Turvaväliä pitäessäni kuulin, kun edessäni olevalle asiakkaalle kerrottiin
kyseessä olevan maantieonnettomuuden uhri eli kolaripeura, joka oli päätynyt
sinne. Valittavanani oli joko kokonainen reisipaisti putkiluulla tai ulkofilee.
Päädyin herkullisen näköiseen ulkofileeseen. Sisäinen pikkupaholainen yllytti:
”Osta molemmat kun kerrankin sellaista on!”, mutta se fiksumpi (?) pikkukaveri
sanoi, että ”Sulla on jo pakastin täynnä. Mihin sä muka tota tarviit!”. Niinpä
poistuin kotiin upea peuran ulkofilee saaliinani.
Syksyisen peura-aterian tekee
täydelliseksi tietenkin perinteinen kantarellikastike, jonka reseptin luulimme julkaisseemme jo vuosia sitten, mutta ei... Siispä korjaamme puutteen tässä päivityksessä.
Peuran liha on itsessään niin hienon makuista, että se ei kaipaa mausteikseen kuin suolaa ja pippuria. Grillaus antaa sille savun ja eräruoan aromit ja kantarellikastike metsäisellä timjamilla maustettuna yhdistää vielä hentojen kuorien kanssa keitetyt perunat ja grillissä viimeistellyt brokkolinit sellaiseksi makuelämykseksi, että…
Peuran liha on itsessään niin hienon makuista, että se ei kaipaa mausteikseen kuin suolaa ja pippuria. Grillaus antaa sille savun ja eräruoan aromit ja kantarellikastike metsäisellä timjamilla maustettuna yhdistää vielä hentojen kuorien kanssa keitetyt perunat ja grillissä viimeistellyt brokkolinit sellaiseksi makuelämykseksi, että…
Grillattu peuranfilee ja lisukkeet
1 kpl tuore
peuran ulkofilee (n.650 g)
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
valkopippuria
myllystä
perunaa
brokkolineja eli varsiparsakaalia
Poista kalvot ja käsittelyn
helpottamiseksi puolita filee. Mausta suolalla ja pippurilla molemmin
puolin.
Kiehauta kattilassa karkealla
merisuolalla maustettu vesi. Pese perunat ja huuhtele brokkolinit. Ryöppää
varsiparsakaaleja varsiosa alaspäin ja kukinnot veden yläpuolella 5-6 minuuttia
riippuen varsien paksuudesta. Nosta varsiparsakaalit talouspaperin päälle
valumaan ja laita perunat kiehumaan.
Kuumenna grilli todella kuumaksi.
Laita lihat ja parsakaalit ritilälle. Käännä lihat samoin kuin kasviksetkin 3
minuutin kuluttua ja grillaa toiseltakin puolelta 3 minuuttia. Nosta kaikki
pois grillistä ja anna lihojen vetäytyä folion alla muutama minuutti.
Grillausaika riippuu aina oman grillisi kuumuudesta, joten ajat ovat
viitteellisiä. Liian kypsäksi grillattu peura sitkistyy ja sen maku muuttuu
vähemmän miellyttäväksi. Kuvissa näkyy sellainen kypsyys, jota itse
tavoittelen.
Kantarellikastike
2 rkl voita
1 sipuli
2 rkl tuoreita timjaminlehtiä
200 - 250 g esikäsiteltyjä kantarelleja hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoa
5 - 6 dl kanalientä
1 dl kermaa
suolaa ja valkopippuria
tilkka sitruunamehua
tilkka sitruunamehua
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna
kasarissa voi ja kuullota siinä sipulit. Lisää timjaminlehdet sekä hienonnetut
kantarellit ja kääntele niitä hetken aikaa sipulin kanssa. Lisää vehnäjauho ja
sekoittele parin minuutin ajan kunnes jauho on hiukan kypsynyt mutta ei
ruskistunut. Lisää kuuma kanaliemi ja sekoita. Keitä kastiketta välillä
sekoitellen vähintään viisi minuutia tai kunnes se on saostunut sopivasti.
Lisää kerma ja anna kastikkeen kerran vielä kiehahtaa. Mausta lopuksi tilkalla sitruunamehua sekä suolalla
ja valkopippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti