maanantai 11. maaliskuuta 2013

Lämmin hedelmäsalaatti



Viikon hedelmä 11/52: Mango


Mango on yksi monipuolisimpia hedelmiä. Sitä käytetään niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin, pääruokiin, jälkiruokiin, juomiin, säilykkeisiin, kokonaisena, paloina, soseena, kuivattuna ja jauhettuna jne.

Mangossa on suuri kivi, johon hedelmäliha on tiukasti kiinnittynyt. Hedelmä on kätevin pilkkoa leikkaamalla siitä ensin mahdollisimman suuria ja paksuja viipaleita. Kuoren sisäpuolella oleva hedelmäliha leikataan ruudukoksi tavallisella ruokaveitsellä kuoreen asti. Lopuksi kuori painetaan sisään jolloin hedelmälihasta muodostuu ”siili”, josta mango on helppo joko syödä sellaisenaan tai irrottaa palat ruoanvalmistukseen.


Hedelmäsalaatti oli 1960-luvun suuri jälkiruokasuosikki ja sitä seuraavien vuosikymmenten klisee. Annoksen kruunasi punainen cocktailkirsikka, joka maistui aavistuksen karvasmantelilta. Aika ajoin hedelmäsalaatti tulee uudelleen muotiin eikä toisaalta mikään ihme, onhan se (suoraan säilyketölkistä) helppoa ja nopeaa tarjottavaa. Terveellistäkin, joskin äärimmäisen mielikuvituksetonta. Meillä päivitettiin tätä jälkiruokaa hiukan uuden makuiseksi ja lopputalven lumituiskujen lämmittäjäksi.


Lämmin hedelmäsalaatti

1 pieni mango
1 pieni tölkki ananaspaloja
1 banaani
2 kiiviä
2 rkl sokeria
1 tl voita
0,5 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 oksa rosmariinia
1 tähtianis
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl limettimehua
ripaus muskottipähkinää
ripaus pomeranssinkuorta
vaniljajäätelöä

Valuta ananaspalat ja kaada ne kulhoon. Säästä ananasten liemi ja lisää liemen joukkoon inkivääri, kokonainen rosmariininoksa, tähtianis, hunaja, limettimehu, raastettua muskottipähkinää ja jauhettua pomeranssinkuorta. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen maustua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan. Kuori ja pilko mango sekä banaani ja lisää ne samaan kulhoon ananaksen kanssa. Lämmitä paistinpannulla sokeria kunnes se muuttuu vaaleanruskeaksi. Lisää voi ja sekoita. Kaada hedelmänpalat kuumalle pannulle sokeri-voiseokseen ja sekoittele kunnes hedelmät ovat karamellisoituneet. Ota rosmariininoksa ja tähtianis pois kastikkeen joukosta ja kaada kastike pannuun hedelmien päälle. Sekoittele varovasti kunnes kastike lämpiää. Lisää kuoritut ja pilkotut kiivit hedelmäsalaatin joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua, sillä kiivi menettää kauniin vihreän värinsä kuumennettaessa. Tarjoile lämpimänä jäätelön kanssa.


Ei kommentteja: