Bitterbal on pallonmuotoinen, ehkä Hollannin suosituin pieni snack, joita tarjoillaan baareissa oluesta pitäville hollantilaisille. Nimi tuntuisi viittaavan johonkin kitkerään, mutta sitä se ei todellakaan tarkoita. Nimi viittaa yrttimaustettuihin väkijuomiin, kuten esimerkiksi genever, jotka ovat hollanniksi bitter ja joiden kanssa niitä on aikoinaan tarjottu. Nykyään niitä nautitaan useimmiten oluen kanssa sekä cocktailpaloina.
Samoista aineksista voi tehdä myös kroketteja, kroketten, jotka ovat myös todella suosittuja Hollannissa. Klassisessa versiossa käytetään joko naudanlihaa (rundvleeskroket) tai vasikkaa (kalfvleeskroket). Ne ovat niin suosittuja, että Mäkkärikin tarjoaa siellä omaa versiotaan McKroket.
Jalkapallon MM-pronssiottelussa on tänään vastakkain Hollanti ja Brasilia. Kumpi voittaa, bitterballen vai coxinhas?
Bitterballen en kroketten
Liha
650
g naudan rintaa
2
l vettä
1 sipuli
1 porkkana
2 laakerinlehteä
1
tl kokonaisia
valkopippureita
1
tl kokonaisia
mustapippureita
1
rkl suolaa
muutama tuore timjaminoksa
muutama tuore lehtipersiljanoksa
Huuhtele
liha kylmällä vedellä, laita kattilaan ja lisää kylmä vesi. Kuumenna kiehuvaksi
ja kuori pinnalle tuleva vaahto. Lisää kasvikset ja mausteet joukkoon ja anna
kiehua hiljaisella lämmöllä kolmen tunnin ajan. Kypsennysaika riippuu
käyttämästäsi lihasta. Rinnalle kolme tuntia oli sopiva. Muita sopivia ruhon
osia olisivat esimerkiksi potkakiekot tai lapa. Paistia ylikypsennettäessä
siitä tulee kuivaa ja jotenkin jauhomaista. Lihan syiden tulisi erottua
lopputuotteessa. Jos vesi vähenee liikaa kattilasta kypsennyksen aikana niin
lisää vettä. Lopussa nestettä tulisi olla jäljellä noin 7 desilitraa.
Kun
liha on kiehunut sopivan kypsäksi, nosta
se lautaselle ja siivilöi liemi talteen.
Sopivalla tarkoitan lihaa, josta voi kahdella haarukalla repiä irti
suikaleita. Revi liha suikaleiksi nyhtöpossun tapaan, poista mahdolliset
jänteet ja luut, ja hienonna suikaleita vähän. Peitä kelmulla ja siirrä sivuun
odottamaan.
Massan valmistus (n. 30
bitterballia)
80
g jauhoja
60
g voita
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi
hienonnettuna
hienonnettua
lehtipersiljaa
hienonnettua tuoretta
timjamia
5
– 7 dl lihan keitinlientä
2
munan keltuaista
1
tl sinappia (Dijon tai
Colmannin englantilainen)
1
tl soijakastiketta
0,5
dl kermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
raastettua
muskottipähkinää
Leivitykseen
vehnäjauhoja
2 kananmunaa vispattuna
pankoa (tai karkeaa korppujauhoa)
Kuullota
voissa sipuli ja valkosipuli. Lisää jauhot ja sekoita ne hyvin ja anna kypsyä.
Lisää lihaliemi vähän kerrallaan ja sekoita koko ajan kunnes seos on notkeaa
mutta paksua. Anna kiehua koko ajan sekoittaen kymmenisen minuuttia niin, että
siitä tulee liisterimäistä. Mausta muskotilla, pippurilla ja suolalla. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä
kädenlämpöiseksi, etteivät munankeltuaiset kypsy lisättäessä. Sekoita ensin
joukkoon munankeltuaiset ja kerma, sinappi ja soija. Sekoita sitten siihen
vielä liha ja yrtit. Tarkista maku.
Siirrä
massa sopivaan vuokaan ja jäähdytä se ensin huoneenlämmössä ja siirrä vuoka
sitten jääkaappiin yöksi. Ajattelin käyttää sellaista vuokaa, josta olisin
voinut helposti leikata haluamani kroketin kokoisia paloja, ja muotoilla niistä
kroketin. Massaa ei kuitenkaan voinut leikata, koska se oli aikamoisen pehmeää.
Yritin kuitenkin muutamaa krokettia, mutta en onnistunut kunnolla muotoilemaan
niitä. Bitterballit sen sijaan onnistuin hyvin pyörittämään.
Pidä
massa jääkaapissa muotoiluun asti. Kieritä kostutetuin käsin pyöritellyt kylmät
bitterballit ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi
korppujauhossa. Laita vielä jääkaappiin odottamaan paistoa. Kuumenna
uppopaistorasva 180 asteeseen ja paista kroketit ja pullat muutama kerrallaan
kauniin värisiksi. Minulla sopiva paistoaika oli 5 minuuttia. Paistoin ne
neljässä erässä. Älä laita liikaa kerralla ettei rasva jäähdy liikaa. Nosta
valumaan lautaselle, jolla on talouspaperia.
Maistuvat
parhaiten lämpiminä sinappiin dipattuna kylmän oluen kera mutta varo, sillä
sisus voi olla todella kuumaa.
P.S.
Näihin voi varmasti käyttää lihana myös nyhtöpossun jämiä samalla tavalla. Ne
olisivat kai sitten varkensvleeskroketten.
2 kommenttia:
No just, ihan on uusi tuttavuus tämä. Hyvä pitää mielessä kun systeri muuttaa just kohta Hollantiin pariksi vuodeksi. Suunnittelen jo viikonloppumatkaa... :)
Brasseille kävi sitten vähän köpelösti omissa kisoissa...
Joo, bitterballen vs coxinhas 3-0. Niitä sitten siellä tulppaanimaassa, ja poffertjes -lettuja.
Lähetä kommentti