perjantai 29. elokuuta 2025

Itse tehty kataifi ja Dubai-jäätelö

 


Kataifi on vehnä-perunajauhotaikinasta valmistettua, hiuksenohuen nuudelin näköistä rihmaa, jota useimmiten käytetään siten että siihen kääritään jotain uppopaistettavaa raaka-ainetta, kuten isoja katkarapuja. Joku sitten keksi, että kataifin rapeus sopii suklaan ja pistaasitahnan kanssa - ja sitten syntyi Dubai-suklaa. Kataifi onkin oleellinen osa Dubai-suklaata, se rouskuvan rapea elementti, jota ilman tuo olisi vain tavallista pistaasisuklaata.

Jotkut ehdottavat kataifia korvattavaksi kuivatuilla filotaikinamuruilla, mutta siitä ei synny samanlaista purutuntumaa. Kataifia on kuitenkin lähes mahdotonta löytää suomalaisesta kaupasta, joten se täytyy tehdä itse.

Melkein samalla vaivalla valmistuu täyteläinen Dubai-jäätelö: kermajäätelöä, tahinia, pistaasitahnaa, suolapaahdettua pistaasia, suklaata ja rapeaa, paahdettua kataifia, Suorastaan ruhtinaallinen jälkiruoka, joka tässä tehdään nyt ihan ilman jäätelökonetta. Jos kataifia tulee valmistetuksi paljon yli oman tarpeen, lopun voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Netistä löytyy reseptejä kataifin käyttöön.

Aloitetaan kataifista. Ota valmiiksi kulho, johon laitat kastellun ja kosteaksi väännetyn keittiöpyyhkeen. Kataifi paistetaan pannulla ja se säilytetään kostean pyyhkeen sisällä siihen asti kunnes sitä tarvitaan.


Kataifi

100 g                vehnäjauhoa

60 g                  maissitärkkelystä

hyppysellinen   suolaa

200 g                 vettä

3 rkl                   neutraalia ruokaöljyä (auringonkukkaöljy)


Sekoita ainekset tasaiseksi, siivilöi toiseen astiaan ja siirrä pursotuspussiin.


Kuumenna pinnoitettu paistinpannu keskilämmölle, leikkaa pursotuspussiin mahdollisimman pieni reikä (vaikein asia onkin osata leikata pussiin tarpeeksi pieni reikä) ja pursota pannulle langanohutta taikinaspiraalia tai siksakkia.

Hetken kuluttua taikina alkaa nousta ylös pannun pohjasta ja kihartua. Kerää valmis kataifi silikonilastalla kostean keittiöpyyhkeen sisään ja jatka pursottamista ja paistamista niin kauan kuin taikinaa riittää.

Kun kaikki taikina on käytetty, ota siitä 50 grammaa (pari isoa kourallista) ja anna kuivua rapeaksi vielä lämpimällä paistinpannulla, mutta älä anna sen vielä tässä vaiheessa ruskistua. Kun kataifi on rapeaa, murustele se käsin vajaan sentin pätkiksi.

Laita loppu kataifi pakasterasiaan ja suihkauta siihen hiukan vettä, jotta se pysyy kosteana vielä pakasteesta sulatettunakin. Pakasta ja käytä joskus myöhemmin, vaikka niiden isojen katkarapujen friteeraukseen.



Dubai-jäätelö

50 g                 murennettua kataifia

2 rkl                 voita

4 dl                   kuohukermaa

1 tölkki             kondensoitua maitoa

hyppysellinen   suolaa

100 g                 28 % creme fraichea

3 rkl                   tahinia

5 rkl                   pistaasitahnaa

                           (vihreää elintarvikeväriä)

75 g                    tummaa suklaata

tarjoiluun:

                            paahdettua kataifia

75 g                     rouhittua tummaa suklaata

50 g                     suolapaahdettuja pistaaseja


Sulata paistinpannulla voi ja anna sen hiukan ruskistua. Lisä kataifimurut ja ruskista ne paahteisiksi, mutta varo polttamasta niitä. Kaada ruskistuneet kataifimurut talouspaperille ja kuivaa ne hyvin. Jätä odottamaan jäätelön valmistusta.

Rouhi suklaa ja laita se pursotuspussiin. Sulje pussi ja sulata suklaamurut juoksevaksi siten, että upotat pussin kuumaan veteen. Puristele suklaamuruja välillä tarkistaaksesi että kaikki on sulanut.

Mittaa isoon kulhoon kerma, suola sekä creme fraiche ja vatkaa seos mahdollisimman tanakaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja vatkaa edelleen kunnes seos ei vaahtoudu enää enempää. Lisää tahini sekä pistaasitahna ja sekoita huolella. Osan jäätelöstä voi värjätä enemmn pistaasin sävyiseksi pienellä määrällä vihreää elintarvikeväriä.

Puolet paahdetusta kataifista laitetaan jäätelön joukkoon ja loput tarvitaan jäätelöannoksiin. Kokoa jäätelö pitkään kakkuvuokaan niin, että ensin pohjalle tulee jäätelöä.

Sitten paahdettua kataifia sekä suklaata. Toista samat kerrokset ja lusikoi viimeiseksi vuokaan kaikki loppu jäätelömassa. Peitä vuoka muovikelmulla ja laita pakastimeen. Noin 4-5 tunnin kuluttua jäätelö on riittävästi jähmettynyt ja annosteltavissa. Jos jäätelö on pakastimessa pidempään, sen kannattaa antaa ensin hiukan sulaa jääkaapissa jotta siitä voi pyöritellä palloja.

Tarjottaessa ota jäätelöstä palloja, lusikoi annoslasin pohjalle hiukan paahdettua kataifia ja jäätelön päälle suklaa- sekä pistaasirouhetta.

Yksi pienehkö pallo Dubai-jäätelöä rapeine lisukkeineen riittää taltuttamaan vähän isommankin makean nälän.



2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Oi vau, ihan sanattomaksi vetää näin upea herkku.

tuplaespresso kirjoitti...

Kataifia oli ihan hauska tehdä, vaikka rihma olisi saanut olla vieläkin ohuempaa. Laitoin loput pakkaseen ja kokeilen joskus myöhemmin vähän paranneltua reseptiä dubai-jäätelöstä. Koekaniinit tosin tykkäsivät tästä ensimmäisestäkin :)