sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Grillattuja katkarapuvartaita ja mangosalaattia


Tämä ateria on silkkaa herkuttelua ja makujen ilotulitusta. Edellyttäen tietysti, että on onnistunut ostamaan sen oikeasti syöntikypsän mangon.

Avokadoja olen jo melkein oppinut tunnustelemaan niin, että ostoskassiin sujahtaa suunnilleen syöntikypsä avokado, mutta mangot ovat haastavampia. Kun kaupan laarissa on mangoja, joiden kyljessä tarrassa lukee *syöntikypsä*, niin milloinkahan se on tarkoitettu olemaan sellainen? Parin viikon kuluttua? Toissaviikolla? Ei kuitenkaan missään tapauksessa sinä päivänä kun se on kaupassa asiakkaan saatavilla, *syöntikypsä*-tarrakin lienee luokkaa ”tarjoiluehdotus”. Tämä ensimmäinen mango sattui olemaan sekä-että, tunnusteltaessa sopivan napakka, mutta kuorittaessa se oli pinnalta vielä aivan raaka, hyvin vaalea ja jopa kuorimaveitselle hiukan haastava, ja sisempänä ylikypsän ruskeankirjavaa löllöä... Ei väliä kumpi kauppakeskittymä näitä myy, sama juttu joka paikassa näiden raakoina poimittujen ja Suomessa kypsytettyjen hedelmien kanssa. Ilmeisesti suomalaiselle ei tarvitse tarjota priimaa, kun ö-luokkakin menee kaupaksi eikä kukaan jaksa lähteä valittamaan.

Mutta kun löytää sen oikeasti syöntikypsän mangon, tämä ruoka on varsinaista herkkua.

 


 

Grillatut jättikatkaravunpyrstöt ja mangosalaatti

neljälle

 

600 - 800 g    kuorettomia raakoja jättikatkaravunpyrstöjä
12                  ohutta bambugrillitikkua

marinadi

2 rkl              soijakastiketta
1 tl                seesamiöljyä
ripaus            cayennea
hiukan           mustapippuria

salaatinkastike

2 rkl              valkoista misotahnaa
1 rkl              raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl              juoksevaa hunajaa
2 rkl              limettimehua
1 rkl              oliiviöljyä
1 tl                seesamiöljyä

salaatti

1                    syöntikypsä, tuore mango
neljännes       cantaloupea
1                    iso kurkku
kourallinen    vihreitä viinirypäleitä
1 ruusuke      friseesalaattia
80 g               rasia rucolaa
2                    kevätsipulia varsineen
1,5 dl             suolapaahdettuja rouhittuja maapähkinöitä
kourallinen    hienoksi leikattua tuoretta basilikaa

lisäksi

tuoretta patonkia

 

Sulata ravunpyrstöt ja valmista marinadi. Laita samalla bambupuiset grillitikut likoamaan kylmään veteen etteivät ne pala grillissä. Sekoita huolella raa’at jättikatkaravunpyrstöt marinadiin ja anna niiden makuuntua jääkaapissa ainakin 3-4 tuntia ennen grillaamista.

 

 

Valmista salaatti. Kuori ja kuutioi mango, cantaloupe sekä kurkku. Halkaise viinirypäleet. Huuhtele friseesalaatti sekä rucola ja revi ne pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit ihan ohuelti. Sekoita ainekset keskenään ja jätä makuuntumaan. Valmista salaatinkastike odottamaan käyttöä.

Pujota marinoidut jättikatkaravunpyrstöt grillitikkuhin ihan toisiinsa kiinni siten, että jokaiseen tikkuun tulee yhtä monta rapua. Grillaa ravut kypsiksi, mielellään ihan oikeassa grillissä, mutta hätätapauksessa uuni tai parilapannukin kelpaa. Varo kypsentämästä liikaa etteivät ravut pääse sitkistymään. Sekoita kastike salaatin joukkoon, jaa salaatti tasan neljälle lautaselle ja viimeistele rouhituilla suolapähkinöillä sekä basilikasilpulla. Nauti grillattujen ravunpyrstöjen ja patongin kanssa.

 


Ei kommentteja: