perjantai 8. maaliskuuta 2013

Portugalin pupua ja hernerisottoa



Joskus 1970-luvun lopulla tuttavaperhe kasvatti broilerikaneja ja niitä ostettiin pakastimeen kerralla aina kokonainen tusina. Sitten meni välillä pari vuosikymmentä että kania ei saanut Suomesta mistään, kunnes nyt taas. Portugalissa kaninmetsästyskausi päättyy joulukuun viimeisenä päivänä, kun Suomessa jäniseläimiä saa metsästää helmikuun loppuun asti. Vaikka villikanit olisivatkin päätyneet metsästäjien pakastimiin, kasvatettua kania on Portugalissa tarjolla ympäri vuoden. Kanin liha muistuttaa hyvin paljon kananlihaa sekä väriltään että maultaan, mutta siinä on aavistus riistaisuutta. Jänis ja rusakko sen sijaan ovat selkeästi riistaeläimiä voimakkaine makuineen ja tummine lihoineen, joten samat reseptit eivät toimi sekä kanille että jänikselle.

Kaninkoivet kypsennettiin sinappikastikkeessa ja liha sai seurakseen hernerisottoa, sillä hernesosekeiton valmistuksen jäljiltä pakastimeen oli sattunut jäämään vähän herneitä.


perna de coelho assado com molho mostarda e risotto de ervilhas

Portugalin pupua sinappikastikkeessa (neljälle)

4 kaninkoipea
suolaa
2 rkl voita
2 sipulia silputtuna
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 rkl vahvaa englantilaista sinappia
4 timjaminoksaa
1 dl kermaa
kourallinen silputtua lehtipersiljaa

Ota kaninkoivet huoneenlämpöön ja hiero niihin suolaa. Anna maustua 30-60 minuuttia. Kuumenna padassa 2 rkl voita, ruskista kaninkoivet voissa ja siirrä koivet lautaselle odottamaan. Lisää pataan sipulit ja kuullota ne.  Kaada sipuleiden päälle valkoviini, lisää lämpöä ja anna viinin kiehua hetken aikaa jotta alkoholi haihtuu. Lisää vesi, kanaliemikuutio, sinappi ja timjami ja sekoita hyvin. Nosta kaninkoivet takaisin pataan, vähennä lämpöä ja laita kansi kiinni. Hauduta koipia miedolla lämmöllä 45-60 minuuttia (villikani saattaa tarvita pidemmän haudutusajan).

Kun liha on kypsää, nosta koivet lautaselle ja kääri ne folioon. Keitä liemi kokoon ja siivilöi se. Lisää kerma ja lämmitä kastike vielä kerran kiehumispisteeseen. Lisää persilja, sekoita ja nosta kaninkoivet takaisin pataan. Tarjoile hernerisoton kanssa.


Hernerisotto (neljälle)

2 salottisipulia silputtuna
2 rkl voita
tilkka oliiviöljyä
200 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 kanaliemikuutio
8 dl vettä
suolaa tarvittaessa
200 g pakasteherneitä
kourallinen silputtua lehtipersiljaa

Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja voi ja kuullota siinä salottisipulit. Lisää riisit ja kuullota riisiä koko ajan sekoitellen kunnes riisi alkaa olla läpikuultavaa, mutta ei ruskistunut. Lisää valkoviini ja sekoita kunnes neste on imeytynyt riisiin. Vähennä lämpöä ja lisää 2 dl vettä sekä kanaliemikuutio, sekoita ja anna nesteen hiljalleen miedolla lämmöllä imeytyä riiseihin. Lisää vettä desilitra kerrallaan aina kun edellinen neste on imeytynyt. Kun risotto alkaa olla valmis ja kermainen, tarkista suolan määrä, lisää jäiset pakasteherneet ja sekoita kunnes herneet ovat lämmenneet. Lisää viimeksi persilja, sekoita hyvin ja tarjoile.

Cabrita branco 2011 oli todella nappivalinta tähän ruokaan

Ei kommentteja: