tiistai 28. marraskuuta 2023

Täytetyt joulupiparit, vähän kuin macaronsit mutta paljon helpommat


Täytetyt piparit on helppo ja herkullinen tarjottava pikkujouluun tai vaikka ihan oikeaan jouluun. Jokaisella lienee se ”kaikkein paras” piparitaikinaresepti, joten ei siitä sen enempää. Jos haluaa käyttää valmista pakastetaikinaa, sekin toimii tässä oikein hyvin. Täyte valmistui hiukan tuunatusta omenamarmeladista ja piparin makuun sopivasta tuorejuustokreemistä. Näiden leipominen sopii hienosti koko perheen askarteluksi.

 

Täytetyt (pikku)joulupiparit

(noin 35-40 kpl)

 

noin 500 g     piparkakkutaikinaa

tomusokeria

munanvalkuaista
sitruunamehua

1 dl                omenamarmeladia

1 kpl              päärynä
0,5 dl             tomusokeria

100 g             pehmeää voita

2 dl                tomusokeria
80 g               maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2-3 rkl           St Agur creme sinihomejuustoa
 

Kauli piparkakkutaikina noin 2-3 millin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä Ø 4 cm muotilla kiekkoja niin paljon kuin vain taikinaa riittää. Paista piparit uunin keskitasolla 200 asteessa noin 5-6 minuuttia.

Kun kaikki piparit ovat jäähtyneet, koristele puolet niistä tomusokerikuorrutteella. Sekoita munanvalkuaisesta, tomusokerista sekä tipasta sitruunamehua notkea tahna, laita se pursotuspussiin ja koristele. Kun tomusokerikuorrute on kuivunut, piparit voi täyttää.

Raasta yksi päärynä omenamarmeladin joukkoon, lisää tomusokeri ja keitä seosta sen verran että päärynän notkistama marmeladi ei enää ole kovin löysää.  Tämän voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen samoin kuin tuorejuustokreeminkin.

Vatkaa voi kuohkeaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vatkaa se voin joukkoon, Lisää tuorejuusto sekä homejuustokreemi ja jatka vatkaamista kunnes seos on tasaista. Siirrä seos pursotuspussiin  ja pussi jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jolloin täyte hiukan kovettuu ja on parempi pursottaa.

Käännä koristelemattomat piparit alapuoli ylöspäin ja nosta pienellä lusikalla nokare hilloa piparin keskelle. Pursota tuorejuustokreemillä rengas hillon ympärille ja laita tomusokerikuorrutteella koristeltu pipari täytteen päälle. Kun kaikki piparit on täytetty, laita ne jääkaappiin suljettuun astiaan odottemaan tarjoilua. Tuorejuustotäyte tykkää enemmän viileästä kuin huoneenlämmöstä ja kun nämä ovat yön yli tekeytymässä suljetussa rasiassa, piparkakku pehmenee sen verran että sitä on helppo haukata ilman että kaikki täyte pursuaa ulos.

 

Jos pipari jo ajatuksenakin tuntuu tylsältä, kokeile leipoa argentiinalaisia vaniljan, karamellin ja kookoksen makuisia alfajor -pikkuleipiä:  Niistähän voi tulla vaikka uusi joulutraditio :)


Ei kommentteja: