Saaristossa oli tapana aina tarjota taloon tulleille vieraille syötävää. Olivathan vieraat jo tehneet matkaa, jotkut tulleet kovin kaukaakin, ja paluumatka oli vielä edessä eikä ihmisiä voinut nälissään päästää tien päälle. Helppo tapa suuremmankin joukon ruokkimiseen oli valmistaa iso kattilallinen vaikkapa kalakeittoa. Lämmintä, maukasta ja ruokaisaa, varsinkin ruisleivän tai perunalimpun kera. Aina ei tarvita sen seitsemää sorttia tarjottavaa eikä kylmätilaakaan yleensä ole kenelläkään liikaa ruokien säilytykseen. Lohisoppa ei rasita emäntää/isäntää liialla työllä ja aikaa jää myös vieraiden kanssa seurusteluun. Resepti on neljälle, mutta ohjetta moninkertaistamalla tätä kalasoppaa on helppo valmistaa isommallekin sukukokoukselle tai muunlaiselle juhlaväelle.
Kun vielä jälkiruoaksi tarjoilee Ahvenanmaan pannukakkua kermavaahdon ja luumumarmeladin kera, niin siinä jo vieras jos toinenkin huokailee tyytyväisenä ja kylläisenä vatsaansa pidellen.
Kermainen lohikeitto
500
g kevyesti graavisuolattua
lohta paloiteltuna
600
g pientä uutta perunaa (kokonaisina)
1
kpl uuden sadon porkkana pilkottuna
½ nippua kevätsipulia (tai 1 purjo)
varsineen silputtuna
10
kpl kokonaista valkopippuria
6
kpl kokonaista maustepippuria
½ nippua tilliä
varsineen silputtuna
1
rkl voita
1
l kala- tai kasvislientä
1-2
dl kermaa
Kuumenna voi kattilassa ja kevyesti pyöräytä siinä sipulit ja porkkana.
Varo ettei voi pala. Lisää kattilaan liemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää
kiehuvaan liemeen perunat, pippurit ja
silputtu tilli ja keitä lähes kypsiksi. Lisää lopussa kerma ja anna kerran
vielä kiehahtaa. Sitten kattila pois levyltä, lohipalat joukkoon ja hetken
hauduttamisen jälkeen maukas keitto on valmis. Älä keitä enää lohen lisäämisen
jälkeen. Graavisuolattu lohi on sellaisenaan jo valmis syötäväksi ja keittäminen rikkoo
kalanpalat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti