keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Ankkaragua ja rigatonea


 
Confitoitu ankka on hyvää mutta hitaasti valmistuvaa ruokaa. Säilyke on oiva keino saada sellaisesta ruokaa pöytään samana päivänä kun mieliteko iskee. Meillä on kotivarassa aina tölkki tai pari confitoituja ankankoipia ja kotivaraahan täytyy säännöllisesti kierrättää, jotta ruoat eivät pääse vanhenemaan kaapissa. Olemme aiemmin postanneet ankkalasagnen, jossa niitä on käytetty, ja nyt tein niistä ankankoipiragun rigatonepastan kera (myös kotivarasta). Tomaattitölkit ovat samoin kotivarasta.

Yleensä tällä tavalla kypsennetyistä ankankoivista viimeistään syödessä heitetään pois nahka, joka on lötkistynyt jokseenkin epämiellyttävän tuntuiseksi. Mutta nyt paahdoimmekin nahat airfryerissa ja teimme niistä rapeaa, maustettua leipämurua eli pangrattatoa, tai tässä tapauksessa pikemminkin ”ankgrattatoa”.  

 

Ankankoipiragu

(kuudelle)

 

1 tölkki         confitoituja ankankoipia (4-5 kpl  net. 1350 g)
1                    keltasipuli
1                    porkkana
1                    sellerinvarsi
1-2                valkosipulinkynttä
2,5 dl             punaviiniä
2 tl                 kuivattuja yrttejä (basilika, meirami, oregano sekoitus)
2 tölkkiä        (à 400 g) tomaatteja/tomaattimurskaa (Mutti)  (+ 1 tölkillinen vettä)
3                    laakerinlehteä
1,5 tl             sokeria
hienoa merisuolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

 

Aloita ankankoivista. Nosta koivet purkista, jossa ne ovat paksun ankanrasvakerroksen peitossa. Pyyhi ankanrasva pois mahdollisimman tarkkaan, poista nahka ja ota se talteen. Perkaa lihat luista, revi ne silpuksi ja laita odottamaan.

Kuori keltasipuli, porkkana sekä valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi. Kuutioi samoin myös sellerinvarsi. Avaa tomaattitölkit, työnnä saksenkärjet tomaattipurkkiin ja leikkaa tomaatit saksilla pienemmiksi paloiksi. Lusikoi ankankoipipurkista pari lusikallista ankanrasvaa isoon kattilaan ja kuullota kasviskuutioita siinä 10-15 minuuttia. Käännä lämpö sitten tosi kuumalle niin että kun kaadat kattilaan punaviinin, se possahtaa ja alkaa heti kiehua. Keittele punaviini lähes olemattomiin, lisää revityt ankanlihat, meirami, pieniksi leikatut luumutomaatit, tölkillinen vettä ja laakerinlehdet. Sekoita ja anna ankankoipiragun kiehua maltillisella lämmöllä tunnin ajan. Lopuksi mausta ragu sokerilla sekä suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile keitetyn pastan (meillä 'rigatone') ja ankgrattaton kanssa.


 

Ankgrattato

(=paahdetulla ankannahalla maustettu pangrattato)

 

confitoitujen ankankoipien nahat
ripaus hienoa merisuolaa
2-3  kanttipalaa kuivahtanutta hapanjuurileipää
tilkka oliiviöljyä
hyppysellinen hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
1  appelsiinin raastettu keltainen kuori
 

Laita confitoiduista ankankoivista irrotetut nahat siivilään ja huuhtele niistä enin rasva pois kiehuvan kuumalla vedellä. Laita nahat airfryerin koriin, ripottele niille hyppysellinen hienoa merisuolaa ja paahda 200°C lämmöllä 8 minuuttia tai kunnes haluamasi rapeus on saavutettu. Anna jäähtyä.

Hienonna leipä muruiksi ja paahda murusia pannulla ensin kuivana. Lisää sitten tilkka öljyä sekä appelsiininkuoriraaste, sekoita kaikki huolella leipämurun joukkoon ja paahda vielä hetki kunnes leipämurut ovat rapeita, mutta eivät palaneita.

Mausta mieleiseksesi esimerkiksi ripauksella suolaa ja mustapippuria. (Voit myös maustaa niitä yrteillä, joita käytit ragussa.) Anna seoksen jäähtyä. Lopuksi murustele paahdettu ankannahka veitsellä ihan pieniksi paloiksi ja sekoita leipämurun joukkoon.

Ei kommentteja: