sunnuntai 24. elokuuta 2025

Focaccia rapujen kanssa on tillifocaccia



Rapujen kanssa on yleensä tarjolla vehnäpaahtoleipää. Me mietimme, voisiko paahtoleivän tilalle keksiä jonkun muun, jonka päälle ravuista askarrellut lihat voi kasata. Miettimisen tuloksena päätin, että se olisi focaccia, joka pintamaustettaisiin tilliöljyllä, focaccian perinteinen rosmariini kun ei oikein rimmaa rapuihin. Koska tällä kertaa rapuja oli vain kahdelle, tein vain ihan pienen focaccian, sillä jos tämä leipäkokeilu epäonnistuisi täysin, siitä ei synny isompaa fiaskoa (ja varapaahtoleipä on joka tapauksessa pakastimessa). No tilliöljyllä maustettu focaccia  onnistui paremmin kuin uskalsin odottaakaan. Mieto tilliöljy korosti rapujen makua juuri sopivasti ja leivän koostumuksesta tuli juuri sellaista kuin halusin. Todennäköisesti tämä jää pysyvästi meille rapujuhlaperinteeseen.


Paistovuokana oli pieni 18 x 24 cm teräsvuoka. Isompaa porukkaa varten reseptin voi kertoa kahdella tai kolmella, ja valita isomman paistovuoan.

Tähän focacciataikinaan käytetään vain ihan vähän kuivahiivaa ja taikina saa tekeytyä 10-12 tuntia ennen paistoa. Mitään erikoisjauhoja ei tarvita, tavallinen puolikarkea vehnäjauho riittää.


Tilliöljyllä pintamaustettu focaccia


2 dl           lämmintä vettä

0,5 tl         kuivahiivaa

1 tl            juoksevaa hunajaa

4,5 dl        vehnäjauhoa

1 tl            hienoa merisuolaa

2 rkl          oliiviöljyä

1/4 tl         hienoa merisuolaa

2 rkl          lämmintä vettä

                 oliiviöljyä

                 sormisuolahiutaleita

                   tilliä


Mittaa yhteen kulhoon vesi, hiiva sekä hunaja, ja sekoita kunnes ainekset ovat liuenneet veteen. Mittaa toiseen kulhoon vehnäjauho sekä hieno merisuola ja sekoita ne huolella. Lisää jauhoseokseen hiivaliuos sekä oliiviöljy ja sekoita taikinaksi. Kaavi taikina kulhon reunoilta yhdeksi kasaksi ja peitä kulho muovikelmulla. Jätä focacciataikina tekeytymään huoneenlämpöön noin 12 tunnin ajaksi. Kun taikina on tekeytynyt aikansa, irrota se nuolijalla kulhon reunoilta ja taita vastakkaiset reunat taikinan keskiosan päälle. 

Voitele paistoastia oliiviöljyllä ja kiepauta taikina kulhosta paistoastiaan. Valuta taikinan päälle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja venytä varovaisesti taikinaa kohti reunoja. 

Tee tämä venytys 15 minuutin välein vielä pari kertaa kunnes taikina peittää koko pohjan. Mittaa pieneen astiaan 2 rkl lämmintä vettä ja neljännes teelusikallinen hienoa merisuolaa ja sekoita kunnes suola on liuennut. 

Painele sormilla taikinan pintaan kuoppia, lusikoi suolaliuos taikinan pinnalle ja jätä taikina kohoamaan. Puolen tunnin kuluttua laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja laita alimmalle tasolle uunipelti kuumenemaan. Siitä puolen tunnin kuluttua ripottele taikinan pinnalle runsaasti sormisuolahiutaleita, laita paistovuoka uunissa kuumenneelle uunipellille ja kypsennä focacciaa 25-30 minuuttia kunnes sekä pinta että pohja ovat rapeita. 

Tilliöljyn voi valmistaa sillä välin kun taikina kypsyy uunissa. Laita tehosekoittimen kannuun pari isoa kourallista pienemmiksi paloiksi leikattua tilliä varsineen sekä sen verran oliiviöljyä että se peittää tillit. Anna tehosekoittimen pyörittää aineksia niin että seoksen lämpötila nousee vähintään 60 asteeseen. Siivilöi sitten vihreä öljy siivilän ja caritaliinan läpi. Älä painele aineksia, vaan anna öljyn valua ihan itsekseen. 

Kun focaccia on otettu uunista, sivele pinta ohuelti tilliöljyllä ja anna öljyn rauhassa imeytyä leipään. 

Focaccia on parhaimmillaan leivontapäivänä, kun se on jäähtynyt.


Ei kommentteja: