tiistai 25. kesäkuuta 2013

Raparperilla täytettyä kukonpoikaa ja varhaisperunasalaattia



Edellisen kerran kokkasin kukonpoikaa pari vuotta sitten, mutta jostain syystä tämä herkku on vain päässyt unohtumaan. Kukonpoikaa ei löydy ihan joka kaupan pakastealtaasta eikä broilerilla voi korvata kukonpoikaa. Kukonpoika on hiukan broileria rasvaisempaa, mutta ei niin rasvaista kuin kana ja kukonpojan maku on aavistuksen riistainen. Ei sitä voi oikein selittää, vaan se pitää itse maistaa.

Yleensä laitamme linnun sisään sitruunaa, mutta näin raparperiaikaan kukonpoika täytettiin raparperilla ja tuoreilla yrteillä. Vaikka sana ’raparperi’ määrittää reseptissä linnun täytteen laadun, se ei anna varsinaista makua, vaan enemmänkin vain mehevöittää lihaa.  Suomessa kasvatetun kukonpojan kanssa valmistimme varhaisperunasalaattia. Keitimme edellisenä päivänä niin paljon uusia perunoita, että niitä jäi riittävästi myös salaattiin käytettäväksi. Lisäksi lautasella oli omatekoista raparperichutneytä (resepti).



Raparperilla täytettyä kukonpoikaa

1 kukonpoika (pakaste)

täyte
suolaa
valkopippuria myllystä
1 raparperinvarsi
1 uusi sipuli
3 isoa salvianlehteä (tuoretta)
1 pieni rosmariininoksa (tuore)

pinnalle
oliiviöljyä
suolaa

valeluun
2 rkl. juoksevaa hunajaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 tl suolaa
1 iso salvianlehti
1 pieni rosmariininoksa
1 dl kiehuvaa vettä

Sulata kukonpoika hitaasti jääkaapissa ja ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kuin alat valmistaa siitä ruokaa.

Kuivaa kukonpoika talouspaperilla sisältä ja päältä. Ripottele linnun sisälle suolaa ja valkopippuria myllystä. Mausteita voi laittaa aika reilustikin. Työnnä sormet kukonpojan rintalihan ja nahan väliin ja nosta nahka varovasti ylös kuitenkaan rikkomatta sitä. Raota nahkaa sen verran että saat kaadettua sen alle oliiviöljyä. Hiero öljy huolella linnun lihaan nahan alle. Tee sama koiville. Katko raparperi tulitikun mittaisiksi pätkiksi ja leikkaa sipuli varsineen pienemmiksi paloiksi. Työnnä kaikki täytteen ainekset kukonpojan sisään ja sido lintu huolella. Hiero lopuksi kukonpoika ulkopuoleltaan suolalla. Laita lintu uuniin ritilän päälle uunipannulle 225 asteeseen ensimmäisten 15 minuutin ajaksi.

Valmista valeluliemi kaatamalla pieneen kulhoon hunaja ja mausteet. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita kunnes hunaja on sulanut. Kun kukonpoika on ollut uunissa ensimmäiset 15 minuuttia, valele sitä juuri valmistamallasi liemellä ja madalla lämpö 175 asteeseen. Valele lintua 15 minuutin välein kunnes se on kypsynyt. Kaikkiaan kukonpoika on uunissa noin 1 h 15 min. Anna linnun vielä vetäytyä 10-15 minuuttia ennen kuin leikkaat sen annospaloiksi.



Varhaisperunasalaatti

salaattiin
keitettyjä varhaisperunoita
tuoretta kukkakaalia (raakaa)
tuoreita herneitä
uutta punasipulia

salaatinkastike
100 g creme fraichea
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl makeaa sinappia
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja anna niiden makuuntua ennen kuin sekoitat kastikkeen salaattiin.

Leikkaa varhaisperunat kulhoon pienemmiksi paloiksi. Lisää pari kourallista herneitä ja saman verran pieneksi leikeltyjä kukkakaalin kukintoja. Pilko punasipuli pieniksi kuutioksi ja lisää kulhoon. Sekoita kaikki salaatin ainekset, lisää kastike ja pyöräytä lusikalla sen verran että kastike sekoittuu hyvin ainesten joukkoon.



6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yyh, täällä "maalla" ei kunnon kanoja eikä kukonpoikia näy. Otukset pitää tuoda Helsingin reissuista jos niitä haluaa syödä. Broilerit saavat minun puolestani jäädä kauppaan eettisistä syistä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos sieltä Viskilän kukonpoikakasvattamolta kysyisi, niin mahtaisikohan ne tietää jos niitä olisi kaupan lähempänä kuin Helsingissä? :)

Anonyymi kirjoitti...

Nettisivujen mukaan on lähempänä mutta ei lähellä - Kuopioon on noin 130 km ja siellä ei tule käytyä kuin talvella Tahkolla laskiessa.

Tuplaespresso kirjoitti...

No voi pahus. Ensi kerralla sitten Helsinkiin tai Kuopioon ison kylmälaukun kanssa, että kaikki kukonpojat pysyvät jäässä kotipakastimeen asti :)

Jonna kirjoitti...

Onpas kiva idea yhdistää raparperi kukonpoikaan. Hyvä muistutus myös kukonpojista, pitää laittaa kesän testilistalle. Viskilästä olen lukenun monta juttua, mutta aina pääsevät unohtumaan ruokalistaa suunnitellessa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Nuo kukonpojat ovat kyllä tosi laadukkaita ja marinadista ei puhuta sitten samalla viikollakaan ;)

Viskilän sivuilla on myös kivoja reseptejä kukonpoikien valmistamiseen.