Herkutellaan
fajitaksilla vai pitäisikö sanoa fajitoilla, sillä sanan yksikkö on fajita,
vaikka yleensä sana onkin monikossa, fajitas…
Fajita
on meksikolainen tortilla (vehnä-. tai maissilätty), joka täytetään
grillatuilla lihasuikaleilla, kasviksilla, juustoraasteella ja ranskankermalla,
kääritään rullalle ja nautitaan sormin, suupielet kastiketta valuen. Oltiin sen
verran laiskoja, että ostettiin valmiita Old El Paso vehnätortilloja, mutta guacamole
tehtiin sentään itse. Omatekoisessa guacamolessa lienee ainakin 95% avokadoa
toisin kuin kaupan tuotteissa, joissa avokadon osuus jää jopa alle yhden
prosentin. Kotona Helsingissä oltaisiin ehkä tehty oma maustesekoitus lihoille,
mutta täällä päätettiin turvautua valmiiseen texmex-sekoitukseen. Kun vain
jaksaisi muistaa, että herkuttelu pitää lopettaa kahden täytetyn lätyn jälkeen.
Se kolmas on aina liikaa.
Guacamole
(avokadodippi)
1 iso, kypsä avokado
1 rkl limettimehua
2 valkosipulinkynttä
10-20 tippaa tabascoa
ripaus suolaa
Avokadon kypsyyden
tuntee painamalla kevyesti kannan juuresta. Jos kuori antaa hiukan periksi,
hedelmä on kypsä. Jos se tuntuu kovalta, kokeile seuraavaa avokadoa jne.
Leikkaa avokado pitkittäin halki hedelmän kiven ympäri. Ota puolikkaista kiinni
ja kierrä sen verran että ne irtoavat toisistaan. Yleensä kivi jää kiinni
toiseen puolikkaaseen, joten iske terävä veitsi pitkittäin kiveen kiinni,
kierrä ja kivi irtoaa.
Kaiva hedelmäliha
kulhoon ja lisää limettimehu. Survo avokado haarukalla soseeksi. Leikkaa
valkosipulinkynnet mahdollisimman
pieniksi paloksi, lisää ne muiden mausteiden kanssa avokadososeen joukkoon,
sekoita hyvin ja laita peitettynä jääkaappiin maustumaan.
lämmitä tortilla |
guacamole |
jalapenoa ja paprikaa |
paistettua sipulia |
herkkusieniä |
texmexmaustettuja kalkkunasuikaleita |
juustoa |
creme fraiche |
rullataan ja nautitaan - ihan törkeän hyvää |
Kylläkyllä, kaikki tämä olisi ollut paljon herkullisemman näköistä kuvattuna terrakottalautaselta, mutta sellaista ei nyt sattunut olemaan käsillä...
Kun niitä lättyjä kuitenkin aina jää yli, ne voi pilkkoa vähän pienemmiksi "nachontapaisiksi", kuivata miedolla lämmöllä uunissa ja napostella guacamolen, juustokastikkeen, paistetun jauhelihan, creme fraichen ja tomaattisalsan kanssa.
Kun niitä lättyjä kuitenkin aina jää yli, ne voi pilkkoa vähän pienemmiksi "nachontapaisiksi", kuivata miedolla lämmöllä uunissa ja napostella guacamolen, juustokastikkeen, paistetun jauhelihan, creme fraichen ja tomaattisalsan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti