Epätrendikkäässä
keittiössä rakastetaan parsaa. Aina keväisin sitä on valmistettu mahdollisimman
monella tavalla ettei heti iske kyllästyminen. Vappupöytään valmistettiin vihreästä
parsasta juustolla ja pekonilla maustettu piiras. Parsat
pätkittiin ja aseteltiin niin että piiras on helppo leikata. Juustoista ja
pekonista tulee sen verran suolaa, että sitä ei tarvitse lisätä taikinaan eikä
täytteeseen.
Kolmen
juuston parsa-pekonipiiras
(yksi iso tai kaksi
pienempää vuokaa)
*pohja
150 g voita (tai
margariinia)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl
parmesaaniraastetta
3 rkl jääkylmää vettä
*täyte
1 puntti parsaa (14
tankoa)
(suolaa, sokeria,
tilkka sitruunamehua)
100 g pancettaa (tai
pekonia)
4 munaa
2 dl maitoa
150 g creme fraichea
150 g
mozzarellaraastetta
0,5 tl
mustapippurirouhetta
hiukan valkopippuria
myllystä
ripaus cayennepippuria
(tai cajunmaustetta)
100 g vuohenjuustoa
muruina
Sekoita kulhossa
vehnäjauhot ja parmesaaniraaste keskenään. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä
nokareina ja nypi se jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi
ja sekoita taikina hyvin. Tasoita taikina vuoan pohjalle ja esipaista pohjaa
225 asteessa alatasolla 12 minuuttia. Taikinan reunat pysyvät kauniimpina ja
valumatta, jos ennen esipaistoa taikinan päälle levittää leivinpaperin ja sille
tasaisesti painoa. Jotkut käyttävät painoksi kuivattuja herneitä, jotkut
riisiä. Epätrendikäs keittiö sai siskontytöltä toissavuonna joululahjaksi ihan
oikeat keraamiset paistopavut, joita on ahkerasti käytettykin tähän
tarkoitukseen. Pohjan esipaistaminen varmistaa ettei taikina kostean täytteen
alla jää raa’aksi.
Murustele vuohenjuusto
esipaistetulle piirakkapohjalle. Tasoita vuokaan seuraavaksi munamaitoseos.
Leikkaa pekonit muruiksi ja ripottele ne munamaidon päälle. Asettele parsat
päällimmäiseksi. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on
kokonaan hyytynyt. Anna piiraan vetäytyä vähintään 10 minuuttia ennen
tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti