sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Ihan pihalla



Oikeastaan otsikon pitäisi olla muodossa: juhannusaattona grillattiin tosi herkullista Iberico-porsaan kassleria ja hunajanauriita. Mutta kyllähän juhannuksena on tapana olla myös ihan pihalla - kirjaimellisesti.

Juhannus ja grillaaminen tai savustus kuuluvat yhteen. Jotkut nauttivat mökillä tai omakotitalon pihalla perinteisessä hiiligrillissä kypsennetyistä lihoista ja itse savustetuista kaloista. Toiset viettävät juhannuksena citypiknikkiä ja raahaavat grillin johonkin puistoon. Nuoremmat juhlivat festareilla kertakäyttögrillin äärellä. Yhtä kaikki, suomalaiset rakastavat grillata ruokaa riippumatta grillin hinnasta tai laadusta (pääasia että se ei vaan ole sähkögrilli!) ja riippumatta siitä mitä grillin ritilällä paistuu: lihaa, kalaa, makkaraa, kasviksia, halloumia, tofua tai jotain muuta. Me grillaamme pitkin kesää ja naapureiden ihmetykseksi välillä vähän talvellakin, jos kinosten sekaan mahtuu. Tänä vähälumisena juhannusaattona valloitimme pienen kaasugrillimme kanssa kerrostalon pihamaan ja kypsensimme Iberico-porsaan kassleria sekä hunajanauriita. Meidän lisäksemme talossa taisi olla kotosalla vain pari muuta perhettä, jotka eivät olleet lähteneet kauemmas juhannuksen viettoon.

Juhannus kaupungissa on melko autio ja tyhjä...



Grillattua Iberico-porsaan kassleria ja hunajanauriita

1 (tai useampi) Iberico -porsaan kasslerpaisti (á 700-800 g)
suolaa
pippuria

grillauskastike
1 dl soijaa
2 rkl fariinisokeria
2 kpl valkosipulin kynsiä tai valkosipulijauhetta
wasabi & seesami - maustesekoitusta (Santa Maria) maun mukaan
mustapippuria myllystä
loraus seesamiöljyä             

lisäksi sopiva määrä hunajanauriita

Kuumenna uuni 150 asteeseen Hiero possun pintaan maltillisesti suolaa ja pippuria. Työnnä paistilämpömittari lihaiseen kohtaan ja laita komeus uuniin. Kerralla kypsyy isompikin määrä. Anna kypsyä uunissa kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Tällöin possu on kypsä ja sidekudokset pehmenneet. Aikaa menee noin puolitoista tuntia. Ota possu uunista jäähtymään.

Laita kasariin soija, fariinisokeri ja mausteet ja kiehauta. Anna kastikkeen jäähtyä.

Viipaloi nauriit noin sentin siivuiksi ja kasslerit reilun pihvin paksuisiksi.

Aloita ainesten latominen grillille naurisviipaleista. Kun on aika kääntää nauriit, sivele liha grillauskastikkeella ja laita grillille. Koska possu on jo kypsää, otetaan grillistä vain rapea ja maukas pinta viipaleille. Kastikkeessa on soijaa ja siitä tulee riittävästi suolaa, joten muuta suolaa ei tarvita. Sivele lihat kastikkeella kääntämisen jälkeen.
Ripottele lautasella naurisviipaleille hitunen sormisuolaa ja halutessasi voit laittaa niille myös juoksevaa hunajaa.

Tarjoile vaikkapa mansikka-basilikaviinietikkakastikkeella maustetun mansikkasalaatin kera.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, oi, miten nätti talo teillä, hieman toista kuin tämä meidän vuoden 2000 laatikkopienkerrostalo.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :) Piharemontti valmistui muiden isompien remonttien yhteydessä toissa vuonna. Sitä ennen koko piha oli pelkkää ankeaa asvalttia.