M
oli käymässä Turussa ja kotiin lähtiessään hän tapansa mukaan poikkesi Turun
kauppahallissa. Tällä kertaa M:n mukaan lähti paketillinen Airistolta pyydettyjä, suomustettuja,
nahallisia kiiskifileitä Herkkunuotta –kalakauppiaalta, jonka tiskissä on kelpo
valikoima kotimaista kalaa.
Meillä on keittiössä välillä keskinäinen leikkimielinen ”kokkisota”, jossa toinen hankkii raaka-aineet ja toisen tehtävänä on keksiä mitä niistä tehdään. Minä sain tällä kertaa kunnian kehitellä reseptin kiiskifileille. Kalalle, jota en muista koskaan edes syöneeni kuin korkeintaan ehkä osana jotain rantakalakeittoa. Tiedän kuitenkin sen verran, että kiiski on sukua kuhalle ja ahvenelle, joten siitä ei voi tulla huonoa ruokaa. Ensin piti kokeeksi paistaa pannulla yksi kiiskifilee jotta osaisin päättää, mitä sille pitäisi tehdä. Kiiskifilee on hyvin pieni, vain pienen silakkafileen kokoinen. Mutta se maku! Tämän kokeilun jälkeen lupaan laittaa kiiskeä toisen ja kolmannen ja vaikka kuinkamonennen kerran.
Meillä on keittiössä välillä keskinäinen leikkimielinen ”kokkisota”, jossa toinen hankkii raaka-aineet ja toisen tehtävänä on keksiä mitä niistä tehdään. Minä sain tällä kertaa kunnian kehitellä reseptin kiiskifileille. Kalalle, jota en muista koskaan edes syöneeni kuin korkeintaan ehkä osana jotain rantakalakeittoa. Tiedän kuitenkin sen verran, että kiiski on sukua kuhalle ja ahvenelle, joten siitä ei voi tulla huonoa ruokaa. Ensin piti kokeeksi paistaa pannulla yksi kiiskifilee jotta osaisin päättää, mitä sille pitäisi tehdä. Kiiskifilee on hyvin pieni, vain pienen silakkafileen kokoinen. Mutta se maku! Tämän kokeilun jälkeen lupaan laittaa kiiskeä toisen ja kolmannen ja vaikka kuinkamonennen kerran.
Parsa-perunasalaatti
10 pientä uutta perunaa (Italian siikliä)
8
vihreää parsaa (suolaa, sokeria)
2
kevätsipulia
kourallinen
rucolaa
kourallinen
viinisuolaheinää tai punamangoldia
1
rkl neitsytrypsiöljyä
1
tl sitruunamehua
0,5
tl suolaa
1
tl sokeria
valkopippuria
myllystä
2
rkl hienonnettua lehtipersiljaa
Keitä
perunat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Keitä
parsanvarsia suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä 4
minuuttia ja nuppuja 2 minuuttia siten että ne jäävät vielä hiukan rapsakoiksi.
Laita parsat keittämisen jälkeen jääveteen 5 minuutiksi jotta ne eivät jälkikypsy liian pehmeiksi salaattiin. Leikkaa kevätsipulit
ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään rypsiöljy, sitruunamehu, suola, sokeri ja
valkopippuri. Pilko perunat ja parsat hiukan pienemmiksi ja sekoita ne
kevätsipulin kanssa. Kaada joukkoon kastike ja anna maustua vähintään 15
minuuttia. Huuhtele rucola ja suolaheinä ja lisää ne sekä lehtipersilja salaatin joukkoon vasta
juuri ennen tarjoilua.
Korvasienimuhennos
80
g esikäsiteltyjä korvasieniä (esikäsittelyohje täällä)
1
sipuli
2
rkl voita
2
rkl vehnäjauhoja
3
dl vettä
0,5
tl suolaa
valkopippuria
myllystä
0,5
tl kuivattua timjamia
1 rkl kuivaa vermuttia
1
dl kermaa
Kuori
ja pilko sipuli. Sulata voi paistinpannulla ja kuullota siinä sipulisilppu.
Lisää pieniksi murusiksi leikatut korvasienet ja paistele niitä muutamia
minuutteja koko ajan sekoitellen. Ripottele sieni-sipuliseoksen päälle
vehnäjauhot ja sekoittele muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Älä päästä
jauhoja ruskistumaan. Lisää vesi ja sekoittele viitisen minuuttia kunnes jauhot
ovat turvonneet, seos on tasaista ja hiukan keittynyt kokoon. Lisää suola,
valkopippuri, timjami ja vermutti ja keitä vielä pari minuuttia. Jos muhennos on päässyt kiehumaan liian paksuksi, siihen voi lisätä hiukan vettä. Lisää viimeksi
kerma, sekoita hyvin ja anna muhennoksen kerran vielä kiehahtaa. Tarkista maku
ennen tarjoilua.
Paistettu kiiski / kiiskipihvit
400
– 500 g suomustettuja, nahallisia kiiskifileitä
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 rkl suolaa
valkopippuria
myllystä
voita
paistamiseen
Sekoita
keskenään ruisjauhot, suola ja valkopippuri ja kaada ne isoon muovipussiin.
Lisää kiiskifileet, puhalla pussiin ilmaa, sulje pussi ja ravistele kunnes
kaikki kalafileet ovat peittyneet ruisjauhoihin. Paista kullanruskeiksi
paistinpannulla.
Ensin jauhot ja mausteet pussiin, sitten kalafileet. |
Ravistetaan ja paistetaan, todella yksinkertaista. |
Kokeilin
tehdä kiiskifileistä myös vähän isomman pihvin. Asettelin ensin neljä fileetä
punoksen muotoon ja sitten toiset neljä fileetä. Sitten laitoin ne yhteen nahkapuolet
ulospäin samoin kuin silakkapihvien kanssa tehdään, taputtelin ruisjauhoissa ja
paistoin. Niistä tuli vähän erilainen ”pihvi”.
Kiiskestä
kertoo seuraava kansansatu.
Kiiski
haastoi hauen kisaan järven kuninkuudesta ja siitä kalasta tulisi kuningas,
joka ennättäisi ensin järven toiselle rannalle asti. Hauki uida pyrähti edeltä,
mutta kiiski tarttui sitä pyrstöön. Juuri ennen vastarantaa hauki pysähtyi ja
kääntyi katsomaan taakseen, missä kiiski menisi, huutaen ”minä olen täällä!”, jolloin
se sattui viskaamaan kiisken taakseen järven vastarannalle asti. Ja kiiski
vastasi ”mutta minä olen jo täällä”. Näin kiiskestä tuli järven pieni kuningas
ja sen merkkinä kiisken selkäevä muistuttaa kruunua.
12 kommenttia:
mietin vain että miksi nimi on epätrendikäs ruokablogi?? tämähän on juuri nyt sitä kaikista hottinta hottia ruokamaalilmassa, palata takaisin omille juurilleen ja siihen miten isoäitimme sen ruoan laittoivat!!!
@ Herkkusuun lautasella
Tervetuloa lukijaksi
Nimi tulee sitä että meillä ei seurata kulloinkin muodissa olevia trendejä, vaan tehdään niinkun hyvää tulee. Tehdään vielä senkin jälkeen kun isoäidin jutut ovat jo poissa muodista :)
Todella hienoa, että hallissa on ollut kiiskeä tarjolla. Harvoin olen nähnyt sitä myynnissä.
Ja roskakalat (sana, jota vihaan) on tosiaan trendikästä juuri nyt.
Minäkään en muista nähneeni kiiskeä myynnissä. Mutta joko olette löytäneet korvasieniä? Yritin viikonloppuna tähyillä metsää vähän sillä silmällä, mutta ei kyllä tähyilyt tuottaneet tulosta. :)
Joskus aina talviverkkoihin jää kiiskiä, ja on niitä tullut ongellakin. Ei vain ole tullut koskaan laitettua niitä ruoaksi. Oliko niissä millaiset ruodot? Pitänee ensi kerralla kiiskiä saadessa testata teidän kokkailunne rohkaisemana.:)
Meillä päin alkaa korvasienet olla golfpallon kokoisia. Toivottavasti tulee hyvä sato, kun pakastimesta on kaikki vanhat varastot jo käytetty.
Tervetuloa lukijoiksi
@ Chez Jasu
Kiisken kohdalla tuo nimitys 'roskakala' on sikäli paikallaan, että kiiskeä on lähes mahdotonta irrottaa verkosta ilman että verkon silmät repeilevät. Mutta jos siinä onnistuu ja jaksaa vielä fileoida kiisken (ja parikymmentä sen kaveria), niin se on todellinen kulinaarinen makuelämys.
@ Riikka
Joskus voi tehdä tosi harvinaisia löytöjä kun pitää silmät auki :)
Korvasienet olivat pakastimesta viimevuotista satoa. Varmaan niitä kohta alkaa löytyä metsästäkin.
@ Maistuis varmaan sullekin
Ruotoisuudesta en osaa sanoa mitään. Herkkunuotta oli fileoinut ne niin hyvin ettei löytynyt ruodon ruotoa. Venäläisethän pitävät kiiskeä maailman parhaana liemikalana, joten kalaliemen niistä ainakin voi keittää.
En ole kiiskeä päässyt koskaan edes maistamaan.. Pitänee kysellä paikallisesta kalaliikkeestä onko sitä täällä koskaan saatavilla.
Kyllä se melkoinen harvinaisuus tuntuu olevankin. Ehkä tämä postauksen jälkeen kiisken suosio ampaisee raketin lailla nousuun :)
Kiiskessä on vähempi ruotoja kuin ahvenessa.
Mielenkiintoinen se on fileroida, kun selkäranka on ohut ja piikit paksut. Kylkiruodot myös tekee isommat koukut kuin ahvenella.
Maku on samanlainen kuin ahvenessa, mutta vahvempi.
Itse fileoin lähes kaikki saamani kalat. Pikkukiisket ja särjet kissoille. Ahven,hauki ja kiiski ovat makoisia kaloja.
-19v sekakalastaja
Hankalien ruotojen takia sitä varmaan onkin pidetty lähinnä liemikalana. Fileointi on kyllä ihan oma taiteenlajinsa :)
Lähetä kommentti