytteen päälle seuraava lettu, uusi täyte jne kunnes viimeinenkin lettu on paikallaan. Paina käsin kakkua tiiviimmäksi jotta täytteet tasoittuvat ja kakku on helpompi leikata. Viimeistele lettukakku keitetyllä kananmunalla, katkaravuilla sekä tillitöyhdöillä. Kakku on valmis syötäväksi heti, mutta jos malttaa odottaa seuraavaan päivään, maku paranee entisestään.

p.s. sweet chili -kastike sopii tosi hyvin tämän kanssa...Ei kommentteja: