Yleisön
pyynnöstä: maailman parhaat, ihan tavalliset lihapullat, ns "mummon lihapullat".
Lihapullareseptejä
on yhtä monta kuin on tekijöitäkin ja kaikki ne ovat aina jonkun mielestä
maailman parhaita. Näihin lihapulliin käytetyssä jauhelihassa oli pakkaustietojen mukaan enintään 10 % rasvaa. Vaikka 400 grammaa vaikuttaa kohtalaiselta määrältä jauhelihaa, lihapullat hupenivat kahden ihmisen voimin aika nopeasti, niin hyviä nämä olivat. No joo, tunnustetaan että Söpö ja Höpökin saivat pienet maistiaiset, mutta vain yhdet ;)
Wanhan ajan lihapullien maun salaisuus numero 1 on maustepippuri. Ei ennen vanhaan keittiönkaapit pursunneet eksoottisia yrttejä ja muita mausteita. Useimmissa keittiöissä perusmausteet olivat suola, valkopippuri ja maustepippuri, joita sitten käytettiin - ei nyt sentään ihan kaikkiin ruokiin, mutta useimpiin kuitenkin.
Salaisuus numero 2 on pannulla paistaminen. Sillä tavoin vaan yksinkertaisesti tulee parempia lihapullia kuin uunissa kypsentäen. Uunikypsennyksellä ei saavuteta edes merkittävää ajansäästöä, ellei sitten olla paistamassa satoja lihapullia.
Wanhan ajan lihapullien maun salaisuus numero 1 on maustepippuri. Ei ennen vanhaan keittiönkaapit pursunneet eksoottisia yrttejä ja muita mausteita. Useimmissa keittiöissä perusmausteet olivat suola, valkopippuri ja maustepippuri, joita sitten käytettiin - ei nyt sentään ihan kaikkiin ruokiin, mutta useimpiin kuitenkin.
Salaisuus numero 2 on pannulla paistaminen. Sillä tavoin vaan yksinkertaisesti tulee parempia lihapullia kuin uunissa kypsentäen. Uunikypsennyksellä ei saavuteta edes merkittävää ajansäästöä, ellei sitten olla paistamassa satoja lihapullia.
Ihan tavalliset lihapullat
1
dl kermaa
1/2
dl korppujauhoa
1
keskikokoinen sipuli
1
rkl voita
400
g nauta-sikajauhelihaa
1
kananmuna
1
tl suolaa
0,5
tl jauhettua maustepippuria
0,25
tl jauhettua valkopippuria
Sekoita
keskenään kerma ja korppujauho ja jätä turpoamaan. (Laita kulhoon aina ensin kerma ja sekoita siihen vasta korppujauho vähän kerrallaan. Jos yrität kaataa kerman korppujauhojen joukkoon, tuloksena on erittäin vaikeasti sekoitettava, epätasaisen kova möykky.) Pilko sipuli pieniksi
kuutioiksi ja kuullota se paistinpannulla vähässä voissa. Sekoita kaikki
ainekset hyvin keskenään ja paista yksi koelihapulla. Jos mausteet ovat
kohdallaan, pyörittele massasta pieniä lihapullia (20-30 kpl). Lihapullataikina
ei tartu käsiin, kun kastelet kädet kylmällä vedellä heti alussa ja aina
muutaman lihapullan jälkeen. Kypsennä lihapullat paistinpannulla kauniin
ruskeiksi. Rasvaa kypsennykseen ei juurikaan tarvita, sillä nauta-sikajauhelihassa on
itsessään aika paljon rasvaa, joka paiston aikana sulaa pannulle. Ylimääräinen
rasva poistuu ja jättää lihapullat ihanan meheviksi.
Tarjoile
kastikkeessa tai ilman kastiketta, perunamuusin tai pastan kanssa, salaatin
joukossa tai voileivän päällä, tapaksina tai jääkaappinaposteltavana tai …
6 kommenttia:
Aina joskus on ihan pakko saada tavallisia lihapullia. Niissä vaan on sitä jotain.
Ja näitä ihan tavallisia tulee laitetuksi aivan liian harvoin. Peruslihapullia, ilman mitään ekstraa :)
Ootko nyt ihan varma että yhteen desiin kermaa tulee 1dl korppujauhoja?. Ettei vaan olisi sittenkin 1rkl?. Täällä nyt kaivelen kerma-korppujauhoklönttejä taikinasta, on meinaa senverran kovia ettei käsipelillä saa hajotettua taikinaan tasaisesti... =(
Apua! Mihin se kauttaviiva ja kakkonen on kadonnut?!... Oliko se siellä alkujaankaan? Yhtä nestedesiä kohden laitetaan puoli desiä korppujauhoa. Kiitos että sinä huomasit virheen. Ohje on nyt korjattu.
Puoli desiä näyttäisi tulevan:)
Nää on maailman parhaat lihapullat, sanoivat lapset. Kiitos :)
Lähetä kommentti