lauantai 2. joulukuuta 2023

Portugalilainen bataattivuoka


Muutaman viikon lomareissu Portugaliin, itäiseen Algarveen, teki todella hyvää vaikka Suomessa tipahtikin taas todellisuuteen, kun vastassa oli lunta ja pakkasta. Algarven rannikko Farosta itään on ollut lempipaikkojamme jo kauan, varsinkin Olhãon pikkukaupunki ihan Faron kupeessa. Hotellimajoituksen lisäksi siellä on paljon myös vuokrattavia asuntoja alkaen muutamasta päivästä jopa useiden kuukausien ajaksi. Kaupunki on silti edelleen onnistunut säästymään massaturismin ongelmilta.

Pienestä kalastajakylästä kasvanut Olhãon kaupunki tunnetaan mm suola-altaistaan sekä erityisesti Algarven parhaista kauppahalleista, tuoretuote- ja kalahalleistaan aivan kaupungin paraatipaikalla. Kalastus on siellä edelleen yksi tärkeimmistä elinkeinoista ja päivittäin laskuveden aikaan matalikoilla voi nähdä myös lukuisia simpukanpoimijoita. Paikalliset kalastajat toimittavat joka aamu tuoreet kalat ja simpukat kalahalliin, mistä ne myydään päivän mittaan paikallisiin ravintoloihin ja yksityisille asiakkaille. Itse asiassa puoliltapäivin kalatiskit ovat jo melko tyhjät. 

Lisäksi joka lauantai hallien vieressä pidetään ruokamarkkinat, jonne paikalliset viljelijät tuovat tuotteitaan myytäväksi. Kasviksia, hedelmiä, hunajaa, mausteita... Algarve, erityisesti Olhão, on oikea ruokabloggaajan paratiisi, erityisesti jos rakastaa kala- ja äyriäisruokia (ja kuuluisaa mustaa possua eri muodoissaan). Kaupungin rantabulevardilla voi satunnaisesti iltaisin kuulla myös live jazz esityksiä. Jopa Australian Masterchefistä tunnettu Matt Preston vastikään ilmestyneessä kolumnissaan delicious.au -lehdessä kehuu itäisen Algarven ruokakulttuuria mainiten erityisesti kaupungit Fuseta, Olhão ja Tavira. Minä lisäisin listaan vielä Santa Luzian, joka on Portugalin "mustekalapääkaupunki".

Olhãon historiallinen vanha keskusta kapeine kujineen on todella viehättävä ja kaupunki on oivallisesti osannut hyödyntää kalastusperinteensä myös toinen toistaan ihanampien ravintoloiden reunustaman rantabulevardin rakenteissa, jossa mm sardiiniteema toistuu eri tavoin. Sardiini onkin eräs tärkeimmistä saaliskaloista ja kaupungissa toimii edelleen useita kalatehtaita, joista tölkitetyt sardiinit lähtevät maailmalle öljyyn säilöttyinä tai vaikka herkullisina pateina.


Olhãon kaupungin edustalla on laaja matalikko, Ria Formosa luonnonsuojelualue, tuttavallisemmin pelkkä Ria, jossa nousu- ja laskuveden vaihtelu näkyy erityisen selvästi. Läheisille asutuille saarille järjestetään venematkoja ja sieltä löytyy myös täydellistä luonnonrauhaa sekä hiekkarantoja niitä kaipaaville. Jos vuokraa lentokentältä auton, kannattaa tutustua myös muihin itäisen Algarven pikkukaupunkeihin. Lisää tietoa (englanniksi) Olhãon kaupungista mm täältä ja täältä ja täältä.

Rantabulevardin roska-astiatkin kertovat kalastajakaupungista.
 

 

Mutta ruokaahan tässä oli tarkoitus tehdä. Portugalilainen arkiruoka on melko yksinkertaista ja sitä periaatetta sovelsin tähänkin ateriaan. Bataatti ja säilykesardiini ovat erinomainen makupari ja niistä valmistin helpon, erittäin maukkaan gratiinin, jonka tarjoilin gremolatan, creme fraichen ja – kun nyt jääkaapissa sattui olemaan pari avokadoa – guacamolen kanssa.

 

Portugalilainen bataattivuoka

(kahdelle)

 

pari-kolme    bataattia (yht. n. 1 – 1,2 kg)
3 rkl              voita
3                    kevätsipulia
1 ruukku       korianteria (vain lehdet)
1 tölkki         sardiineja öljyssä (netto 90 g)
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
60-70 g         juustoraastetta (cheddar/mozzarella/gruyere)

 

Pistele bataatit haarukalla ja kypsennä uunissa 200 asteessa (180°kiertoilma) noin tunti kunnes bataatti on täysin kypsä.


Sillä välin kun bataatit kypsyvät uunissa, hienonna kevätsipulit sekä korianterinlehdet, valuta sardiinit ja voitele uunivuoka. Samalla voi valmistaa gremolatan (resepti) sekä guacamolen (resepti).

Halkaise juuri uunista otetut bataatit  ja lusikoi sisukset kulhoon. Murskaa bataatit haarukalla karkeaksi soseeksi, jossa on joukossa myös suurempia paloja. Lisää kevätsipulit, korianteri, valutetut ja murskatut sardiinit sekä hiukan suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin.

Siirrä bataattiseos voideltuun uunivuokaan. Tasoita ja ripottele pinnalle juustoraaste ja gratinoi uunin grillivastuksen alla kunnes juusto on sulanut ja hiukan ruskistunut.

Tarjoile heti gremolatan, creme fraichen ja guacamolen kanssa.

Bom apetite!

Ei kommentteja: