sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Willisikamakkarasta gourmetpyttäriä



Riittävästi lihaa, riittävästi rasvaa ja riittävästi suolaa, siinä Maatila-liha Meronen Oy:n villisikamakkaran herkullisen maun salaisuus. Maistelin tätä ja muita Merosen makkaroita Helsingin Rautatientorilla järjestetyssä Herkkujen Suomi ja Syystober –tapahtumassa elokuussa. Ostin sitten mielestäni parasta maistelemaani makkaraa, Willi Grilliä, joka nyt päätyi meillä pannulle todelliseksi gourmetpyttipannuksi. Tämä ei ole maksettu mainos ellei sellaiseksi lueta sitä, että maksoin makkarapaketista täyden hinnan.

Hykerryttävän hauskaa juttua makkarasta voi lukea vuosikymmenen takaisesta suomalaisesta makkarakirjasta ”Nakit ja muusi” (Haapio-Vahtera-Nurmi, Otava 2002). Suosittelen kirjaa erityisesti niille, joiden mielestä makkara on epäterveellistä, pahaa ja tuhoaa suomalaisten terveyden ;)


Gourmetpyttäri willisikamakkarasta
(herkkua neljälle)

2 porkkanaa
4 perunaa (kiinteä lajike)
1 palsternakka
nyrkinkokoinen pala bataattia
hiukan voita ja tilkka oliiviöljyä
1 punasipuli
3 kevätsipulia varsineen
1 paketti Merosen Willi Grilliä (4 makkaraa)
1 kesäkurpitsa
suolaa, mustapippuria
kourallinen lehtipersiljaa
4 munaa
(maun mukaan ketsuppia ja sinappia)

"Uunijuureksia paistinpannulla" + vähän makkaraa :)
Kuori ja pilko porkkanat, perunat, palsternakka ja bataatti tasakokoisiksi palasiksi. Esikiehauta juurekset siten, että laitat ensin kiehumaan pisimmän kypsymisajan vaativat juurekset ja viimeksi nopeimmat. Järjestys on siis porkkana, peruna, palsteri ja bataatti, minuutin välein. Kun bataatti on kiehunut noin 4 minuuttia, kaada vesi pois ja anna juuresten jäähtyä.

Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi ja kevätsipulit varsineen viipaleiksi.
Leikkaa kesäkurpitsa tasakokoisiksi paloiksi.
Leikkaa makkarat ensin pitkittäin halki, sitten tasakokoisiksi paloiksi.

Kuumenna paistinpannulla hiukan voita ja oliiviöljyä ja kuullota siinä sipulit. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada sipulit isoon kulhoon odottamaan.  Ruskista seuraavaksi makkaranpalat ja lopuksi kaada ne sipuleiden kanssa samaan kulhoon, sekoita. Kypsennä kesäkurpitsanpalat pannulla ja kaada ne makkaroiden seuraksi. Viimeksi ruskista esikeitetyt juurekset, lisää ne muiden ainesten sekaan, rouhi joukkoon hiukan suolaa sekä mustapippuria myllystä  ja sekoita. Paista jokaiselle ruokailijalle kananmuna annokseen. Lopuksi vielä hienonnettua lehtipersiljaa.

2 kommenttia:

Pikku Leijonan Emäntä kirjoitti...

Hyvänen aika sentään, täällähän on mitä ihanempia reseptejä ja vinkkejä blogi pullollaan :) Tämäkin kuulostaa niin mainiolta että. Kuin myös seuraava kanaohje.

Täytyypäs selailla eteenpäin.. ;)

Tuplaespresso kirjoitti...

Etsivä löytää :) Tervetuloa epätrendikkäiden reseptien lukijaksi ja kommenttejakin on kiva lukea.
Söpö ja Höpö lähettävät terveisiä pikku leijonalle.