Jääkaapista löytyi aiempien matkojemme tuomisina pötkö ilmakuivattua mustan possun fileetä, jonka viimeinen käyttöpäivä alkoi uhkaavasti lähestyä. Oiva paikka hukata tällainen laatuliha, on (viikonpäivästä riippumatta) pitää pizzaperjantai.
Ajanlaskumme
alussa suurin osa Portugalista oli nimeltään Lusitania. Se oli Rooman
valtakunnan provinssi ja osa Hispaniaa. Muinaisten roomalaisten (nykyisten
italialaisten), alueen historian ja nykyisen voimakkaan brittiasutuksen
innoittamana syntyi näiden alueiden aineista valmistettu combo, Pizza
Lusitania. Teemaan sopivat juustot löytyivät hallista juustokauppias
Paalaselta. Harvemmin tulee laitettua muistiin jotain pizzareseptiä, mutta nyt
oli pakko. Pohja, kastike ja täyte olivat keskenään aivan täydellinen
yhdistelmä.
Pizza Lusitania
taikina
2
dl ”00” semolina vehnäjauhoja
1 dl tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 dl vettä
2
rkl oliiviöljyä
Yhdistä
ja sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola. Lisää hieman kättä lämpimämpi vesi (42
astetta) sekä oliiviöljy ensin sekoittaen ja sitten käsin alustaen. Toki voit käyttää
yleiskonettakin. Anna nousta lämpimässä paikassa sen verran kun muiden ainesten
etsiminen ja pilkkominen kestää. Jos aikaa on niin saa nousta 30-60 minuuttia.
Painele uudelleen kasaan, jotta ilmakuplat poistuvat ja levittele taikina käsin
tai kaulimen avulla leivinpaperille uunipellille.
tomaattikastike
1
tölkki kuorittuja tomaatteja
1
pieni tölkki tomaattipyreetä
1/2 ruukkua basilikaa pilkottuna
2
valkosipulin kynttä
ripaus
suolaa
ripaus
sokeria
pari
rouhaisua mustapippuria myllystä
1
rkl oliiviöljyä
1
rkl worchestershire maustekastiketta
Yhdistä
aineet ja aja sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tästä riittää
ainakin kolmeen pizzaan, joten loput voi pakastaa odottamaan seuraavaa käyttöä.
päälliset
80
g Paio lombo de porco preto bolota eli mustan possun filettä ilmakuivattuna
ohuina viipaleina (no käy tässä varmaan jokin muukin ilmakuivattu kinkku)
5-6
viipaletta e.m. eläimen tai tavallisen possun pekonia
250
g (1 rasia) uunissa puolikuivattuja tomaatteja (resepti täälllä)
espanjalaista
vuohenmaitojuustoa muruina
raastettua
vanhempaa manchegojuustoa
iso
paketti rucolaa
Levitä
ensin tomaattikastike ja sitten päälliset tasaisesti pizzalle ja laita paistumaan uunin alaosaan, 250
astetta 10-12 minuuttia. Ripottele
valmiin pizzan päälle rucolaa.
Bom
apetite!
2 kommenttia:
Todella pätevän näköinen pizza!
Ja makuinen kans :)
Lähetä kommentti