sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Kesäjäätelöt ilman jäätelökonetta - sitruuna-timjamijäätelöKun yrttiviljelmä alkaa rehottaa liikaa, sitä täytyy hiukan harventaa ja keksiä uusia reseptejä mihin yrttejä voisi käyttää. Olen aika ajoin tehnyt ”kolmen aineksen jäätelöä” kermasta, kondensoidusta
maidosta ja jostain makuaineesta kuten hillosta tms. Se on varsinkin mökkiolosuhteissa helppo tapa valmistaa noin litran verran omatekoista jäätelöä. Tämän viikonlopun jäätelömaku oli sitruuna-timjami.

Sitruuna-timjamijäätelö saattaa kuulostaa oudolta, mutta se on hienosti toimiva makupari kun sovittaa määrät siten ettei kumpikaan, sitruuna eikä timjami, peitä toistensa makua, eikä maku muutenkaan saa olla liian voimakas. Makuaineet uutetaan kermaan, vatkataan ja pakastetaan, siinä kaikki. Uuttaminen tarkoittaa tässä yksinkertaisesti sitä, että kerma kuumennetaan ja siihen sekoitetaan makuaineet, minkä jälkeen seos saa jäähtyä (tässä tapauksessa 24 h) jääkaapissa ja sitten siivilöidään ”roskat pois”.                            


 

Sitruuna-timjamijäätelö

 

5 dl                kuohukermaa
1                    sitruunan raastettu keltainen kuori
10                  oksaa tuoretta timjamia
1                    tölkki (noin 400 g) kondensoitua maitoa

 

Pese sitruuna huolella ja kuivaa se. Raasta keltainen kuori ihan ohuelti. Huuhtele kuumalla vedellä ja kuivaa timjaminippu. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja sekoita joukkoon sitruunankuori sekä timjamit. Jäähdytä seos, minkä jälkeen laita se vielä suljetussa astiassa jääkaappiin makuuntumaan noin vuorokaudeksi. Vähempikin aika toki riittää, mutta silloin maku on miedompi.

Siivilöi kylmä, maustettu kerma kulhoon ja vatkaa se napakaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja vatkaa vielä lisää niin kauan että vatkaimen jäljet näkyvät selvästi jäätelömassassa.

Kaada jäätelö sopivaan pakastuksen kestävään rasiaan, laita kansi päälle ja siirrä rasia pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi, minkä jälkeen se on sopivasti kohmeessa ja nautittavissa. Pidemmällä pakastuksella jäätelö jäätyy enemmän, mutta kondensoidun maidon ansiosta se pysyy pehmeämpänä kuin perinteisellä tavalla jäätelökoneessa kirnutut jäätelöt.


 

Ei kommentteja: