sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Tuoretta leipää aamiaispöytään: skonsseja ja jääkaappisämpylöitä



Enpä muista että koskaan olisin kotioloissa ollut yhtä ahkera leipomaan kuin viime viikkojen aikana. Kun aamiaispöydässä on nyt jatkuvasti ollut vastapaistettua leipää, alan entistä paremmin ymmärtää ranskalaisia, jotka aamulla ensi töikseen haluavat kipaista hakemaan tuoreen patongin ja croissantit korttelin lähileipomosta.

Tavallisesta sämpyläreseptistä tulee kerralla aivan liikaa leipää ja kaikkine nostattamisineen se on turhan vaivalloista toteuttaa aamupalaksi kahdelle hengelle. Mutta Siken ”yön yli jääkaapissa” -sämpylätaikinaresepti on osoittautunut tosi toimivaksi ja niitä meillä onkin nautittu nyt omana versiona jo aika monena aamuna. Silti, kaikkeen kyllästyy ja toinen toimiva pikaleipä aamiaispöytään onkin suolaiset skonssit. Makeiden skonssien resepti on täällä, mutta näistä maustoin perunasoseen, juustoraasteen ja kevätsipulin kanssa tosi herkulliset suolaiset aamiaisleivät.



Peruna-juusto-skonssit

250 g  vehnäjauhoa
3 tl  leivinjauhetta
1 tl  suolaa
50 g  kylmää voita pieninä paloina
50 g  juustoraastetta (mozzarella, cheddar, parmesaani, ei sillä ole niin väliä)
2  kevätsipulia hienonnettuna
200 g  valmista perunasosetta (jos joltain aterialta jää niin aina kannattaa pakastaa)
1 dl  maitoa
1  kananmuna


Laita kutterin kulhoon jauhot, leivinjauhe, suola, voi, juustoraaste sekä kevätsipulit ja käynnistä kone. Anna ainesten sekoittua kunnes kulhossa on tasaista ryynimäistä murua. Kevätsipulitkin ovat murskaantuneet pieniksi vihreiksi täpliksi taikinan joukkoon.

Sekoita yhdessä kulhossa perunasose, maito sekä kananmuna.

Kaada jauhoseos kutterista isoon kulhoon ja tee keskelle kuoppa. Kaada kuoppaan noin puolet maito-muna-perunasose-nesteestä ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa. Hiukan kostea taikina leipoutuu parhaiten. Lisää nestettä jos on tarpeen, mutta varo tekemästä taikinasta liian vetelää. Kaikkea nestettä ei välttämättä tarvita taikinaan. Kun taikina tuntuu muotoilukelpoiselta, ripottele pöydälle hiukan jauhoja ja kaada taikina siihen. Kääntele taikinaa muutamia kertoja ja muotoile siitä sitten pallo. 


Litistä taikinapallo parin sentin paksuiseksi ja leikkaa se kahdeksaksi viipaleeksi. Nosta viipaleet leivinpaperille toisistaan hiukan irralleen ja voitele pinta jäljelle jääneellä peruna-maito-munaseoksella. Kypsennä skonsseja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti heti lämpiminä ja viimeistään leipomispäivänä.



 
 
Siken jääkaappisämpylät, meidän versio

7,5 dl  kylmää vettä
25 g (puoli pakettia)  tuorehiivaa
1 rkl  suolaa
1,5 dl  ruisjauhoa
0,5 dl  hienoa mämmimallasta
2 dl  grahamjauhoa
10 dl  vehnäjauhoa

Kun haluat tuoreita sämpylöitä heti aamulla, tee taikina valmiiksi illalla:
Kaada vesi isoon (noin 3 litran) kulhoon ja sekoita tuorehiiva veden joukkoon niin että se on kokonaan liuennut. Lisää suola, ruisjauho, mämmimaltaat sekä grahamjauho ja sekoita huolella. Lisää sitten vehnäjauhot useammassa erässä sekoittamalla ja kun taikina on tasaista, laita kulhon päälle leivinpaperi, sen päälle kankainen keittiöpyyhe ja laita kulho jääkaappiin seuraavaan aamuun asti. Taikina kohoaa jääkaapissa aamuun mennessä juuri sopivasti.

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Nosta taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille pienen sämpylän kokoisia kokkareita kahden ison lusikan avulla sen verran mitä arvelet kerralla kuluvan. Laita loppu taikina takaisin jääkaappiin, mistä sen voi ottaa esille seuravan aamun leipomuksiin. Ripottele hiukan jauhoa taikinakokkareiden päälle ja kypsennä sämpylät uunin keskitasolla 35 minuutin ajan. Taikinasta tulee noin 12 ihanan rapeakuorista sämpylää eli meille se on riittänyt kolmen aamun lämpimäisiksi. Sen pidempää taikinan jääkaappisäilytystä emme ole kokeilleet.


Ei kommentteja: