torstai 7. elokuuta 2025

Hellekesän salaatit 2

Ja vaikka pahimmat hirmuhelteet tältä kesältä jo loppuisivatkin, niin salaattireseptejä ei koskaan ole liikaa. Tässä vielä muutamia hyviä ja ruokaisia reseptejä. 

 

Mangosalaatti

 

1                    syöntikypsä, tuore mango
neljännes       cantaloupea
1                    iso kurkku
kourallinen    vihreitä viinirypäleitä
1 ruusuke      friseesalaattia
80 g               rasia rucolaa
2                    kevätsipulia varsineen
1,5 dl             suolapaahdettuja rouhittuja maapähkinöitä
kourallinen    hienoksi leikattua tuoretta basilikaa

salaatinkastike

2 rkl              valkoista misotahnaa
1 rkl              raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl              juoksevaa hunajaa
2 rkl              limettimehua
1 rkl              oliiviöljyä
1 tl                seesamiöljyä

isoja katkarapuja

tuoretta patonkia

 

Valmista salaatti. Kuori ja kuutioi mango, cantaloupe sekä kurkku. Halkaise viinirypäleet. Huuhtele friseesalaatti sekä rucola ja revi ne pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit ihan ohuelti. Sekoita ainekset keskenään ja jätä makuuntumaan. Valmista salaatinkastike odottamaan käyttöä.

Sekoita kastike salaatin joukkoon, jaa salaatti tasan neljälle lautaselle ja viimeistele rouhituilla suolapähkinöillä sekä basilikasilpulla. Nauti katkarapujen ja patongin kanssa.

 

 

 

Cobb salaatti

 

E = egg / kananmunaa keitettynä

A = avokado
T = tomato

C = chicken / keitetty tai paahdettu broilerinfilee

O = onion / sipuli
B = bacon / paistettua pekonia
B = blue cheese / jokin sinihomejuusto esim aurajuusto

+ lettuce / jäävuorisalaatti tai romaine

 

Salaatinkastikkeena Cobbiin käytetään punaviinietikkavinaigrettea ja kaikkien ainesten määrät voi valita oma nälkäisyytensä mukaan. Ainekset pilkotaan ja ladotaan lautaselle. Helppoa ja herkullista.

 

 


 

Meloni-pasta-kinkkusalaatti

 

noin puolen kilon pala cantaloupea
noin puolen kilon pala vesimelonia
yksi               kurkku
pieni paketti (150 g) minimozzarellaa
100 g             gnocchi –pastaa
1                    avokado pieninä paloina
muutama       kourallinen rucolaa
80 g               ilmakuivattua kinkkua
kourallinen    basilikaa

vinaigrette:

3 rkl              oliiviöljyä
1 rkl              omenaviinietikkaa
0,5 tl             suolaa
0,5 tl             sokeria
sopivasti       mustapippuria myllystä
maun mukaan chilirouhetta myllystä

 

Keitä ensin pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Kaiverra puolipyöreällä maustemitalla tai palloraudalla cantaloupesta, vesimelonista ja kuoritusta kurkusta palloja (voi ne paloitella muutenkin, mutta pallot ovat niin paljon nätimpiä…) ja laita kulhoon yhdessä mozzarellapallojen kanssa. Sekoita joukkoon kylmä pasta, avokadopalat sekä rucola ja lisää viimeksi vinaigrette. Jaa salaatti lautasille ja viimeistele ilmakuivatulla kinkulla sekä basilikasilpulla.

 


 

Tosivihreä parsasalaatti

 

2                    nippua vihreää parsaa
200 g             pussi pakasteherneitä
1                    pieni friseesalaatti
pari kourallista rucolaa
pari kourallista babypinaattia
2                    avokadoa
5                    kuorittua ja keitettyä perunaa
4                    kevätsipulin vartta
1                    päärynä
kourallinen    kuorittuja, suolapaahdettuja pistaaseja
parmesaania lastuina

sitruunavinaigrette

2 rkl              sitruunamehua
5 rkl              rypsiöljyä
2 tl                juoksevaa hunajaa
1 tl                hienoa merisuolaa
0,5 tl             mustapippuria myllystä

 

Napsauta parsoista kuivat päät irti ja kypsennä parsoja suolatussa, kiehuvassa vedessä noin 4 minuuttia. Laita kattilaan vettä vain sen verran että parsat juuri ja juuri peittyvät. Nosta parsat heti jääkylmään veteen, jotta vihreä väri ei haalistuisi liikaa. Kuumenna myös pakasteherneitä kiehuvassa vedessä sen verran että ne sulavat ja kaada nekin sitten jääkylmään veteen jäähtymään.

Revi friseesalaatti pienemmiksi paloiksi ja huuhtele se samoin kuin rucolat ja pinaatinlehdet. Valuta lehtivihanneset. Kuori avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmät paloiksi. Leikkaa jäähtyneet perunat, parsat, kevätsipulit ja päärynä pienemmiksi paloiksi. Murskaa pistaasit huhmaressa.  Sekoita sitruunavinagretten ainekset keskenään.

Jaa salaatin ainekset neljälle lautaselle annoksiksi ja mausta lopuksi sitruunavinaigrettella.

 


 

Halloumi-porkkanasalaatti

 

6                    isoa porkkanaa (jos on väriporkkanoita, käytä myös niitä)
muutama       nokare voita ja hiukan juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

noin 60 g       rucolaa

2 rkl              kuorittuja pistaaseja
1                    pieni punasipuli
2-3                kevätsipulia varsineen
pikkunippu   tuoretta korianteria
1                    avokado
tilkka             sitruunamehua
2                    appelsiinia
1 tl                 punaviinietikkaa
1 tl                 juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g             paketti maustamatonta halloumia
tilkka             ruokaöljyä

 

Pese porkkanat huolella ja leikkaa jokainen pitkittäin 2-3 suikaleeksi. Hiero porkkanasuikaleiden pintaan voita, laita ne vierekkäin uunivuokaan. Valuta pinnalle hiukan hunajaa ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kypsennä porkkanasuikaleita uunissa 200 asteessa 50-60 minuuttia.

Huuhtele rucolat ja jätä ne valumaan. Laita kaikki esikäsitellyt ainekset omiin kulhoihinsa odottamaan salaatin kokoamista. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna korianterin lehdet karkeasti. Halkaise avokado, irrota kivi, viipaloi sisus ja valuta pinnalle hiukan sitruunamehua estämään avokadon ruskettuminen. Leikkaa appelsiineista kuoret ja fileoi sisus kalvottomiksi lohkoiksi. Purista jäljelle jäänyt appelsiinin mehu juomalasiin, lisää joukkoon punaviinietikka, hunaja, suola sekä mustapippuri ja sekoita. Tämä on salaatin kastike eli appelsiinivinaigrette. Leikkaa halloumi puolen sentin viipaleiksi, sivele hiukan öljyä parilapannulle ja pariloi halloumiin ruskeat raidat.

Kokoa salaatti. Levitä vuoan pohjalle ensin rucola ja asettele muut ainekset rucolan päälle. Viimeistele appelsiinivinaigrettella.

 


 

Ei kommentteja: