maanantai 10. heinäkuuta 2023

Kantarellikeitto (pekonin kanssa...)


Sateiden myötä herkulliset keltaiset kantarellit alkavat nostaa päätään. Jos pakastimessa on vielä viimevuotisia, niistä kannattaa nyt tehdä kantarellikeittoa tai -kastiketta. Pekoni-kantarellikeitto saa lisävivahdetta pikkutilkasta sherryä ja parista lusikallisesta espressokahvia.

 

Pekoni-kantarellikeitto

 

1 paketti        Amerikanpekonia
1 rkl              voita
2                    uutta sipulia (voi laitttaa varretkin jos haluaa)
0,5 tl             kuivattua rakuunaa
250 - 300 g   esikäsiteltyjä (pakastettuja) kantarelleja
0,5 dl             kuivaa sherryä
4 rkl              vehnäjauhoa
10 dl              kanalientä (kuumaa)
2 rkl              vastakeitettyä espressoa (tai muuten vahvaa kahvia)
1 dl                kermaa
1 tl                sitruunamehua
suolaa
valkopippuria myllystä
tuoretta rakuunaa ja ruohosipulia
 

Aloita paistamalla pekoni. Levitä pekonit uunipellille leivinpaperin päälle ja laita ne kylmään uuniin. Säädä uunin lämpötila 180 asteeseen ja 20-25 minuutin kuluttua pekonit ovat valmiit ja rapeita. Nosta pekonit talouspaperin päälle kuivumaan ja kaada paperilta kaikki pekonin rasva kattilaan.

Sulata pakastetut kantarellit ja kuivata ne paistinpannulla sekoittelemalla. Nosta sienet sitten leikkuulaudalle (tässä vaiheessa voi ottaa erikseen muutamia pienimpiä sieniä annosten koristeeksi) ja leikkaa sienet veitsellä melko hienoksi silpuksi.

Leikkaa sipulit ihan pieniksi kuutioiksi.

Lisää kattilaan pekonirasvan lisäksi voi ja kuumenna seos. Kuullottele siinä sipulia hetken aikaa, lisää rakuuna sekä hienonnetut sienet ja paahda niitä yhdessä sipulin kanssa. Possauta sitten joukkoon sherry, sekoita ja anna sherryn haihtua kuivaksi. Lisää vehnäjauho ja anna sen hiukan ruskistua koko ajan sekoittaen. Lisää puolet kanaliemestä ja sekoita huolella ennen kuin hetken kuluttua lisäät loputkin. Anna keiton hautua välillä sekoitellen noin 10 minuuttia, jolloin keiton pitäisi olla sopivasti sakeutunut. Lisää sitten kuuma kahvi sekä kerma, sekoita ja anna keiton kiehahtaa. Lopuksi mausta keitto (tarvittaessa suolalla,) valkopippurilla sekä sitruunamehulla.

Hienonna tuoretta rakuunaa ja ruohosipulia sen verran että niitä voi ripotella keiton pinnalle. Viimeistele keitto murustetuilla pekoniviipaleilla sekä pienillä paistetuilla kantarelleilla. Jos oikein paljon tykkää pekonista, sitä murua voi sekoittaa sopan joukkoon enemmänkin.


 

Jos pakasteessa on paljon kantarelleja, tässä vielä hyvä kastikeresepti, joka sopii niin lihalle, kalalle kuin kasviruoallekin. Muutama vuosi sitten valmistimme tätä peuranfileelle.

 

Kantarellikastike

 

2 rkl              voita
1                    sipuli
2 rkl              tuoreita timjaminlehtiä
200 - 250 g   esikäsiteltyjä kantarelleja hienonnettuna
2 rkl              vehnäjauhoa
5 - 6 dl          kanalientä
1 dl                kermaa
suolaa ja valkopippuria
tilkka sitruunamehua
 

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kasarissa voi ja kuullota siinä sipulit. Lisää timjaminlehdet sekä hienonnetut kantarellit ja kääntele niitä hetken aikaa sipulin kanssa. Lisää vehnäjauho ja sekoittele parin minuutin ajan kunnes jauho on hiukan kypsynyt mutta ei ruskistunut. Lisää kuuma kanaliemi ja sekoita. Keitä kastiketta välillä sekoitellen vähintään viisi minuutia tai kunnes se on saostunut sopivasti. Lisää kerma ja anna kastikkeen kerran vielä kiehahtaa. Mausta lopuksi tilkalla sitruunamehua sekä suolalla ja valkopippurilla.


 

Ei kommentteja: