keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Estufado Madresilva, haudutettu lihapata



Suomessa oli juuri ollut talven hurjin lumimyrsky, minkä jälkeen lämpötila oli laskenut maan eteläosissakin keväisen plussan puolelta lähes parikymmentä astetta kylmemmäksi. Täällä Algarvessa tasainen 12-16 asteen lämpötila ja pouta vaihtui samoihin aikoihin lähes vaakasuoraan piiskaavaksi kaatosateeksi. Silloin tuli mieleen, pitäisikö kokata jotain estufadoa, talvista pataruokaa.

Jos yrittää selailla reseptejä hakusanalla estufado, niistä löytyy jokaiselle jotain. Estufado tarkoittaa yleensäkin pataruokaa, muhennosta tai mitä tahansa mikä haudutetaan joko liedellä tai uunissa. Resepteistä ei juuri ollut apua, siispä annettiin mielikuvitukselle tilaa.

M piipahti englantilaisessa lihakaupassa hakemassa lihat estufadoon. Kyllä tietysti supermarketistakin olisi löytynyt, mutta kommunikaatio on helpompaa englantilaisen kauppiaan kanssa. Supermarketin hyllyltä pataan löytyi tuoretta timjamia, säilöttyjä kirsikkatomaatteja, hillosipulia ja pikkuherkkusieniä. Loput ainekset M improvisoi mökkikeittiön kaappien kätköistä. Pataruoan nimi tulee mökin nimestä, Quinta da Madre Silva.



Estufado ”Madresilva”

1 kg naudanlihaa (lapaa, rintaa tai vastaavaa)
2 sipulia
2 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
1 tölkki kokonaisia herkkusieniä
oliiviöljyä
1 tölkki kirsikkatomaatteja
50 g hillosipuleita
3 tl sokeria
2 tl kuivattua timjamia
6 oksaa tuoretta timjamia
1,5 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 laakerinlehteä
mustapippuria
vettä
suolaa
hienonnettua lehtipersiljaa

Paloittele liha ja poista siitä ylimääräinen rasva. Leikkaa sipulit pienemmiksi ja viipaloi porkkanat. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Ruskista lihat paistinpannulla kuumassa öljyssä ja kaada ne kattilaan. Älä yritä ruskistaa kaikkea kerralla, vaan useammassa erässä ettei pannu jäähdy liikaa. Kuullota sipulit ja valkosipulit ja lisää ne lihojen joukkoon. Freesaa porkkanat ja herkkusienet öljyssä ja lisää nekin kattilaan.

Kaada kattilaan loputkin ainekset ja lisää vettä sen verran että kaikki peittyvät. Mausta varovasti suolalla ja anna padan kypsyä liedellä kannen alla lempeästi poristen 1,5-2,5 tuntia riippuen siitä mitä lihaa on käytetty. (Jos haluaa tehdä tämän paistista, kypsennysaika on noin 45-60 minuuttia) Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa ja lisää persiljasilppu vasta lautasella.



Ei kommentteja: