sunnuntai 20. heinäkuuta 2025

Kesän kaunein leipäkranssi

Brunssille leipomani leipäkranssi muistuttaa ulkoisesti hiukan croissanteja, mutta se ei ole croissant. Tämä on leivottu kuivattuun taikinajuureen. Kun minä en ole mikään leipuri, enkä ikinä ole onnistunut pitämään taikinajuurta hengissä viikkoa kauempaa, niin satuin marketissa törmäämään mielenkiintoiseen tuotteeseen, kuivattuun hapanjuureen joka sisältää myös kuivahiivaa. Sitähän oli ihan pakko ostaa ja testata, sillä juureen leivotussa leivässä on moninkertaisesti enemmän makua kuin ”ranskanpullassa”. (Tämän näköinen leivonnainen olisi myös hieno ”pullapitko” ihan tavallisesta pullataikinasta tehtynä ja raesokerilla viimeisteltynä.)

 


 

Leipäkranssi hapanjuuri-kuivahiivataikinaan

 

500 g             vehnäjauhoa (+0,5 dl kaulintaan)
1 pussi          (30 g) kuivattu hapanjuuri-kuivahiivaseosta (Dr Oetker)
1 rkl               sokeria
1,5 tl              suolaa
3 dl                maitoa
75 g               haaleaa voisulaa

1                    muna

seesaminsiemeniä

 

Mittaa kuivat ainekset leivontakulhoon ja sekoita ne huolella keskenään. Lämmitä maito hiukan yli kädenlämpöiseksi ja lisää maito sekä haalea voisula kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 12 minuutin ajan (tai käsin 18-20 minuuttia) kunnes se on kiiltävää ja irtoaa hyvin kulhon reunoista. Lopuksi jätä taikina kulhoonsa nousemaan tunnin tai parin ajaksi.
 


 
Kun taikina on tilavuudeltaan kaksinkertaistunut, jaa se viiteen keskenään saman painoiseen osaan ja kauli nämä kevyesti jauhotetulla työtasolla ison lautasen kokoisiksi kiekoiksi.
 


 
Pinoa taikinakiekot päällekkäin leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ohut jauhotus on tarpeellinen, etteivät taikinakiekot takerru toisiinsa.
 
 
Leikkaa pino terävällä veitsellä keskeltä kahdeksaan osaan siten, että uloimmaksi jää muutaman sentin ehjä reunus.

Taittele kerrokset kuvan mukaan toistensa yli ja leivän alapuolelle. Peitä leipä puhtaalla leivinliinalla ja anna sen kohota vedottomassa paikassa vielä 45 minuuttia.

Riko kananmuna pieneen astiaan ja vatkaa se haarukalla rikki. Voitele leipä kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen (ylä-alalämpö) ja odota vielä 15 minuuttia ennen kuin laitat leivän paistumaan. Kypsennä leipää uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia kunnes se on kauniisti ruskistunut.

Päihittää paahtoleivän 6-0 ja juusto, kinkku, marmeladi, kaikki käy tämän leivän päällysteeksi.


Ei kommentteja: