Vaalikahvilla on Suomessa pitkät
perinteet ja joidenkin tietojen mukaan tällainen vaalikahvitapa on ollut jopa
ihan itsenäisyyden alkuajoilta asti. Äänestämisen jälkeen suomalaiset ikään kuin palkitsivat
itsensä siitä että oli käyttänyt oikeuttaan äänestää. Sitä oikeutta kun ei
ole läheskään kaikkialla ja joissain maissa on tapana että ääntenlaskijat päättävät vaalien tuloksen valtionhallinnon määräysten mukaiseksi.
Meillä
jo kummankin lapsuudenkodissa oli tapana äänestämisen jälkeen nauttia
vaalikahvit hyvän pullan kanssa joko kotona tai jossain kahvilassa. Ja perinne
on jatkunut edelleen. Tänä vuonna vaalikahvi”pullana” on italialainen jauhoton suklaa-mantelitorttu
Torta Caprese, jonka valmistuksessa muokkasin hiukan reseptiä ja käytin sitä suomalaisille kaikkein rakkainta
suklaata eli Fazerin sinistä (ei ole maksettu mainos). Italiassa näin vaaleaa
suklaata ei kelpuutettaisi ollenkaan.
Torta Caprese
(italialainen suklaa-mantelitorttu)
tomusokeria
Mittaa yhteen lasi- tai teräskulhoon voi pieninä paloina ja suklaa myös pieniksi paloiksi pilkottuna. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen omiin kulhoihinsa. Vuoraa leivinpaperilla Ø 22 - 23 cm irtopohjavuoka pohjasta ja reunoilta. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Sulata voi ja suklaa yhdessä vesihauteessa niin että kaikki on juuri ja juuri sulanut mutta ei kuumentunut liikaa. Lisää ripaus suolaa ja sekoita hyvin.
Vatkaa ensin valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Lisää sokerit keltuaisten joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho keltuaisvaahtoon ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kaada jäähtynyt mutta edelleen sula suklaa taikinan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lopuksi kääntele valkuaisvaahto taikinan joukkoon ja sekoita huolella. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa 30-35 minuutin ajan kunnes pinta näyttää valmiilta. Valmis kakku on pinnalta kuiva ja sisältä tiivis mutta kostea ja mehevä. Liian pitkä paistoaika kuivattaa kakun sisuksen.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan kokonaan. Jos kakku on liian lämmin, se helposti hajoaa siirrettäessä vuoasta tarjoilulautaselle. Siivilöi kylmän kakun pinnalle tasainen kerros tomusokeria tai päällystä pääsiäiskakuksi mascarponevaahdolla ja suklaamunilla.
kuorrute
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto kakun pinnalle ja viimeistele pienillä suklaamunilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti