Viikon
hedelmä 26/52: kirsikka
Toreilla
alkaa olla kirsikka-aika. Vaikka kirsikoita tunnetaan noin sata lajia, vain kaksi
niistä on pääasiallisia viljelylajeja, makeakirsikka (Prunus avium) ja
hapankirsikka (Prunus cerasus), joista kummastakin on jalostettu useita
lajikkeita. Kirsikoita tuotetaan ympäri maailmaa vuosittain yli kaksi miljoonaa
tonnia, joista valtaosa Euroopassa ja Lähi-idässä.
Kookos panna cotta ja
kirsikkahilloke (6-8 annosta)
panna cotta
3
dl kookoskermaa
3
dl kermaa
3
liivatelehteä (=6 g)
3
rkl sokeria
kirsikkahilloke
0,5
l kirsikoita
1
dl sokeria
annoksen päälle
3
rkl karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä
2
rkl raastettua valkosuklaata
1
rkl kookoshiutaleita
Laita
liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kaada kattilaan kookoskerma, kerma ja
sokeri ja lämmitä seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Purista liivatteista
ylimääräinen vesi pois, ota kattila liedeltä ja sulata liivatteet kuuman kerman
joukkoon koko ajan sekoittaen. Jäähdyttele panna cottaa vähän aikaa ennen kuin
tasaat sen annoskulhoihin. Laita annoskulhot jähmettymään jääkaappiin vähintään
kolmeksi tunniksi ennen tarjoilua.
Poista
kirsikoista kivet ja leikkaa kirsikat neljään osaan. Laita kattilaan kirsikat
ja sokeri ja keittele hilloketta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Anna
hillokkeen jäähtyä.
Sekoita
annoksen päälle tulevan rouheen ainekset keskenään.
Tarjoiltaessa
lusikoi panna cotan päälle kirsikkahilloketta ja viimeistele annokset
saksanpähkinä-valkosuklaa-kookosrouheella.
Se oikea clafoutis kirsikoista (pieni annos pieneen
vuokaan)
1
dl vehnäjauhoja
ripaus
suolaa
1
rkl sokeria
2
tl vaniljasokeria
1,25
dl maitoa
1
muna
vuokaan
voita
2-3
dl kirsikoita
Kaada
kulhoon jauhot, suola, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää tilkka maitoa ja muna ja
vatkaa kaikki keskenään sekaisin. Lisää maitoa vähän kerrallaan koko ajan
vatkaten kunnes taikina on tasaista.
Anna taikinan levätä puoli tuntia ennen paistamista.
Voitele
pieni vuoka ja asettele pohjalle tasainen kerros kirsikoita. Valuta taikina
varovasti kirsikoiden päälle niin etteivät kirsikat ala kellua taikinan
pinnalla. Kypsennä uunissa 180 asteessa 40-45 minuuttia.
Clafoutis
tarjoillaan lämpimänä tomusokerilla hunnutettuna.
Katso
myös resepti aprikoosi-rosmariiniclafoutis.
2 kommenttia:
OOh miten herkulta tuo clafoutis näyttää! En ole koskaan kirsikoista mitään leiponut ja sitä jäin pohtimaan että poistetaanko kirsikoista kivet? Kyllä varmaan?
Hei viv, tervetuloa lukijaksi :)
Molempi parempi. Olen lukenut, että kirsikan kivet antaisivat paistokselle erityisen paljon lisäaromia. Itse kuitenkin vähän vierastan sellaista askartelua, että niitä kiviä joutuu sitten syödessä nyppimään lautasenreunalle.
Lähetä kommentti