perjantai 9. helmikuuta 2024

Pulla ja kaakao ne yhteen soppii, ja nyt onkin laskiainen!

 

Ollaan me varmaan tosi vanhanaikaisia, kun meidän mielestä ainoa oikea laskiaispulla on kardemummalla maustettu pulla, joka on täytetty mantelimassalla ja/tai hillolla ja kermavaahdolla. Sen verran nyt kuitenkin alettiin parannella reseptiä, että kaakaossa olisi mahdollisimman paljon makua ja laskiaispullasta saisi joka haukkauksella myös ihanaa täytettä. Niinpä laskiaispulla muuttui tötteröksi.

Lapsena juotiin tavallista maitokaakaota ja jossain vaiheessa nuorten aikuisten suosikki laskettelumäessä oli  ”minttukaakao”. Tämä rommikaakaoresepti on myös enemmän aikuisten resepti, mutta ilman rommilisäystä saattaa maistua nuoremmillekin.

 


 

Mausteinen rommikaakao

(4-5 annosta)

 

1                    appelsiinin keltainen kuori
1 l                  maitoa
1                    tähtianis
10                  kokonaista kardemummakotaa
100 g             fariinisokeria
4 rkl              tummaa kaakaojauhetta (Van Houten)
pieni              taskumatti tummaa rommia
2 dl                kuohukermaa
3 - 4 rkl         raastettua tummaa suklaata

 

Pese ja kuivaa appelsiini huolella. Veistele appelsiinin keltainen kuori kattilaan ohuina suikaleina. Lisää maito, tähtianis sekä kevyesti murskatut kardemummakodat. Kuumenna maito lähelle kiehumispistettä ja anna makuuntua puolisen tuntia ennen käyttöä. Sekoita pienessä astiassa fariinisokeri sekä kaakaojauhe. Kuumenna maito uudelleen. Lusikoi kaakao-sokeriseoksen joukkoon sen verran kuumaa maitoa että saat ne sekoitetuksi tasaiseksi, melko paksuksi tahnaksi. Lisää hiukan kuumaa maitoa ja sekoita vielä vähän. Kaada seos isoon kannuun, lisää siivilän läpi loput kuumasta maidosta ja sekoita. Mittaa mukien pohjalle loraus rommia ja täytä kaakaolla. Lusikoi pinnalle sokeroimatonta kermavaahtoa ja viimeistele suklaaraasteella.
 

 

Pullatötteröt

 

2,5 dl             maitoa
1 pss              kuivahiivaa
1                    kananmuna
1 dl                sokeria
2 tl                kardemummaa
50 g               voisulaa
7-8 dl            vehnäjauhoa
0,5 tl             suolaa
1                    muna

 

Lämmitä maito 40-42 -asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva. Sekoita ja anna hiivan heräillä muutaman minuutin ajan. Vatkaa joukkoon muna, sokeri ja kardemumma.

Laita yleiskoneen kulhoon 5 dl vehnäjauhoa ja kaada joukkoon nesteeseen lisätyt muut aineet. Vaivaa taikinaa ensin 5 minuuttia ja lisää sitten suola, voisula sekä 2 dl vehnäjauhoa. Jatka taikinan alustamista toiset 5 minuuttia. Jos taikina alkaa irtoilla kulhon reunoilta, voit ottaa se kohoamaan. Muussa tapauksessa lisää puoli desilitraa jauhoa ja alusta vielä parin minuutin ajan. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin liian kiinteää. Jätä taikina kulhossaan leivinliinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Kaada kohonnut pullataikina jauhotetulle työtasolle, muotoile se pienen patongin malliseksi ja jaa se sitten 12:een yhtä suureen osaan. Päällystä metalliset kartiomuotit alumiinifoliolla.

Ota yksi taikinapala kerrallaan ja pyörittele siitä pikkusormen paksuinen, mahdollisimman pitkä (50-60 cm) pötkö. Kierrä taikinapötköä muotin ympäri aloittaen terävästä päästä siten, että muottia ei jää yhtään näkyviin taikinan saumojen välistä.

Kun kaikki on valmista, laita pullatötteröt uunipellille leivinpaperille liinan alle kohoamaan vielä kerran.

Voitele pullasarvet vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna sarvien jäähtyä hetki, irrota muotit ja tee toinen pellillinen samanlaisia pullatötteröitä.

 


 

Laskiaispullat tötterömuodossa

 

1 erä              pullatötteröitä
3 dl                kuohukermaa
2 -3 rkl          tomusokeria
mansikkahilloa
pakastekuivattuja mansikoita

 

Kun pullatötteröt ovat jäähtyneet, asettele ne pystyasentoon johonkin sopivaan kulhoon tai vaikka jokainen tötterö erikseen juomalasiin pystyyn, jotta ne on helpommat täyttää ja tarjota. Mausta kerma tomusokerilla, vatkaa vaahdoksi ja siirrä pursotuspussiin. Aloita tötteröiden täyttäminen hillolla, siihen päälle hiukan kermavaahtoa, vielä nokare hilloa ja loput kermavaahtoa. Kun perinteinen laskiaispulla usein viimeistellään tomusokerilla, niin nämä laskiaispullatötteröt on viimeistelty pakastekuivatusta mansikasta hienonnetulla jauheella.

 

 

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla on näitä metallitötteröitä, en ole kyllä käyttänyt foliota välissä, eikä ole tarttunut, olen käyttänyt tosin jotain torttutaikinaa. Ehkä pullataikinampi tarttuukin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Muistaakseni kartiopaketin päällä luki silloin että ne pitäisi voidella aina ennen käyttöä. En voidellut ja joku taikina (mikähän se olikaan?..) tarttui. Folio on laiskan kokin tapa ;)