keskiviikko 2. heinäkuuta 2025

Neljän fenkolin salaatti

  

Neljä fenkolia tarkoittaa tässä salaattia, johon fenkolia on käsitelty neljällä eri tavalla: pikkelöitynä, marinoituna, raakana sekä fenkolin lehtinä. Lopputuloksena on raikas, rapea ja aromaattinen salaatti, joka sopii erityisesti kala-aterian kanssa samalle lautaselle.

 

Neljän fenkolin salaatti

 

3                    fenkolia
¾  dl              väkiviinaetikkaa
1 ½  dl           sokeria
2 dl                vettä
2 rkl               siideriviinietikkaa
1 rkl               sitruunamehua
1 rkl               vaahterasiirappia
¾ tl                suolaa
hyppysellinen mustapippuria 
5 rkl               oliiviöljyä

 

Marinoitu fenkoli:

Irrota yhdestä fenkolista kaikki lehtitöyhdöt ja laita ne viileään myöhempää käyttöä varten. Halkaise fenkoli ja viipaloi se mandoliinilla noin 1,5-2 mm paksuisi siivuiksi. Mittaa isoon kulhoon siideriviinietikka, sitruunamehu, vaahterasiirappi, suola, mustapippuri sekä oliiviöljy ja vispaa ainekset kunnolla sekaisin. Lisää fenkoliviipaleet ja sekoittele kunnes fenkoli ja marinadi ovat kunnolla sekaisin. Täytä lasitölkki seoksella ja kaada viimeinenkin marinadipisara tölkkiin. Kierrä tölkin kansi kiinni ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. 

Pikkelöity fenkoli:

Irrota yhdestä fenkolista kaikki lehtitöyhdöt ja laita ne viileään myöhempää käyttöä varten. Halkaise fenkoli ja viipaloi se mandoliinilla noin 1,5-2 mm paksuiksi siivuiksi. Täytä lasitölkki näillä viipaleilla. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi väkiviinaetikka, sokeri sekä 1 dl vettä niin että sokeri sulaa täysin nesteen joukkoon. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää 1 dl kylmää vettä. Kaada tämä liemi fenkoliviipaleiden päälle lasitölkkiin ihan piripintaan saakka. Kierrä tölkin kansi kiinni ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

 

 

Irrota siitä kolmannestakin fenkolista lehtitöyhdöt. Nypi nyt kaikista varsista lehdet irti. Niitä käytetään salaatin viimeistelyyn. Mitä enemmän ja isompia lehtiä, sitä parempi.

Halkaise kolmaskin fenkoli ja viipaloi 0,5-2 mm siivuiksi. Valuta sekä pikkelöidyt että marinoidut fenkolit ja yhdistä ne raakojen viipaleiden kanssa. Sekoita hyvin ja viimeistele fenkolin lehdillä.

 


Ei kommentteja: