tiistai 20. helmikuuta 2024

Pekoni-sipuli-juustoskonssit

 

Jos brunssilta jää muutama paistettu pekoniviipale ja jääkaapissa on vajaa puoli pussillista juustoraastetta, ne täytyy käyttää ennen kuin niistä tulee hävikkiä. Tällä kertaa ne päätyivät skonssien mausteeksi yhdessä rapeaksi paahdetun sipulin kanssa. Suolaiset skonssit sopivat yhtä hyvin aamiaiselle, välipalaksi, tai nautittavaksi oikeastaan ihan milloin tahansa. Vaikka skonssit ovatkin parhaita ihan tuoreina, vielä hiukan lämpiminä, ne voi tarvittaessa myös pakastaa vastaisen varalle jos niitä tulee leivotuksi hiukan liikaa. Tai ainahan niitä tulee, koska tämän pienempää taikinaa ei kannata edes tehdä.

Raaka-aineiden lisäksi tarvitset rengasmuotin (tai ohutreunaisen juomalasin), jonka halkaisija on jotain 5-7 cm. Tämä metallimuotti oli Ø 6 cm, jolla taikinasta tuli 12 skonssia. Niistä muutama nautittiin heti tuoreeltaan ja loput meni pakkaseen seuraavaa sunnuntaibrunssia varten. Pakastin skonssit erikseen leivinpaperin päällä metallitarjottimella ja vasta sitten pakkasin ne yhteen rasiaan jäisinä.

   

Pekoni-sipuli-juustoskonssit

 

60 g               raastettua jääkylmää voita
5 dl                vehnäjauhoa (300 g) + lisää alustamiseen
1 rkl               leivinjauhetta
3                    paistettua pekoniviipaletta muruina
1 rkl               paahdettua sipulia
50 g               juustoraastetta
1                    muna
1 dl                maitoa
75 g               creme fraichea
tilkka             maitoa skonssien voitelemiseen ennen paistoa

 

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen (200 astetta kiertoilma).

Yleensä voi nypitään jauhojen joukkoon pieninä paloina, mutta vielä paremman lopputuloksen saa, jos voipalan ensin pakastaa ja sitten raastaa. Jos juustoraaste on kovin pitkää suikaletta, leikkaa se veitsellä pienemmäksi. Hienonna myös pekonit ihan pieniksi muruiksi. Sekoita keskenään pekonimuru, paahdettu sipuli sekä juustoraaste.

Mittaa isoon kulhoon vehnäjauho sekä leivinjauhe ja sekoita. Nypi voi ja jauhot tasaiseksi muruksi. Sekoita joukkoon pekoni-sipuli-juustoseos. Lisää muna ja sekoita se taikinan joukkoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada siihen maitoseos. Hämmentele käsin varovasti sen verran, että kuiva-aineet sekoittuvat nesteeseen. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian kosteaa kuin hiukan liian kuivaa.

Ripottele leivintasolle hiukan jauhoa ja kippaa taikina siihen. Alusta vain sen verran että taikinasta tulee yhtenäinen. Muotoile taikinasta pallo ja taputtele se litteäksi. Kauli taikina parin sentin paksuiseksi, Paina muotti ensin jauhoihin ja vasta sitten taikinaan, Älä kierrä muottia, vaan nosta se heti pois suoraan ylös. Näin skonssin reunat jäävät tasaiseksi ja paistettaessa se kohoaa paremmin. 

Kun taikinalevystä ei enää saa otetuksi paloja, taputtele jäljelle jäänyt taikina varovasti takaisin yhteen kasaan, kauli ja tee lisää skonsseja. Viimeiset pari kohoavat yleensä paistettaessa enemmän pullan muotoiseksi, koska niihin on enää vaikea leikata muotilla siistejä reunoja. Lopuksi voitele skonssien yläpinta maidolla (tai kananmunalla jos haluat oikein kiiltävän pinnan).

Kypsennä skonssit heti uunin keskitasolla 220 asteessa noin 15 minuuttia. Repäise vasta paistettu skonssi keskeltä halki, sitten puolikkaille sipaisu voita ja nauti heti lämpimänä.

Jos skonsseja haluaa pakastaa, ne voi pakastaa joko raakoina tai valmiiksi paistettuina. 

Kypsät skonssit lämmitetään pakasteesta suoraan mikrossa vajaan minuutin. 

Raakana pakastetut skonssit paistetaan jäisinä uunissa, uunin lämpö 220 astetta, sama paistoaika noin 15 minuuttia, mutta sen jälkeen kytke uunin lämpö pois päältä, avaa luukku pari senttiä raolleen ja anna olla jälkilämmössä vielä viitisen minuuttia.

 

Ei kommentteja: