Enpä muista että koskaan olisin kotioloissa ollut yhtä ahkera leipomaan kuin viime viikkojen aikana. Kun aamiaispöydässä on nyt jatkuvasti ollut vastapaistettua leipää, alan entistä paremmin ymmärtää ranskalaisia, jotka aamulla ensi töikseen haluavat kipaista hakemaan tuoreen patongin ja croissantit korttelin lähileipomosta.
Tavallisesta sämpyläreseptistä tulee kerralla
aivan liikaa leipää ja kaikkine nostattamisineen se on turhan vaivalloista
toteuttaa aamupalaksi kahdelle hengelle. Mutta Siken ”yön yli jääkaapissa” -sämpylätaikinaresepti
on osoittautunut tosi toimivaksi ja niitä meillä onkin nautittu nyt omana
versiona jo aika monena aamuna. Silti, kaikkeen kyllästyy ja toinen toimiva
pikaleipä aamiaispöytään onkin suolaiset skonssit. Makeiden skonssien resepti on täällä, mutta näistä maustoin perunasoseen, juustoraasteen ja kevätsipulin
kanssa tosi herkulliset suolaiset aamiaisleivät.
Peruna-juusto-skonssit
250 g vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g kylmää voita pieninä paloina
50 g juustoraastetta (mozzarella, cheddar,
parmesaani, ei sillä ole niin väliä)
2 kevätsipulia hienonnettuna
200 g valmista perunasosetta (jos joltain aterialta
jää niin aina kannattaa pakastaa)
1 dl maitoa
1 kananmuna
Laita kutterin kulhoon jauhot,
leivinjauhe, suola, voi, juustoraaste sekä kevätsipulit ja käynnistä kone. Anna
ainesten sekoittua kunnes kulhossa on tasaista ryynimäistä murua.
Kevätsipulitkin ovat murskaantuneet pieniksi vihreiksi täpliksi taikinan joukkoon.
Sekoita yhdessä kulhossa perunasose,
maito sekä kananmuna.
Kaada jauhoseos kutterista isoon kulhoon ja tee
keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan noin puolet maito-muna-perunasose-nesteestä ja sekoita taikina tasaiseksi.
Älä vaivaa taikinaa. Hiukan kostea taikina leipoutuu parhaiten. Lisää nestettä
jos on tarpeen, mutta varo tekemästä taikinasta liian vetelää. Kaikkea nestettä ei välttämättä tarvita taikinaan. Kun taikina
tuntuu muotoilukelpoiselta, ripottele pöydälle hiukan jauhoja ja kaada taikina
siihen. Kääntele taikinaa muutamia kertoja ja muotoile siitä sitten pallo.
Litistä taikinapallo parin sentin paksuiseksi ja leikkaa se kahdeksaksi viipaleeksi. Nosta viipaleet leivinpaperille toisistaan hiukan irralleen ja voitele pinta jäljelle jääneellä peruna-maito-munaseoksella. Kypsennä skonsseja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti heti lämpiminä ja viimeistään leipomispäivänä.
Litistä taikinapallo parin sentin paksuiseksi ja leikkaa se kahdeksaksi viipaleeksi. Nosta viipaleet leivinpaperille toisistaan hiukan irralleen ja voitele pinta jäljelle jääneellä peruna-maito-munaseoksella. Kypsennä skonsseja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti heti lämpiminä ja viimeistään leipomispäivänä.
Siken jääkaappisämpylät, meidän versio
7,5 dl kylmää vettä
25 g (puoli pakettia) tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoa
0,5 dl hienoa mämmimallasta
2 dl grahamjauhoa
10 dl vehnäjauhoa
Kun haluat tuoreita sämpylöitä heti
aamulla, tee taikina valmiiksi illalla:
Kaada vesi isoon (noin 3 litran)
kulhoon ja sekoita tuorehiiva veden joukkoon niin että se on kokonaan liuennut.
Lisää suola, ruisjauho, mämmimaltaat sekä grahamjauho ja sekoita huolella.
Lisää sitten vehnäjauhot useammassa erässä sekoittamalla ja kun taikina on
tasaista, laita kulhon päälle leivinpaperi, sen päälle kankainen keittiöpyyhe
ja laita kulho jääkaappiin seuraavaan aamuun asti. Taikina kohoaa jääkaapissa
aamuun mennessä juuri sopivasti.
Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Nosta taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille pienen sämpylän kokoisia
kokkareita kahden ison lusikan avulla sen verran mitä arvelet kerralla kuluvan. Laita loppu
taikina takaisin jääkaappiin, mistä sen voi ottaa esille seuravan aamun leipomuksiin. Ripottele hiukan jauhoa taikinakokkareiden päälle ja
kypsennä sämpylät uunin keskitasolla 35 minuutin ajan. Taikinasta tulee noin 12
ihanan rapeakuorista sämpylää eli meille se on riittänyt kolmen aamun lämpimäisiksi. Sen pidempää taikinan jääkaappisäilytystä emme ole kokeilleet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti