perjantai 22. joulukuuta 2023

Syötäviä joulukuusia


Jos jouluherkkujen askarteleminen ei vielä väsytä, niin miten olisi syötävä joulukuusi? Tässä muutama resepti sellaisten leipomista varten, italialaisista biscottokekseistä rakennettu pikkuleipäpuu, voitaikinalevyistä muotoiltu ranskalainen tarte sapin ja viimeksi, mutta ei vähäisimmäksi, pienet kuusijoulutortut. Mikäli joululeivontakiintiö on jo täynnä, näitä voi tehdä välipäiviksi uutta vuotta odotellessa.

 

Pikkuleipäpuu

 

10 dl              vehnäjauhoa
2 dl                mantelijauhoa
4 tl                 leivinjauhetta
0,5 tl              ruokasoodaa
1 tl                 hienoa merisuolaa
170 g             voita
3 dl                ruokokidesokeria
5                    munaa (koko M)
1 rkl               manteliaromia
2 dl                rouhittuja manteleita
1 dl                rouhittuja pistaasinsydämiä
1 dl                hienonnettuja kuivattuja karpaloita
lisäksi
tomusokeria
munanvalkuaista tai pikkutilkka vettä

 

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda sekä suola. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää seoksen joukkoon munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten ja munien jälkeen manteliaromi. Sekoita sitten jauhoseos taikinaan ja lopuksi kääntele joukkoon rouhitut mantelit, pistaasit ja karpalot.

Jaa taikina kolmeen osaan ja taputtele niistä leivinpaperille kolme samanlaista tasaista levyä, jotka hiukan muistuttavat tasalatvaisen kuusen siluettia. Laita muotoillut taikinapalat uunipellillä puoleksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään. Paista taikinalevyjä ensin 175 asteessa noin 20-25 minuuttia, minkä jälkeen ota ne 15-30 minuutiksi jäähtymään.

Leikkaa levyt sitten noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja laita takaisin uunipellille kyljelleen. Paista paloja 175 asteessa ensin 10 minuuttia, sen jälkeen käännä ne toinen kylki ylöspäin ja paista vielä 10 minuuttia, jolloin palat alkavat muistuttaa korppuja. Anna palojen jäähtyä vähintään pari tuntia ennen kuin alat kokoamaan niistä kuusta.

Sekoita tomusokerista ja munanvalkuaisesta tai vedestä paksuhko tahna eli pikeeri, jolla palat liimataan toisiinsa kiinni. Kaada pikeeri pursotinpussiin ja leikkaa pussin päähän melko pieni reikä. Laita alustalle ensin kolme suurinta pikkuleipää kolmion muotoon ja kuorruta ne suurpiirteisesti pikeerillä niin että sokeri liimaa palat päistään yhteen.

Asettele seuraavaan kerrokseen hiukan pienemmät kolme pikkuleipää kolmiomuotoon niin, että näistä kaikista yhteensä muodostuu eräänlainen kuusisakarainen tähti ja liimaa taas osat yhteen ja kuorruta. Liimaa pikeerillä seuraavat kolme pikkuleipää samoin päin kuin ensimmäinen kerros ja sitä seuraavat kuten toinen kerros jne. Jatka kunnes kaikki palat on käytetty ja viimeistele kuusi pursottamalla siihen sopivasti lisää ”lunta”.


 

 

 

Yhdestä isosta lehtitaikinalevystä saa tarkkaan leikkaamalla yhden pienehkön tarte sapinin. Kahdesta yhdistelemällä syntyy isompi herkku isommalle porukalle. Ruutupaperille tehty piirroskuva selventää leikkauksen, josta lehtitaikinasta ei jää juuri mitään tähteitä. Tämän pienen valmistin yhdestä puolen kilon pakastelehtitaikinasta. Reseptin vuohenjuustopeston sijasta täytteeksi voi käyttää gorgonzolaa, päärynää ja saksanpähkinöitä tai tapenadea tai vaikka suklaalevitettä.

 

Vuohenjuustopestolla täytetty tarte sapin

(yksi pieni)  

 

1 kpl              pakastelehtitaikina 500 g
1                    kananmuna
seesaminsiemeniä

pesto

2 ruukkua      basilikaa (vain lehdet)
80 g               raastettua parmesaania
80 g               suolapaahdettuja pistaasipähkinöitä
1 dl                oliiviöljyä
 hienoa merisuolaa
 mustapippuria myllystä

 80 g               vuohenjuustoa

 

Valmista ensin pesto. Mittaa kutterin kulhoon basilika, parmesaani sekä pistaasit. Käynnistä kone ja anna leikkuuterien hienontaa ainekset samalla kun hitaasti valutat oliiviöljyn peston joukkoon. Kun pesto on valmista, jaa se kahteen osaan. Toinen puoli käytetään täytteeseen, toisen puolen voi käyttää ihan tavallisesti pestokastikkeena. Lisää puolikkaaseen annokseen vuohenjuusto pieninä nokareina ja anna koneen käydä vielä sen aikaa että vuohenjuusto on tasaisesti sekoittunut peston joukkoon. Tarkista maku. Lehtitaikinan täytteenä pestossa saa olla makua paljon runsaammin kuin muuten. Laita täyte jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jolloin se hiukan kiinteytyy.

Levitä sulatettu lehtitaikina leivinpaperille, kauli se hyvin ohueksi ja leikkaa kuvan ohjeen mukaan. Aseta uunipellille leivinpaperi ja nosta siihen alapuoleksi kuusen puolikkaat. Liimaa ne rungon kohdalta toisiinsa vedellä. Levitä sitten vuohenjuustopesto ja nosta kokonainen kuusipala päälle.

Leikkaa terävällä veitsellä tai pizzapyörällä kuuseen ”oksia” ja pyöräytä jokainen oksa 1-1,5 kierrosta jotta ne paistettaessa pysyvät yhdessä.

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Vatkaa kananmuna pienen vesitilkan kanssa ja voitele taikina. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Kypsennä uunin alatasolla 190 asteessa noin 30-35 minuuttia tai kunnes taikina on kypsynyt myös pohjasta. Tarjoile tarte sapin samana päivänä kun se on paistettu.


 

 

 

Pienet kuusijoulutortut

(15 kpl)

 

1 pakkaus      torttutaikinaa (5 levyä, pakaste)
1 tölkki          vihreät kuulat –marmeladia (tai luumumarmeladia)
1                    kananmuna
grillitikkuja/pitkiä cocktailtikkuja
tomusokeria
strösseliä tms

 

Anna taikinalevyjen sulaa hiukan kohmeisiksi ja kauli ne 20-40% pidemmiksi. Levitä marmeladia koko taikinalevylle, minkä jälkeen leikkaa se pizzaleikkurilla pitkittäin kolmeksi suikaleeksi.

Laita uuni lämpiämään 215 asteeseen.

Taittele suikaleet grilli/cocktailtikun avulla kuusen muotoon. Lopuksi voitele näkyvä taikina vatkatulla kananmunalla ja kypsennä torttuja uunin keskitasolla 15-18 minuuttia kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet.

Sekoita tomusokerista, vedestä ja vihreästä elintarvikeväristä (geeliväri) vihreä kuorrute, siirrä se pursotuspussiin ja pursota kuusten pinnalle vihreitä ”oksia”. Viimeistele lumihiutaleen muotoisilla sokerikoristeilla tai valkoisella/hopeanvärisellä strösselillä.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköiset "joulukuuset"🎄 Hyvää joulua 🧑‍🎄❄️

Tuplaespresso kirjoitti...

Oikein hyvää joulua sinullekin ♥
Tässä on ollut niin kiire ettei ole edes muita blogeja ehtinyt kommentoida, mutta täytyy yrittää parantaa tavat ensi vuonna :)