Nyt on mustikka-aika ja nyt niitä täytyy käyttää! Tässä viisi herkulliseksi todettua reseptiä.
Joillekin tämä ”mummon mustikkapiirakka” resepti on se ainoa oikea mustikkapiirakan resepti ja täytyy myöntää, että tässä yhdistyy kaksi hyvälle leivonnaiselle tärkeää asiaa: helppous ja herkullisuus.
Mummon mustikkapiirakka
5 dl tuoreita mustikoita
Mustikan ja rosmariinin yhdistelmä on ”match made in heaven”. Kun näihin lisätään mausteiksi vielä limetti, vanilja sekä ripaus kardemummaa, tuloksena on The Mustikkapiirakka.
Piirakka on tehty 20 x 30 cm vuokaan. Isompaa vuokaa/uunipeltiä varten laske pinta-ala ja muuta ainesmääriä vuokien koon suhteessa.
The Mustikkapiirakka
2 munaa (koko M)
3-4 dl tuoreita mustikoita
vaniljafraichevaahto
Valmistele ensin mustikat. Raasta kulhoon limetinkuori, lisää limetin mehu sekä mustikat ja sekoita. Laita kutterin kulhoon terä paikoilleen ja mittaa kulhoon hillosokeri, rosmariininlehdet (mitta tarkoittaa tiukkaan pakattuja ruokalusikallisia) sekä perunajauho. Käynnistä kone ja anna terien pyöriä niin kauan että kaikki rosmariininlehdet ovat hienontuneet sokerin ja perunajauhon joukkoon. Jätä rosmariinisokeri odottamaan piirakan päällystämistä.
Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon ja sekoita huolella. Lisää juokseva Oivariini ja sekoita ainekset muruiksi. Ota 1-1,5 dl muruseosta erilleen ripoteltavaksi piirakan pinnalle.
Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen kananmunat sekä maito ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Sekoita keskenään limetillä maustetut mustikat sekä rosmariinisokeri ja levitä mustikat tasaisesti taikinan päälle. Ripottele pinnalle säästämäsi muruseos.
Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Todellinen nostalgialeivonnainen on pullataikinaan leivottu mustikkapiirakka
Mustikkapiirakka pullataikinaan
täyte
voitelemiseen
Sekoita keskenään 1,5 dl sokeria, 3 rkl perunajauhoa sekä raastettu limetinkuori ja laita seos isoon muovipussiin. Lisää pussiin (jäiset) mustikat ja hölskytä voimakkaasti kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Kaada mustikat mausteineen tasaisesti taikinalle. Vatkaa kananmuna veden kanssa ja voitele sillä piirakan reunat ja ristikko.
Kypsennä piirakka uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes piirakan pinta on kauniisti ruskistunut ja pohjakin kypsä. Viimeistele ripauksella tomusokeria.
Varsinkin pakastemustikoita käytettäessä marjatäyte on uunista otettaessa vielä kovin löysä. Piirakka kannattaakin ensin jäähdyttää huolella ennen kuin alkaa leikata siitä paloja.
Mustikkatartaletit vaativat leipojaltaan jo vähän enemmän kärsivällisyyttä. Reseptin annoksesta tulee 12-24 tartelettia riippuen vähän vuoan koosta. Jos ei ole tartalettivuokia, niin ei hätää, muffinivuokaa voi ihan yhtä hyvin käyttää tällaisten murotaikinakuppien tekemiseen.
Mustikkatartaletit
vanilja-limettikreemi
mustikkapäällyste
Laita kattilaan kaikki vanilja-limettikreemin ainekset ja kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa sakeutua, ota kattila pois liedeltä ja sekoita edelleen voimakkaasti kunnes seoksesta on muodostunut paksu kiisseli. Jäähdytä kiisseli jääkaapissa ja pursota se murotaikinakuppeihin.
Painele leivoksiin kreemin päälle tasainen kerros mustikoita.
Kaada kattilaan vesi, limettimehu sekä mustikkalikööri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, kiehauta uudelleen ja jäähdytä. Sekoita kiillehyytelöä sen jäähtyessä ja kun seos alkaa olla sopivasti hyytelöitynyt, lusikoi sitä ohuelti mustikoiden päälle. Ennen tarjoilua jäähdytä tartaletteja jääkaapissa puolisen tuntia jotta hyytelö jähmettyy kunnolla.
Tässä paistetussa juustokakussa on erikoisempi makuyhdistelmä, mustikkaa ja sinihomejuustoa. Nyt kannattaa heittää syrjään kaikki ennakkoluulot ja kokeilla tätä. Sinihomejuusto (Peltola Blue) sopii mustikoiden kanssa täydellisesti ja täytteen kaikki ainekset muodostavat yhdessä todella tasapainoisen kokonaisuuden.
Paistettu juustokakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat ehtineet rauhassa tasaantua.
Paistettu sininen juustokakku
täyte
päälle koristeeksi
Sekoita Philadelphiajuusto ja crème fraiche hyvin keskenään. Soseuta mustikat, sinihomejuusto ja limettimehu sauvasekoittimella. Vatkaa munat, sokeri, vaniljasokeri ja maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuustoseos ja munavaahto voimakkaasti yhteen. Lisää mustikka-homejuustosose ja sekoita kunnes täyte on kauttaaltaan tasaväristä. Lisää viimeksi kokonaiset mustikat ja sekoita ne tasaisesti täytteen joukkoon. Ota irtopohjavuoka jääkaapista ja kaada täyte pohjan päälle.
Paista ritilällä 175 asteessa uunin keskiosassa 50 - 60 minuuttia (laita uunipelti alle, jos vuoka sattuu falskaamaan). Sen jälkeen käännä lämpö pois päältä, luukku hiukkasen raolleen ja anna juustokakun jälkikypsyä jäähtyvässä uunissa vielä puolen tunnin ajan. Jäähdytä kakkua huoneenlämmössä tunnin verran ja sen jälkeen jääkaapissa vielä ainakin pari tuntia ennen kuin avaat vuoan ja siirrät kakun tarjoilualustalle.
Maut ovat tasaantuneet vasta seuraavana päivänä, joten jos haluat kaikkien reseptin komponenttien erottuvan edukseen, et hätäile tarjoilun kanssa vaan annat juustokakun rauhassa odotella jääkaapissa. Paistettu juustokakku jää yleensä reunoiltaan hiukan korkeammaksi ja laskeutuu keskeltä. Se ei ole ”leipurin virhe”.
Koristele mustikoilla ja kanelikermavaahdolla. Tämän kakun koristeluun käytetyt jättikokoiset pensasmustikat saavat kohtalaisen kookkaan kakun näyttämään tosi pieneltä :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti