Ja vaikka pahimmat hirmuhelteet tältä kesältä jo loppuisivatkin, niin salaattireseptejä
ei koskaan ole liikaa. Tässä vielä muutamia hyviä ja ruokaisia reseptejä.
Mangosalaatti
1 syöntikypsä,
tuore mango
neljännes cantaloupea
1 iso
kurkku
kourallinen vihreitä
viinirypäleitä
1 ruusuke friseesalaattia
80 g rasia
rucolaa
2 kevätsipulia
varsineen
1,5 dl suolapaahdettuja
rouhittuja maapähkinöitä
kourallinen hienoksi
leikattua tuoretta basilikaa
salaatinkastike
2 rkl valkoista
misotahnaa
1 rkl raastettua
tuoretta inkivääriä
2 rkl juoksevaa
hunajaa
2 rkl limettimehua
1 rkl oliiviöljyä
1 tl seesamiöljyä
isoja katkarapuja
tuoretta patonkia
Valmista salaatti. Kuori ja kuutioi mango,
cantaloupe sekä kurkku. Halkaise viinirypäleet. Huuhtele friseesalaatti sekä
rucola ja revi ne pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit ihan ohuelti.
Sekoita ainekset keskenään ja jätä makuuntumaan. Valmista salaatinkastike
odottamaan käyttöä.
Sekoita kastike salaatin joukkoon, jaa salaatti
tasan neljälle lautaselle ja viimeistele rouhituilla suolapähkinöillä sekä basilikasilpulla.
Nauti katkarapujen ja patongin kanssa.
Cobb
salaatti
E = egg / kananmunaa keitettynä
A = avokado
T = tomato
C = chicken / keitetty tai paahdettu
broilerinfilee
O = onion / sipuli
B = bacon / paistettua pekonia
B = blue cheese / jokin sinihomejuusto esim
aurajuusto
+ lettuce / jäävuorisalaatti tai romaine
Salaatinkastikkeena Cobbiin käytetään
punaviinietikkavinaigrettea ja kaikkien ainesten määrät voi valita oma
nälkäisyytensä mukaan. Ainekset pilkotaan ja ladotaan lautaselle. Helppoa ja
herkullista.
Meloni-pasta-kinkkusalaatti
noin puolen kilon pala cantaloupea
noin puolen kilon pala vesimelonia
yksi kurkku
pieni paketti (150
g) minimozzarellaa
100 g gnocchi
–pastaa
1 avokado
pieninä paloina
muutama kourallinen
rucolaa
80 g ilmakuivattua
kinkkua
kourallinen basilikaa
vinaigrette:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
sopivasti mustapippuria
myllystä
maun mukaan chilirouhetta myllystä
Keitä ensin pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen
mukaan ja jäähdytä. Kaiverra puolipyöreällä maustemitalla tai palloraudalla
cantaloupesta, vesimelonista ja kuoritusta kurkusta palloja (voi ne paloitella
muutenkin, mutta pallot ovat niin paljon nätimpiä…) ja laita kulhoon yhdessä
mozzarellapallojen kanssa. Sekoita joukkoon kylmä pasta, avokadopalat sekä
rucola ja lisää viimeksi vinaigrette. Jaa salaatti lautasille ja viimeistele
ilmakuivatulla kinkulla sekä basilikasilpulla.
Tosivihreä
parsasalaatti
2 nippua
vihreää parsaa
200 g pussi
pakasteherneitä
1 pieni
friseesalaatti
pari kourallista rucolaa
pari kourallista babypinaattia
2 avokadoa
5 kuorittua
ja keitettyä perunaa
4 kevätsipulin
vartta
1 päärynä
kourallinen kuorittuja,
suolapaahdettuja pistaaseja
parmesaania lastuina
sitruunavinaigrette
2 rkl sitruunamehua
5 rkl rypsiöljyä
2 tl juoksevaa
hunajaa
1 tl hienoa
merisuolaa
0,5 tl mustapippuria
myllystä
Napsauta parsoista kuivat päät irti ja kypsennä
parsoja suolatussa, kiehuvassa vedessä noin 4 minuuttia. Laita kattilaan vettä
vain sen verran että parsat juuri ja juuri peittyvät. Nosta parsat heti
jääkylmään veteen, jotta vihreä väri ei haalistuisi liikaa. Kuumenna myös
pakasteherneitä kiehuvassa vedessä sen verran että ne sulavat ja kaada nekin
sitten jääkylmään veteen jäähtymään.
Revi friseesalaatti pienemmiksi paloiksi ja
huuhtele se samoin kuin rucolat ja pinaatinlehdet. Valuta lehtivihanneset.
Kuori avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmät paloiksi. Leikkaa jäähtyneet
perunat, parsat, kevätsipulit ja päärynä pienemmiksi paloiksi. Murskaa
pistaasit huhmaressa. Sekoita
sitruunavinagretten ainekset keskenään.
Jaa salaatin ainekset neljälle lautaselle
annoksiksi ja mausta lopuksi sitruunavinaigrettella.
Halloumi-porkkanasalaatti
6 isoa
porkkanaa (jos on väriporkkanoita, käytä myös niitä)
muutama nokare
voita ja hiukan juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
noin 60 g rucolaa
2 rkl kuorittuja
pistaaseja
1 pieni
punasipuli
2-3 kevätsipulia
varsineen
pikkunippu tuoretta
korianteria
1 avokado
tilkka sitruunamehua
2 appelsiinia
1 tl punaviinietikkaa
1 tl juoksevaa
hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g paketti
maustamatonta halloumia
tilkka ruokaöljyä
Pese porkkanat huolella ja leikkaa jokainen
pitkittäin 2-3 suikaleeksi. Hiero porkkanasuikaleiden pintaan voita, laita ne
vierekkäin uunivuokaan. Valuta pinnalle hiukan hunajaa ja mausta suolalla sekä
mustapippurilla. Kypsennä porkkanasuikaleita uunissa 200 asteessa 50-60
minuuttia.
Huuhtele rucolat ja jätä ne valumaan. Laita
kaikki esikäsitellyt ainekset omiin kulhoihinsa odottamaan salaatin kokoamista.
Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit
ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianterin lehdet karkeasti. Halkaise avokado,
irrota kivi, viipaloi sisus ja valuta pinnalle hiukan sitruunamehua estämään
avokadon ruskettuminen. Leikkaa appelsiineista kuoret ja fileoi sisus kalvottomiksi
lohkoiksi. Purista jäljelle jäänyt appelsiinin mehu juomalasiin, lisää joukkoon
punaviinietikka, hunaja, suola sekä mustapippuri ja sekoita. Tämä on salaatin
kastike eli appelsiinivinaigrette. Leikkaa halloumi puolen sentin viipaleiksi,
sivele hiukan öljyä parilapannulle ja pariloi halloumiin ruskeat raidat.
Kokoa salaatti. Levitä vuoan pohjalle ensin
rucola ja asettele muut ainekset rucolan päälle. Viimeistele
appelsiinivinaigrettella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti