tiistai 25. heinäkuuta 2023

Kesäcurry


Kun riittävän monta viikkoa on syönyt ns terveellistä kesäruokaa, eri tavoin valmistettua kalaa, grillattuja tuoreita kasviksia ja muuta grilliruokaa, alkaa siihenkin vähitellen hiukan kyllästyä ja miettiä jotain ihan tavallisia reseptejä – kuten vaikka kanacurrya riisin kera ja ihan ilman salaattia. Nuo oikeat ja alkuperäiset itämaiset curryreseptit voivat joskus olla suomalaiseen makuun aivan liian mausteisia, mutta kun kaivaa ohjeen brittilehdestä, se on usein laimennettu aitointialaisesta eurooppalaiseen makuun sopivammaksi - vähän samoin kuin suomalaisissa ”kiinalaisravintoloissa”, joissa ruoka on ”vähän kuin kiinalaista”, mutta ei kuitenkaan.

Tämä curry tuoksuu alkuvaiheessa todella tuliselta, mutta kun kattilaan lisätään tomaattia, kanalientä ja kookosmaitoa, siitä tulee juuri sopivasti lämpimän mausteinen suomalaisen kesän sadepäivään nautittavaksi basmatiriisin, tuoreen korianterin ja maustamattoman jogurtin kanssa.

 

 

Kesäcurry

 

1                    iso sipuli
4                    valkosipulinkynttä
isohko pala   tuoretta inkivääriä
600 - 700 g   maustamatonta broilerinlihaa
5 rkl              ruokaöljyä
1,5 tl             fenkolinsiemeniä
1 tl                korianterinsiemeniä
1                   pieni punainen chili
¼ tl               kanelia
¼ tl               kardemummaa
¼ tl               chilijauhetta
ripaus            cayennea
1 tl                kurkumaa
2 tl                sokeria
400 g             tölkki tomaattimurskaa
4 dl                vettä
1                    kanaliemikuutio

tarjoiluun

keitettyä basmatiriisiä
tuoretta korianteria
maustamatonta jogurttia
 

Kuori sipuli, halkaise se ja raasta soseeksi. Kuori valkosipulit ja raasta ne soseeksi. Raaputa pienellä lusikalla inkivääristä pinta pois ja raasta inkivääri soseeksi.

Leikkaa broilerinliha peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Ripottele paloille hiukan suolaa ja mustapippuria. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa chili ihan pieniksi paloiksi.

Kuumenna kasarissa öljy, lisää korianterin- ja fenkolinsiemenet sekä chilipalat ja paahda niitä öljyssä noin 30 sekuntia. Lisää sipulisose ja jatka kypsentämistä maltillisella lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää sitten valkosipuli- ja inkiväärisose ja sekoittele vielä pari minuuttia. Lisää kaneli, kardemumma, chilijauhe, cayenne, kurkuma sekä sokeri ja sekoittele 10-15 sekunnin ajan. Lisää sitten tomaattimurska ja keitä currya noin 10 minuuttia välillä sekoitellen.

Lisää maustetut kananpalat ja pyörittele niitä kastikkeessa viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisää vesi sekä murennettu kanaliemikuutio ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää kookosmaito ja keitä vielä 5-10 minuuttia kunnes kana on kypsää ja kastike hiukan saostunut.

Curryn kiehuessa keitä basmatiriisi. Tarjoile riisin, maustamattoman jogurtin ja tuoreen korianterin kanssa.


Ei kommentteja: