sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Valkoinen parsakeitto ja pancettaleipätikut



Parsarisottoa, parsakohokasta, parsapiirakkaa, eikö se parsalla herkuttelu nyt jo riitä? Ja vastaus on että ei riitä. Parsahan on kauden kasvis parhaimmillaan ja tällä kertaa kaupasta löytyi kauniita valkoisia parsoja, joista tuli herkullista parsakeittoa. Keitosta saatiin vähän ruokaisampaa kun sen seuraksi paistettiin pancettapekonilla höystettyjä leipätikkuja.


Pancettaleipätikut

2 pikkulevyä  valmista voitaikinaa
8 siivua pancettaa (tai pekonia)

Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa kumpikin pitkittäin neljäksi suikaleeksi. Aseta pancettasiivut taikinasuikaleiden päälle ja kierrä spiraaliksi. Voitele vedellä ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia. Anna leipätikkujen jäähtyä ja hiukan kuivahtaa sillä välin kun teet parsakeiton.

(Nämä leipätikut ovat kätevät valmistaa myös pikaiseksi vierasvaraksi.)


Valkoinen parsakeitto

10 paksua valkoista parsaa
8 dl kanalientä tai
     8 dl vettä
     1 kanaliemikuutio
1 tl sokeria
1 sipuli
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivattua rakuunaa
30 g ”mustaleima” Koskenlaskijaa
1 dl kermaa

Kuori parsat ja laita kuoret kattilaan kanaliemen, sokerin ja neljäksi lohkoksi leikatun sipulin kanssa. Keitä pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi talteen ja heitä kuoret sekä sipuli pois. Kaada liemi takaisin kattilaan ja lisää joukkoon parsanvarret, jotka on pätkitty noin sentin viipaleiksi. Laita päällimmäiseksi terässiivilä jossa on parsannuput. Keittele soppaa kunnes parsanpalat ovat kypsiä ja parsannuput siivilässä höyryttyneet pehmeiksi. Soseuta liemi parsanpaloineen hiukan ”huolimattomasti” blenderissä tai sauvasekoittimella. Sekoita keskenään voi, jauhot ja rakuuna ja lisää se liemen joukkoon samoin kuin pieniksi muruiksi pilkottu Koskenlaskijajuusto. Keittele hiljaa sekoitellen kymmenen minuuttia kunnes jauhot ovat suurustaneet keiton. Lisää viimeksi kerma sekä höyrytetyt parsannuput ja anna kerran vielä kiehahtaa. Ripottele keiton päälle lautasilla vielä hiukan rakuunaa.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mietimmekin eilen, että kaikenlaista on parsasta tullut vuosien aikana tullut tehtyä, muttei koskaan keittoa. Kuulostaa namilta tuo.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ranskassa parsakeittoon voisi kokeilla Koskenlaskijan sijaan jotain paikallista chevren tyyppistä juustoa. Valkohomereunat patongin päälle ja juuston sisus keittoon :)

Jael kirjoitti...

JOtenkuten olen juuttunut vihreän parsan syömiseen mutta pitäisi joskus kokeilla tuota valkoistakin. Parsakeitot ovat nameja:) Ihana tuo alempana oleva kookosbrulee:)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Varmaan sillä on jotain tekemistä sen kanssa että ihminen syö myös silmillään? Vihreä parsa on nätimpi, kun taas valkoinen jää jotenkin... valjuksi vaikka sen maussa ei ole mitään vikaa :)