keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Fajitas - törkeän hyvääHerkutellaan fajitaksilla vai pitäisikö sanoa fajitoilla, sillä sanan yksikkö on fajita, vaikka yleensä sana onkin monikossa, fajitas…

Fajita on meksikolainen tortilla (vehnä-. tai maissilätty), joka täytetään grillatuilla lihasuikaleilla, kasviksilla, juustoraasteella ja ranskankermalla, kääritään rullalle ja nautitaan sormin, suupielet kastiketta valuen. Oltiin sen verran laiskoja, että ostettiin valmiita Old El Paso vehnätortilloja, mutta guacamole tehtiin sentään itse. Omatekoisessa guacamolessa lienee ainakin 95% avokadoa toisin kuin kaupan tuotteissa, joissa avokadon osuus jää jopa alle yhden prosentin. Kotona Helsingissä oltaisiin ehkä tehty oma maustesekoitus lihoille, mutta täällä päätettiin turvautua valmiiseen texmex-sekoitukseen. Kun vain jaksaisi muistaa, että herkuttelu pitää lopettaa kahden täytetyn lätyn jälkeen. Se kolmas on aina liikaa.Guacamole (avokadodippi)

1 iso, kypsä avokado
1 rkl limettimehua
2 valkosipulinkynttä
10-20 tippaa tabascoa
ripaus suolaa

Avokadon kypsyyden tuntee painamalla kevyesti kannan juuresta. Jos kuori antaa hiukan periksi, hedelmä on kypsä. Jos se tuntuu kovalta, kokeile seuraavaa avokadoa jne. Leikkaa avokado pitkittäin halki hedelmän kiven ympäri. Ota puolikkaista kiinni ja kierrä sen verran että ne irtoavat toisistaan. Yleensä kivi jää kiinni toiseen puolikkaaseen, joten iske terävä veitsi pitkittäin kiveen kiinni, kierrä ja kivi irtoaa.

Kaiva hedelmäliha kulhoon ja lisää limettimehu. Survo avokado haarukalla soseeksi. Leikkaa valkosipulinkynnet  mahdollisimman pieniksi paloksi, lisää ne muiden mausteiden kanssa avokadososeen joukkoon, sekoita hyvin ja laita peitettynä jääkaappiin maustumaan.

lämmitä tortilla
guacamole
jalapenoa ja paprikaa
paistettua sipulia
herkkusieniä
texmexmaustettuja kalkkunasuikaleita
juustoa
creme fraiche
rullataan ja nautitaan - ihan törkeän hyvää
Kylläkyllä, kaikki tämä olisi ollut paljon herkullisemman näköistä kuvattuna terrakottalautaselta, mutta sellaista ei nyt sattunut olemaan käsillä...

Kun niitä lättyjä kuitenkin aina jää yli, ne voi pilkkoa vähän pienemmiksi "nachontapaisiksi", kuivata miedolla lämmöllä uunissa ja napostella guacamolen, juustokastikkeen, paistetun jauhelihan, creme fraichen ja tomaattisalsan kanssa.Ei kommentteja: