lauantai 25. huhtikuuta 2020

Nyhtöpossua lautaselle ja leivälle

 
Kaupassakäyntivälit ovat kovasti pidentyneet näinä rajoitetun liikkumisen aikana. Normioloissa tuli ostettua erilaisia leikkeleitä, joita sitten syötiin leivän päällä ja muutama siivu lihaa tai makkaraa tapasi kadota parempiin suihin hiukopalana jääkaapilta kuplavettä hakiessakin. Nyt niiden ostaminen on meillä kovasti vähentynyt ja niitä tulee syötyä säästeliäämmin. Yksi hyväksi koettu ratkaisu oli valmistaa reilu annos nyhtöpossua. Siitä saa varsinaisten aterioiden lisäksi mukavasti särvintä leivälle ja sen salasuupalankin jääkaapilla käydessä. Hinnaltaankin tämä lisäaineeton porsaan kasslerista kokattu täyslihatuote kestää vertailun kaupallisten leikkeletuotteiden kanssa, tänäänkin löysin netistä tarjouksen kasslerista 5,90/kg. Iso paisti kypsyy samassa ajassa kuin pienempikin ja siitä riittää sitten moneen lähtöön. Valmiin nyhtöpossun voi myös pakastaa jos on tarpeen.




Nyhtöpossu kasslerpaistista

1,8 kg            kasslerpaisti

maustesekoitus
1 rkl              jeeraa
1 rkl              valkosipulijauhetta
1 rkl              sipulijauhetta
1 rkl              chilijauhetta
1 rkl              cayennepippurijauhetta
1 rkl              paprikajauhetta
1 rkl              rouhittua mustapippuria
1 rkl              suolaa
1,25 dl           ruokosokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä sivuun odottamaan.

mausteinen suolaliemi
1,25 dl           suolaa
1,25 dl           sokeria
3 rkl              edellä tehtyä maustesekoitusta
1,5 – 2 l         vettä
2                    laakerinlehteä

Sekoita suola veteen niin, että se liukenee kokonaan ja lisää sitten sokeri ja 3 rkl maustesekoitusta ja sekoita myös ne hyvin. Laita liha sopivan jämptin kokoiseen astiaan tai isoon muovipussiin ja kaada lientä lihalle niin, että se peittyy kokonaan ja lisää laakerinlehdet. Laita liha jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi. Sinä aikana suola ja mausteet imeytyvät lihaan ja näin suolattu liha pysyy mehevänä uunikypsennyksen aikana, sillä lihaan imeytynyt suola sitoo kosteutta lihaan, kun taas pintasuolaus imee kosteutta pois lihasta ja kuivattaa sitä.

Kun liha on maustunut niin taputtele se kuivaksi ja hiero maustesekoitusta lihaan joka puolelle. Laitoin tämän jälkeen lihan pataan ja pidin sitä aluksi ilman kantta 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, jonka jälkeen pudotin lämmön 110 asteeseen ja laitoin kannen päälle. Laitoin herätyskellon soimaan kuuden tunnin kuluttua ja tarkastin lihan sisälämpötilan. Se oli yli 90 astetta ja liha tuntui ihanan pehmeältä. Otin uunista lämmön pois ja jätin possun jälkilämmölle uuniin vielä pariksi tunniksi. Nostin kaksilla grillipihdeillä possun laudalle jäähtymään ja kun se oli sopivasti jäähtynyt, revin sen haarukoilla vaivattomasti rikki.

Lihassa oli sopivasti suolaa ja mausteita ja kypsyys juuri sopiva. Pataan jäänyttä paistolientä voi lisätä joukkoon niin saa kosteampaa possua. Siitä voi myös tehdä karkkikastikkeen possulle.


Karkkikastike

1/2 dl            vettä
2 dl                fariinisokeria
2 dl                lientä padasta
jos lientä ei ole riittävästi tai käytät sen possun mehevöittämiseen, voit korvata sen (tai osan siitä) vedellä ja lisätä maustesekoitusta joukkoon

Laita sokeri ja 1/2 dl vettä kasariin ja kuumenna, Heiluttele kattilaa kun sokeri alkaa sulaa. Kun kaikki sokeri on liuennut lisää loppu neste ja anna kiehua hieman kokoon. Seos kuohuu voimakkaasti, joten kannattaa olla tarkkana.


Brokkoliriisi
 (neljälle)

2 dl                pitkäjyväistä riisiä
puolikas        kurkku
2 isoa            san marzano –tomaattia tai 1 iso pihvitomaatti
noin 250 g     brokkoli eli parsakaali
2                    kevätsipulia
(suolaa ja mustapippuria)

Irrota parsakaalista kukinnot ja leikkaa varsi peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa vettä ja ripaus suolaa ja kun vesi kiehuu, lisää parsakaalin varsipalat ja keitä niitä 3 minuuttia, minkä jälkeen lisää kukinnot ja keitä kaikkia yhdessä vielä parin minuutin ajan. Siirrä ryöpätyt kasvikset jääveteen jäähtymään jotta kaunis vihreä väri säilyy. Laita sitten palat monitoimikoneen kulhoon ja hienonna ne leikkuriterällä murskaksi, ei kuitenkaan soseeksi asti.

Keitä riisit miedossa suolavedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori kurkku ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Leikkaa tomaatit ja kevätsipulit pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki brokkoliriisin ainekset ja sekoita. Mitä voimakkaammin maustettua nyhtöpossu tai sen kastike on, sitä vähemmän brokkoliriisi tarvitsee suolaa tai pippuria.

Sämpyläresepti löytyy täältä.

Ei kommentteja: